Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 07.12.2014. 07:40

Utjecaj cijena sirove nafte na cijene biljnih ulja

I ovog tjedna donosimo vam pregled sa svjetskog tržišta žitarica i uljarica. Saznajte što se događalo na tržištu sirove nafte te kakve su najnovije prognoze po pitanju područja zasijanih žitaricama i uljaricama, tko su gubitnici, a tko dobitnici ovog dinamičnog tržišta

Foto: depositphotos.com
  • 609
  • 64
  • 0

Iako su u većini Europe ozimi usjevi zabilježili vrlo dobar početak, oni u Rusiji i Ukrajini i dalje su u opasnosti zbog loših vremenskih uvjeta. Svjetsko tržište žitarica i uljarica zabilježilo je proteklog tjedna prognoze smanjenja područja pod uljanom repicom, dok se očekuje da će žetveno područje pšenice rasti.

Zanimljivo je bilo i na tržištu sirove nafte, čije su budućnosnice najmanje u posljednjih pet godina. Sve detalje saznajte u nastavku.

Moguć rast žetvenih površina pšenice

Na globalnoj razini postoji, iako vrlo uranjen, ipak optimizam, da će područja zasijana pšenicom koja će se žeti u sezoni 2015./16. rasti. Prema provizornim projekcijama Međunarodnog vijeća za žitarice, predviđa se rast od 1 % u odnosu na sezonu 2014./15., što bi za 2 % premašilo petogodišnji prosjek. Naime, žetveno područje pšenice trebalo bi porasti za čak 3 milijuna hektara, na nešto više od 224 Mha.

Povećanja u žetvenim površinama očekuju se u Kazahstanu, Turskoj, Kini i Sjevernoj Africi, zemljama gdje je žetva sezone 2014./15. bila pod utjecajem manje povoljnih vremenskih uvjeta, kao i u Ukrajini i SAD-u. Ipak, važno je imati na umu da je ozima pšenica uglavnom zasađena samo u sjevernoj hemisferi, s tim da će za ruske i kanadske zalihe biti važna proljetna sjetva. No, do žetve je još dugo, a izvještaji o stanju usjeva u sjevernoj hemisferi su vrlo šaroliki.

Dobar početak za ozime usjeve u većem dijelu Europe

Ozimi usjevi u Europi zabilježili su dobar početak. U Francuskoj je tako 93 % ozimih usjeva pšenice i ječma, u tjednu koji je završio sa 24. studenim, ocijenjeno kao dobro i vrlo dobro, dok je prošle godine taj postotak iznosio 81 %. Ipak, vrijeme nije bilo naklonjeno usjevima u Rusiji i Ukrajini. Loši vremenski uvjeti u Ukrajini posebno su utjecali na usjeve ozimog ječma, kojeg je ionako ove sezone manje zasijano.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede, ove je godine zasijano 16 % manje ječma u usporedbi s prošlom godinom. Daljnja najava loših vremenskih uvjeta zasigurno ne ide u prilog pozitivnim prognozama žetve u 2015. godini, a svaki pad proizvodnje u Ukrajini mogao bi predstavljati priliku da Velika Britanija i Europska unija općenito, povećaju svoj udio u globalnom izvozu iduće sezone.

Već su za ovu sezonu prognoze za izvoz ječma podigli i Europska komisija i Međunarodno vijeće za žitarice, koje procjenjuje izvoz EU ječma na 6,4 Mt, što je za 0,5 Mt više u usporedbi sa prošlomjesečnim procjenama. Razlog tome je povećana potražnja iz Kine i SAD-a. Kina uvozi povećane, iako još uvijek relativno male količine ječma za stočnu ishranu, što je posljedica poteškoća s uvozom američkog kukuruza.

Raste europski izvoz meke pšenice

Podignute su i prognoze za izvoz europske meke pšenice za ovu sezonu. Prema procjenama Europske komisije ovosezonski izvoz meke pšenice mogao bi dosegnuti prošlogodišnji rekord koji je iznosio 30 Mt. Kumulativno gledajući, prošlog su tjedna izvozne dozvole za europsku meku pšenicu dosegnule 12,02 Mt, što je povećanje od 0,5 Mt u odnosu na prethodni tjedan. Ukupan broj izdanih izvoznih odobrenja prema zemljama izvan EU, sada je za 0,8 Mt viši od prošlogodišnjeg rezultata.

Rastu i prognoze za proizvodnju kukuruza

Važno je spomenuti da se, prema procjenama Međunarodnog vijeća za žitarice, globalna proizvodnja kukuruza procjenjuje na 982 Mt, što je povećanje od 2,6 Mt u odnosu na procjene iz listopada. Ipak, povećanja za Kinu, od 2,2 Mt i EU od 0,5 Mt, djelomično su ublažena smanjenim prognozama za Argentinu od 0,5 Mt, a koje su uzrokovane vlažnim vremenom koje i dalje ometa napredak sjetve.

Žitarice u životinjskoj prehrani

Prema prvim britanskim procjenama ponude i potražnje žitarica, zabilježen je skroman pad potražnje za žitaricama u ukupoj prehrani životinja. Niže cijene mlijeka i govedine u kombinaciji sa dobrom dostupnosti silaže, smanjile su potrebu za dodatnom prihranom ove godine. Unatoč tome, očekuje se da će, zbog konkurentnosti cijena, pšenica povratiti svoj tržišni udio kada je u pitanju potražnja u životinjskoj prehrani. Bit će to na štetu drugih žitarica koje se koriste u životinjskoj prehrani, poput ječma, kukuruza i zobi.

OPEC neće reducirati proizvodnju

Pariške svibanjske budućnosnice uljane repice za 2015. godinu zabilježile su oscilacije tijekom tjedna, prvo dobivajući, a zatim gubeći oko 5 €/t, kao rezultat slabljenja cijena biljnih ulja. Nakon vijesti da OPEC još neće reducirati proizvodnju, budućnosnice sirove nafte prošlog su tjedna zatvorene na 77,75 $, što je najniža razina još od rujna 2010. godine, a zbog odnosa između cijena sirove nafte i tržišta biljnih ulja, to bi moglo imati utjecaja na cijenu uljane repice u Velikoj Britaniji.

Snažna veza postoji i između cijena palminog ulja i sirove nafte i to zbog udjela palminog ulja u biodizelu. Naime, ukoliko padnu cijene sirove nafte, često pada vrijednost i palminom ulju, utječući i na druga biljna ulja, poput onog uljane repice.

Smanjenje žetvenog područja uljane repice

Međunarodno vijeće za žitarice u svojim se prošlotjednim procjenama pridružilo drugima koji su prognozirali smanjenje žetvenog područja uljane repice u EU za 2015. godinu. S obzirom da su u Njemačkoj zabilježena puno manja područja pod uljanom repicom nego što je bilo očekivano, ukupne su prognoze smanjene sa 6,8 Mha na 6,4 Mha, što je najmanje zabilježeno u posljednje tri godine. No do same žetve još će brojni čimbenici utjecati na proizvodnju.

Prognoze za proizvodnju soje u Brazilu revidirane na niže

Zbog lošeg utjecaja vremena, američka je diplomacija u Brazilu smanjila prognoze za proizvodnju soje za sezonu 2014./15. i to za 2 Mt, iako bi u konačnici trebala dosegnuti 92 Mt. Kao odgovor, snižene su i prognoze krajnjih zaliha.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com;proudek


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Ozimi usjevi Pšenica Ječam Zob Uljana repica Soja Cijene sirove nafte Proljetna sjetva Stočna ishrana Meka pšenica OPEC Palmino ulje Ulje repice Biodizel