Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 13.06.2016. 16:30

Uljarice na udaru vremenskih neprilika!

Nastavlja se briga oko usjeva soje u Argentini, što stvara potporu cijenama uljarica. Pretjerane kiše u dijelovima Europe također su donijele potporu europskom tržištu uljarica.

Foto: smart.art/bigstockphoto.com
  • 2.911
  • 146
  • 0

Valute su bile jedan od glavnih pokretača cijena uljarica prošlih tjedana, a ojačani dolar gurao je budućnosnice novih žitarica nešto niže nego ranije.

S obzirom na cijene soje, pretpostavlja se da bi neki američki farmeri mogli povećati usjeve pod uljaricama. Urod kanadske uljane repice mogao bi se smanjiti, što bi bio najmanji urod od 2012. Govori se o bolestima i štetnicima koji napadaju repicu, ali i većim troškovima proizvodnje. Očekuje se da će i izvoz biti manji.

Novi rekord uroda suncokreta

Stanje ozimih usjeva uljane repice je bilo dobro na većini lokacija. Ukrajinski urod suncokreta u 2016. je prognoziran na novi rekord od 12.4Mt, više nego prošle godine. To je zbog očekivane ekspanzije usjeva, kako su područja pod ozimim usjevima prethodno bila ograničena sušnom jeseni.

Za to vrijeme, očekuje se da će proizvodnja uljane repice pasti za 27% s obzirom na 2015. jer je manje područja zasađeno. EU inače uvozi oko 2.5-3.5Mt uljane repice sezonski, uključujući i onu iz Ukrajine pa će promjene u ukrajinskoj proizvodnji uljane repice utjecati na podrijetlo EU uvoza.

Kiše u Južnoj Americi dižu cijene uljarica

Nastavlja se briga oko usjeva soje u Argentini, što stvara potporu cijenama uljarica. Pretjerane kiše u dijelovima Europe također su donijele potporu europskom tržištu uljarica. Sterling gubi na vrijednosti pa je i to pomoglo cijenama uljane repice u Velikoj Britaniji.

Ekstremni vremenski uvjeti diljem Europe mogli bi imati negativan utjecaj na buduće usjeve uljane repice. Prinosi tijekom žetve 2016. već su narušeni ranije tijekom godine u dijelovima sjeveroistočne Europe kada su suho vrijeme i mraz utjecali na rani razvoj usjeva.

Prodaja američke soje uhvatila zalet

Prognostičari Oil World-a kažu da je trenutna prognoza za EU proizvodnju uljane repice na 21.8Mt previsoka i da će biti reducirana tijekom sljedećih tjedana. Vrijedi imati na umu da je trenutna prognoza bazirana na visokim prinosima od 3.4t/ha.

Kiša na argentinskim usjevima soje povećala je zabrinutost oko prinosa te malo narušila napredak žetve. No očekuju se nešto suši uvjeti pa će se radovi odvijati bez smetnje.

Izvoz američke soje 2016/17 bio je jak prošlog tjedna, dijelom pokrenut strahom za južnoameričku proizvodnju koja nije ispunila očekivanja tržišta zbog kiša koje su usporile žetvu. Prodaja uljarica došla je do 737Kt u svibnju, sa 150Kt koliko je bilo tjedan ranije. Od toga, 472Kt je otišlo u nepoznatom smjeru, a 149Kt je otišlo u Kinu.

Izvor: hgca.com, Foto: smart.art/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Soja Uljana repica Cijene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.