Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 18.03.2015. 18:15

Udar na valute - prilika za izvoznike Europe!

Pšenica gubi udio u stočnoj hrani, dok predvode ječam i kukuruz. Najviše viškova imat će SAD, a EU pšenica ima najviše izgleda da bude vodeća svjetska izvozna kultura.

  • 373
  • 52
  • 0

Snaga dolara i oslabljeni euro pomaže EU u tome da postane najveći svjetski izvoznik pšenice. Oslabljena britanska funta naspram dolara stvorila je priliku za britanske izvoznike na globalnom tržištu. Cijene inputa u Velikoj Britaniji mogle bi ostati relativno visoke u usporedbi s globalnim.

Suša pogodila američku pšenicu

Suhi vremenski uvjeti su pogodili ključne ozime usjeve američke pšenice, a nedostatak padalina se predviđa i za sljedeći tjedan. Kako se proljeće približava, nedostatak vlage bi mogao postati ozbiljan problem. To bi mogao biti znak da će nadolazeća godina za neke usjeve pšenice biti sušna, no još uvijek ima vremena za oporavak usjeva i bolje prognoze uroda.

Promjena odnosa s boljim izgledima za EU pšenicu

Na temelju loših vremenskih prognoza, američke budućnosnice za pšenicu dobile su na vrijednosti, pariške su nastavile pad, kao i britanske. Bolje prognoze za EU pšenicu ograničile su dobitak na vrijednosti za pariške budućnosnice, iako je pad eura poboljšao status za europsku pšenicu.

Kako se na tržištu više cijeni pšenica koja je trenutno u boljem stanju, kao što je ona europska, jak EU izvozni korak ove sezone mogao bi biti ponovljen. EU bi još jednom mogla biti najveći izvoznik žita. Odnosi cijena između američkih i europskih budućnosnica mogle bi se promijeniti kada izgledi ove proizvodne sezone postanu jasniji.

Viškovi kukuruza među izvoznicima

Gledajući ključne izvoznike kukuruza, jasno je da će SAD proizvesti najveći višak ove sezone, i to od 15.1Mt. S obzirom da su se u zadnjih 20 sezona dogodile samo dvije deficitarne, mogućnost deficita koji bi onemogućio viškove slijedeće sezone čini se niska. No, manji deficit je ipak moguć pa bi neki viškovi mogli ipak biti smanjeni.

Kineski viškovi kukuruza očekivani su ove sezone u rasponu od oko 1.9Mt. 2014/15 će biti četvrta sezona u usponu što se tiče uroda. Iako, što se tiče viškova, bit će ih manje nego prošle godine. Uskladištene žitarice bi se tako mogle tijekom sljedećih sezona potrošiti.

2014/15 globalni višak kukuruza je sedmi po redu proizvodni višak koji se očekuje u zadnjih 20 sezona. Četvrta je sezona zaredom kada će proizvodnja kukuruza ostvariti velike urode, a zalihe iz 2013/14 su najveće u zadnjih 20 sezona.

Škotski ozimi usjevi pod pšenicom

Globalna proizvodnja pšenice je za 0.27Mt niža zbog predviđenih smanjenih brazilskih prinosa. EU izvoz pšenice je za 0.5Mt veći.

Ipak, globalna dostupnost kukuruza se predviđa nižom. Smanjenje južnoafričkih prinosa tome je uzrok. Globalna proizvodnja kukuruza time je pala na 11.50Mt, u usporedbi s 13.50Mt u veljači. Globalna potrošnja je za 1.1Mt viša, a izvoz je povećan za 1.7Mt.

Područje ozimih škotskih usjeva najveće je u zadnje četiri godine zbog povećane površine pod pšenicom, i to za 2.3% (do 2.3Kha) u prosincu 2014. u usporedbi s prosincem 2013. Ovo je najveće područje ozimih usjeva u zadnje četiri godine. Područje zasijano ječmom je u padu 2.3 %, a zobi za 6.3 % u usporedbi s 2013. Tu se ne uzima u obzir proljetna sjetva ni kasnozimski ujevi, pa se podaci uzimaju s dozom opreza.

Pšenica gubi udio u stočnoj hrani

Pšenica gubi bitku za stočnu hranu u Europi, a prednost imaju ječam i kukuruz. No veći zahtjevi za stočnom hranom, kao i veće šanse za izvoz, znače da su prognoze za zalihe ječma i kukuruza smanjene, dok će zalihe pšenice ostati nepromijenjene, unatoč porastu izvoza. Ako pšenica nastavi gubiti udio u stočnoj hrani, izvozom će se morati nadoknaditi povećane zalihe.

Konkurencija na EU tržištu žita

Kukuruz i ječam su razvili jake popuste nad pšenicom tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Iz perspektive Velike Britanije, bitka za stočnu hranu u EU posljedica je domaćih trendova. Izazov je i izvoz britanske pšenice u Europu, ali i potreba konkurentnosti naspram cijena kukuruza.

Iako je udar koji donose valute uzrokovao pad britanskih cijena, dinamika kretanja tržišta je neizbježna. Ključni faktor je da će EU postati glavni svjetski izvoznik pšenice. To bi se moglo ponoviti i za 2015. sezonu kako je slabljenje eura dugoročan problem, a predviđanja za rano posijane usjeve izgledaju vrlo dobro. Tako je uloga EU pšenice postala još važnija za globalnu prehrambenu sigurnost, posebno ako uzmete u obzir nestabilnost za ostale izvoznike pšenice. Trenutni uvjeti na tržištu valuta znače da Velika Britanija mora bolje istražiti svijet tržišta, kako bi razumjela što ta tržišta trebaju.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Izvoz pšenice Pad eura Slabljenje eura EU pšenica Suša SAD Izvoz kukuruza Kina Škotska Funta Dolar Stočna hrana Pšenica Ječam Kukuruz Konkurencija EU tržište Valute


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]