Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 02.08.2015. 18:10

Ubrzan izvoz ruske pšenice?

Ukrajinska žetva napreduje, no kukuruz je stradao više nego što se mislilo. Ekstremni vremenski uvjeti učinili su svoje. Očekuje se ubrzanje izvoza iz Rusije zbog pojednostavljenja pravila izvoznih poreza.

Foto: depositphotos.com, normabella
  • 619
  • 70
  • 0

Ukrajinska žetva napreduje, no kukuruz je stradao više nego što se mislilo. Ekstremni vremenski uvjeti učinili su svoje. Iran je uvezao soju iz Južne Amerike i time popravio prosjek. No, uvozni porezi su daleko previsoki, žale se poljoprivrednici.

Očekuje se ubrzanje izvoza iz Rusije zbog pojednostavljenja pravila izvoznih poreza. Proizvodnja žitarica u Rusiji mogla bi dosegnuti i 100Mt. Egipat je od Rusije kupio veliku količinu žitarica i time pokrenuo zadovoljstvo ruskih proizvođača.

Prinosi u Ukrajini bolji nego 2014.

Od petka, 24. srpnja, Ukrajina je obavila žetvu na gotovo polovici područja, sa prikupljenih 18.5Mt. Dosad su prinosi nešto bolji od onih prošle godine te su na 3.27t/ha, u usporedbi sa 3.24t/ha u 2014, prema procjenama UkrAgroConsult-a. No, prognoze za kukuruz znatno su lošije kao rezultat pretjeranih vrućina u centralnoj regiji, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.

Uvoz za neke neisplativ - ali nužan

Kako bi pojačao domaće zalihe, Iran je kupio više od 200Kt kukuruza i soje od Južne Amerike. Ovo je prva značajnija kupnja žitarica za Iran u proteklim mjesecima. No, prema Reutersu, Iran je nametnuo uvozne poreze na pšenicu i ječam. Porez na uvoz pšenice iznosi 45 do 50 dolara po toni, ostavljajući uvoz komercijalno neisplativim. Izvještaj Oil World-a kaže da bi uvoz soje trebao dosegnuti rekord od 1.3 do 1.4Mt do srpnja 2015.

Ubrzanje izvoza iz Rusije?

Nakon pritužaba na izvozne poreze na pšenicu u Rusiji, Služba za razmjenu robe odlučila je uvesti jednostavniji sustav za upravljanje porezima izvan zemlje. To bi moglo dovesti do ubrzanja izvoza u drugom dijelu srpnja, nakon najsporijeg početka sezone od 2004. godine. Sa 16% sveukupnih ovršenih ruskih žitarica do 24. srpnja, ta zemlja bi mogla proizvesti 100Mt žitarica.

Globalne cijene biljnog ulja ostaju kratkoročno slabije s lošim izvoznim podacima. Iz Intertek Testing Services (ITS) kažu da je tijekom razdoblja od 1. do 25. srpnja, izvoz palminog ulja pao za 18% naspram istog perioda u lipnju. Budućnosnice malezijskog palminog ulja pale su, ali su sudionici tržišta svjesni dugoročne nesigurnosti zbog El Nina i njegovog utjecaja na proizvodnju ulja.

Ruska pšenica bolja od europske?

Izvoz žitarica iz Rusije tijekom prve polovice srpnja bila je gotovo 60% niža nego prošle godine, sudeći prema rezultatima Ruske federalne službe robne razmjene. No, unatoč takvom početku, ruska pšenica je ta koja je odabrana na natječaju za uvoz u Egipat jer je zadovoljila najviše traženih kriterija.

Ruska pšenica izašla je kao pobjednik iz natječaja objavljenog od strane Egipta.

175Kt ruske pšenice prodano je po prosječnoj cijeni od 205.37 dolara po toni, uključujući prijevozne troškove. Četvrta ponuda u 2015/16 privukla je neobično velik broj prodavača.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, normabella


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Prinos Uljana repica Rusija Ukrajina Palmino ulje Egipat Pšenica Toplinski val Njemačka Francuska Prognoze Svjetsko tržište uljarica Poljska Velika Britanija Smanjeni urod Ukrajina Oil World Žetva Cijene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."