Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 08.05.2015. 16:15

Tržište pod pritiskom velikih zaliha žitarica

Osam je tjedana do kraja tržišne sezone za stare žitarice koje su ostale u zalihana, a težina velike količine žita povlači cijene žitarica prema dolje. Što će podići uteg s tržišta?

  • 727
  • 92
  • 0

Osam je tjedana do kraja tržišne sezone za stare žitarice koje su ostale u zalihana od prošle godine, a težina velike količine zaliha povlači cijene žitarica prema dolje. Nadalje, s negativnim ranim prognozama za sezonu 2015/16 usjeva pšenice koje stvaraju pritisak, postavlja se pitanje može li se trend pada cijene uopće preokrenuti? Dobar urod znači i definitivno nižu cijenu.

Internacionalna tržišta pšenice trenutno se suočavaju sa sljedećim problemima.

Slab izvozni korak američkog izvoza

Negativan utjecaj na tržište, iz tjedna u tjedan ima i loša izvozna statistika američkih žitarica. Samo je četiri tjedna ostalo do kraja tržišne sezone za pšenicu, pa se čini da američko Ministarstvo poljoprivrede neće ispuniti ovosezonski cilj.

Mladi američki usjevi obećavaju

Iako je još rano za davanje konkretnih prognoza, početna izvješća kažu da proljetni i ljetni usjevi u SAD-u izgledaju vrlo dobro i obećavaju zasad dobre prinose. Proljetni usjevi američke pšenice napreduju sa 35% ispred petogodišnjeg prosjeka, a uvjeti u kojima se nalazi ozima pšenica puno su bolji od onih prošle godine. To opet stavlja pritisak na cijene žitarica i općenito ima loš utjecaj na tržišne prilike.

Smanjeni urod ozimih usjeva u SAD-u

Iako su ozimi usjevi generalno vrlo uspješni, ipak procjene nagovještavaju slabije prinose. Samo je u Kansasu prognoza smanjena za 0.02t/ha s obzirom na prošlu godinu. Iako je to samo okvirnba prognoza, najniža je od 2001. godine. Za tržište je ovo prva dobra vijest jer se jedino tako mogu očekivati nešto bolje cijene za poljoprivredne proizvođače.

Rusija će ukinuti izvozne obveze za pšenicu?

Rusko Ministarstvo poljoprivrede je donijelo prijedlog o ukidanju trenutne izvozne takse koja je uvedena 15. veljače. Ukidanje bi trebalo biti na 15. svibnja. No, od 1. lipnja bi se izvozna obveza trebala računati prema drugom principu. Iako bi to moglo biti loše za tržište, sa većom količinom pšenice dostupne na izvoznom tržištu, jedna razina nesigurnosti zadržava se oko ruske situacije sa izvozom - što bi onda moglo utjecati na tržište ukoliko se promijene okolnosti. Egipat je unio dodatnu konfuziju sa kupnjom ruske pšenice, što je protiv svake logike jer će uskoro izvozna taksa biti ukinuta.

Pšenica relativno jeftinija od kukuruza

Ono što bi moglo uzrokovati pritisak na cijene je činjenica da bi pšenica mogla imati veću potražnju u stočnoj hrani na svjetskom tržištu.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Američki usjevi Pšenica Proljetni usjevi Ozima pšenica Izvozna statistika Izvoz Egipat Cijena Kukuruz Statistika Zalihe


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."