Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita soje
  • 19.04.2016. 17:30

Tretirajte soju, korovi joj sad najviše štete!

Najveću štetu korovi u soji nanose u prvih 2-3 tjedna nakon nicanja s obzirom da zajedno sa sojom niču jednogodišnji i višegodišnji širokolisni korovi, kažu u Savjetodavnoj službi

  • 1.647
  • 77
  • 0

Korovi u soji najveću štetu nanose u prvih 2-3 tjedna nakon nicanja te ih je potrebno pravovremeno suzbijati. Zajedno sa sojom - upozorava mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Savjetodavne službe, niče i veliki broj jednogodišnjih širokolisnih korova (loboda, dvornik, gorčica), a kasnije se javljaju limundžik, šćir, mračnjak i crna pomoćnica. Kada zatopli niknut će jednogodišnje trave, muhari, koštan i svračica.

Višegodišnji širokolisni korovi kao slak, osjak te višegodišnje trave (pirika i sirak) niču tijekom cijele sezone. Potrebno je dobro poznavati korovnu floru.

Tri roka primjene herbicida

Primjenu herbicida u soji moguće je obaviti u tri različita roka:

  • prije sjetve
  • nakon sjetve, a prije nicanja
  • nakon nicanja soje i korova

Nakon sjetve, a prije nicanja primjenjuje se najveći broj herbicida. Riječ je o rezidualnim ili "zemljišnim herbicidima" koji, da bi dobro djelovali, traže i dobru predsjetvenu pripremu.

Što se tiče herbicida koji se koriste prije nicanja soje i korova, treba znati da ne suzbijaju višegodišnje korovne vrste. Osim navedenog, uspjeh zemljišnih herbicida u neposrednoj je vezi s oborinama koje moraju uslijediti nakon primjene. Izostanu li oborine, izostaje i učinak herbicida, zbog čega je također potrebno korektivno tretiranje, što nije u skladu s integriranim pristupom suzbijanja korova.

U slučaju veće količine oborina nakon primjene, na lakšim tlima mogu izazvati fitotoksična oštećenja mladih biljaka soje. To su razlozi zbog kojih proizvođači soje sve češće iz strategije suzbijanja izostavljaju zemljišne herbicide i okreću se isključivo post-em primjeni folijarnih herbicida odnosno nakon nicanja soje i korova.

Pripravci koje koristimo za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova nakon sjetve, a prije nicanja soje su: Metro, Afalon disperzija, Senat, Scorpio 70 WG, Metriphar, Mistral 70 WG, Sencor WG 70.

Kombinacija pripravaka

Kako prije navedeni pripravci djeluju na jednogodišnje širokolisne korove te djelomično na jednogodišnje travne korove, potrebno ih je kombinirati sa pripravkom za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova poput Dual gold 960 EC, Frontier X2, Stomp 330 Dost, Strong, Pendigan 330 EC, Wing...

Moguće je upotrijebiti i gotovu kombinaciju Plateen WG 41,5* za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova.

Nakon ranog nicanja (rani post-em), kada je usjev dostigao stadij razvoja 1. troliske (BBCH 11) i kada su širokolisni korovi u ranim razvojnim stadijima za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova može se koristiti herbicid Corum, objašnjava i Mirta Križanić Božurić iz Savjetodavne službe.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS).


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Savjetodavna služba Herbicid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić