Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnika za prskanje
  • 24.06.2015. 16:05

Trebat će nam prskalice s visokim klirensom

Moramo prskati visoke kulture s prskalicama visokog klirensa, istaknuo je Ilinčić

  • 795
  • 71
  • 0

Voditi neku prezentaciju, dane polja i slične manifestacije među poljoprivrednicima doista nije lako. No, nedavno na Danima polja BASF zaštitnih sredstava u Slakovcima, Siniša Ilinčić, marketing manager ove tvrtke doslovce je zaokupirao okupljene. I mnogo smo toga na osebujan način naučili što smo možda i znali. Bilo je mnogo zanimljivih izlaganja koje je iznio u soji i kukuruzu. Zanimljivo je usporedio život čovjeka i životinja s onima naših biljaka koje dijelimo prema broju listova i koljenaca. No, upalo nam je u uho i njegovo zapažanje o korištenju prskalica u visokoj fazi kukuruza i suncokreta.

"To mora doći kod nas. Javljaju se u većem obujmu bolesti za koje trebamo takve strojeve s visokim klirensom. Evo primjerice, prošle godine u Mađarskoj je prodano takvh 25 samohodnih prskalica, a u Vojvodini osam. A radi se o pojavi istih bolesti i potreba", rekao je Ilinčić i zainteresirao nas za tu problematiku.

Siniša Ilinčić iz BASF-a skrenuo je pažnju na nedostatak tehnike za prskanje.

U tvrtki AgroPMD smo saznali da prodaju samohodne Mazzotti prskalice iz Italije i u prodaji ju imaju od jeseni. Upita već sada ima dosta i za očekivati je kako će ovakve prskalice uskoro krenuti na naše tržište.

Sjećamo se kada je tvrtka Diba d.o.o. Suhopolje kupila Alpha prskalicu renomiranog danskog proizvođača Hardy i čudili smo se takvom njihovu potezu. No, očita je namjera imala podršku u struci. Željko Findri, čija tvrtka je zastupnik Hardy u Hrvatskoj ističe kako za sada ima upita i da također je svjestan kako je to budućnost koju nećemo moći izbjeći.

Alpha se proizvodi s rezervoarom od 3.500 do 4.100 litara + 5%, i ima rezervoar za ispiranje glavnog r rezervoara od 410 litara s diznama za ispiranje te rezervoar za pranje ruku od 15 litara. Grane imaju širine od 18 do 44 metra pokretane hidraulički, trodimenzionalne konstrukcije postavljene na paralelogram sa zaključavanjem u transportnom položaju. Ima mogućnost zakošenja kompletnih grana ili svake grane pojedinačno. A klirens o kojemu je govorio Ilinčić je do 165 cm visine upravo radi prskanja visokih kultura.

Mazzotti Ibis ima klirens do 170 cm, kao i tip MAF koji pak ima veći kapacitet rezervoara. Kod oba modela krila su raspona od 24 do 36 metara radnog opsega, a zapremnina glavnog rezervoara 3.100 litara kod Ibisa, a 4.600 ili 5.300 kod MAF-a. Proizvodi se MAF s klirensima od 1.300, 1.500 ili 1.700 mm. Ibis može imati i klirens 180 cm kakav se trenutno prodaje i u Hrvatskoj.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Siniša Ilinčić BASF Mazzotti Hardy Kukuruz Suncokret Dani polja Prezentacija Rezervoar Tehnologija prskalica AgroPMD Bolesti MAF Model Krila Raspon Radni opseg Dizne Rezervoar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.