Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omnis Power
  • 21.01.2016. 10:30

Traže se kooperanti za uzgoj voštanog kukuruza!

Tvrtka Omnis Power, osim dugoročne suradnje, nudi i nabavku certificiranog eko sjemena i eko gnojiva po povlaštenim cijenama te zaštitu biljaka. Kao po sistemu ključ u ruke.

  • 3.510
  • 301
  • 0

Kada je otkriveno da waxy ili voštani kukuruz, zahvaljujući amilopektinu, ima veću nutritivnu vrijednost od običnog, interes za njim iznenada je porastao. Koristi se i u prehrambenoj industriji te industriji papira i ljepila.

Postavlja se pitanje zašto onda svi ne uzgajaju samo voštani kukuruz? Naime, odgovor se krije u činjenici kako je količina ovog kukuruza potrebnog na tržištu ograničena i obično dogovorena s otkupljivačima, ovisno o potrebama industrije.

Kako bismo saznali nešto više o voštanom kukuruzu te potencijalnoj prilici za naše proizvođače, kontaktirali smo tvrtku Omnis Power, koja se bavi prodajom repromaterijala za ekološku poljoprivredu, a ujedno je i zastupnik nekoliko renomiranih austrijskih tvrtki. Razgovarali smo s vlasnikom tvrtke, Perom Grgićem, koji kaže kako je njihova misija povećanje konkurentnosti hrvatskog proizvođača te povezivanje sa inozemnim otkupljivačima kako bi svoje proizvode što lakše plasirali na strana tržišta.

Kako postati kooperant i koji su uvjeti kooperacije?

Osim poticanja eko proizvođača na proizvodnju voštanog kukuruza i ugovaranja otkupa, nudite i brojne druge mogućnosti?

Tako je, osim dugoročne suradnje, nudimo i nabavku certificiranog eko sjemena i eko gnojiva po povlaštenim cijenama te zaštitu biljaka. Kao po sistemu ključ u ruke. Eko proizvođač samo mora poštovati određene agro mjere. Također, važno nam je da proizvođač bude zadovoljan s cijenom i da se izbjegnu različiti posrednici koji proizvod otkupljuju po niskoj cijeni, a kasnije skupo preprodaju.

Spomenuli ste mogućnost kupovine vašeg sjemena, donosi li to određene pogodnosti za proizvođača?

Da, ukoliko netko kupi naše sjeme, osigurano mu je 50% sredstava po žetvi, a često i po isporuci budući da tada znamo što dobivamo od tog sjemena.

Više informacija o voštanom kukuruzu saznajte u članku Prednosti i industrijska korist voštanog kukuruza.

Što vam je važno prilikom sklapanja ugovora?

Prije svega, važan je eko certifikat zemljišta, točnije EU Swiss koji u Hrvatskoj izdaju samo tvrtke Austria bio garantie i Bioinspekt Osijek. Ukoliko netko ima certifikat od drugih nadzornih stanica može se od ove dvije navedene tvrtke zatražiti dodatni certifikat. S druge strane, važno nam je i gdje se nalazi zemljište, regija, količina hektara i veličina parcele. Osim toga, bitno je i koliko kultura će proizvođač sijati budući da dogovaramo i otkup drugih eko žitarica kao što su: ječam, raž, zob, soja, pir.

Kakav je vaš odnos s proizvođačem nakon sklapanja ugovora?

Proizvođača se nakon sklapanja ugovora s austrijskom firmom savjetuje u vezi gnojiva i zaštite. Također, osigurava im se logistička pomoć, a pomaže im se i sa savjetima i iskustvima iz Austrije. Naravno, kontroliraju se i uvjeti eko proizvodnje.

Koji su rokovi za plaćanje otkupljenih proizvoda?

Plaćanje proizvoda obavlja se 15 dana od odvoza robe s tim da mi snosimo troškove odvoza. Ukoliko nam primjerice u zadanom roku ne treba roba, plaćamo ležarinu u certificiranom skladištu, a cijena koja se naknadno dogovara, kreće se od 1-5 eura po toni na mjesec.

Što može očekivati proizvođač koji želi ponudu, a trenutno nema ugovor s vama?

U tom slučaju tražimo certifikat, analizu robe, mjesta, količine i uzorka kako bismo napravili svoju analizu nakon koje tek možemo dati kvalitetnu ponudu. Također, ponovnu analizu radimo i kada roba dođe u naše skladište.

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju i imate dodatnih pitanja, ostavite svoje podatke u formi ispod članka, nakon čega će vas kontaktirati iz tvrtke Omnis Power.


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Omnis Power Waxy kukuruz Voštani kukuruz Otkup kukuruza Ekološka poljoprivreda Eko certifikat Ječam Raž Zob Soja Pir


Autorica

Martina Gavran

Više [+]

Martina provodi promotivne aktivnosti i projekte SLinka i AgroKluba kroz marketing i segmet komuniciranja s javnosti. Sveučilišna je prvostupnica kulturologije, a trenutno pohađa diplomski studij Medijske kulture na Odjelu za kulturologiju.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]