Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 24.04.2016. 16:30

SX tehnologijom do bržeg suzbijanja korova!

Sulfonilureje su značile veliki napredak u globalnoj tehnologiji proizvodnje herbicida, a zbog novog načina djelovanja označavali su revolucionarnu promjenu u suzbijanju korova.

  • 1.313
  • 63
  • 0

Skupina sulfonilureja herbicida je danas najzastupljenija i najučinkovitija grupa herbicida u zaštiti okopavinskih kultura od korova. Sulfonilureja grupa je skupina herbicida kompatibilnih s okolišem koje je prvi puta 1975. godine razvila tvrtka DuPont.

Prva komercijalna primjena sulfonilureja započela je 1982. godine suzbijanjem korova u pšenici i ječmu, od kada se njihova primjena smatra nezamijenjivom u programima zaštite od korova.

Sulfonilureje su značile veliki napredak u globalnoj tehnologiji proizvodnje herbicida, i zbog novog načina djelovanja (blokiranja enzima potrebnih za rast stanica), označavali su revolucionarnu promjenu u suzbijanju korova, postavljanje novih temelja u tehnologijama poljoprivredne proizvodnje, ali i veliki napredak prema modelima integrirane zaštite bilja.

Sulfonilureje ometaju sintezu proteina

Jedan od razloga njihovog uspjeha leži u činjenici da ih biljka usvaja preko lista, ali i preko korijena, a djeluju na način da ometaju sintezu proteina. S obzirom da se pojavom sulfonilureja herbicida suzbijanje korova prvi puta počinje provoditi neobično niskim dozama, opća izloženost korisnika i primjenitelja sredstava za zaštitu bilja pala je na najmanju moguću mjeru, što je uz izuzetno nisku toksičnosti bio vjetar u leđa za razvoj ovih vrsta herbicidnih pripravaka.

Sulfonilureje su dizajnirane tako da djeluju na izrazito velik broj širokolisnih i travnih korova, štiteći pri tome kulturnu biljku, a kulture kao što su kukuruz, pšenica, ječam, soja i mnoge druge mogu ih metabolizirati. Pojavom sulfonil ureja herbicida, primjena herbicida u kukuruzu smanjena je na 5% od ukupne količine herbicida koja se koristila prije njihovog razvoja i do danas je njihova uloga u zaštiti od korova ostala nezamjenjiva i neprocjenjiva, zbog čega se tehnologije u proizvodnji sulfonilureja iz godine u godinu samo dalje usavršavala i razvijala.

Principal Plus 66,5 WG

SX tehnologija potpuno otapa granule u vodi

Danas je u njihovoj formulaciji ostvaren još jedan napredak nazvan SX tehnologija, kojom se postiže najviša razina iskoristivosti i učinkovitosti. SX tehnologijom objedinjene su najznačajnije aktivne tvari u jednu, potpuno iskoristivu molekulu koja osigurava bolju topivost, iskoristivost, ekonomičnost i učinkovitost što znači brže i sigurnije suzbijanje korova, ubrzano i olakšano ispiranje prskalica te smanjenje rizika za okoliš.

SX tehnologija koristi specijalni oblik granula što osigurava njihovo potpuno otapanje u vodi. Zbog toga herbicidna komponeta postaje potpuno pristupačna biljci i tretirana biljka je u cijelosti usvaja. Tretirane biljke brže i više usvajaju aktivne tvari što smanjuje mogućnost vanjskih utjecaja na učinak herbicida, te pruža veću sigurnost i ujednačenost u suzbijanju korova. SX tehnologija znači i jednostavnije ispiranje opreme za prskanje, čime se štedi voda, vrijeme i novac. Osim što štedi trud i vrijeme, SX formulacija pomaže i u očuvanju okoliša.

Sulfonilureje su i danas najdjelotvorniji herbicidi u suzbijanju svih korova u kukuruzu, a kombinacijom pojedinih sulfonilureja i herbicida iz drugih skupina, formuliranih SX tehnologijom, postignut je do sada najveći uspjeh u zaštiti kukuruza od korova.

Principal Plus 66,5 WG je jedinstvena formulacija herbicidnog pripravka koji sadrže čak tri aktivne tvari u jednoj granuli (nikosulfuron, rimsulfuron i dikambu), zbog čega pruža učinkovito rješenje u suzbijanju svih najznačajnijih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu.

Sredstvo primijeniti u ranim razvojnim fazama

Principal Plus 66,5 WG predstavlja kompletno rješenje za korektivno suzbijanje korova kao što su ambrozija, loboda, slak, osjak, koštan, pirika, divlji sirak, muharike i divlji proso. Primjenjuje se u količini 440 g/ha uz dodatak 0,1% okvašivača Trend 90, nakon nicanja, u stadiju razvoja 2 do 6 listova kukuruza (BBCH 12-16), a kada korovi imaju razvijena najmanje dva prava lista. Prvi učinci djelovanja mogu se uočiti već nekoliko sati nakon primjene. Najbolji rezultati se postižu ukoliko se sredstvo primjenjuje u ranim razvojnim fazama dok su korovi u fazi aktivnog rasta.

Mlade biljke tretirane pripravkom Principal plus 66,5 WG poprimaju žućkastu boju i već nekoliko dana nakon primjene postaju klorotične. Nakon toga tretirani korovi poprimaju smećkastu boju i nekrotiziraju, a potpuno ugibanje korova nastupa 1-3 tjedna nakon primjene, ovisno o korovnoj vrsti i vanjskim uvjetima. Zbog kombinacije tri aktivne tvari, sistemičnog djelovanja preko lista te izuzetno brze penetracije u korijen, primjenom herbicida Principala Plus 66,5 WG, smanjuje se otpornost korova, a povećava učinkovitost na tretirane biljke.

Za više informacija o pripravcima kontaktirajte tvrtku Agrochem Maks d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Agrochem Maks Sulfonilureje Korovi Integrirana zaštita bilja Herbicid Kukuruz SX tehnologija


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com