Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 19.06.2015. 16:30

Suzbijte pjegavost šećerne repe

Hrvatski su proizvođači primorani slijediti nove tehnologije zaštite šećerne repe od pjegavosti lista, uvođenjem novih komponenti s visokom učinkovitosti.

  • 861
  • 25
  • 0

Već se nekoliko godina govori o pojavi rezistentnosti na često primjenjivane fungicide u zaštiti šećerne repe od pjegavosti (Cercospora beticola), a prošla je godina, zbog već uznapredovale rezistentnosti, popraćena obilnim količinama oborina pa čak i poplavama, rezultirala golemim gubicima u digestiji i prinosu šećerne repe zbog čega su se hrvatski proizvođači ujedinili u potrazi za novim tehnologijama.

Rezistentnost tj. otpornost se pojavila uslijed stalnog korištenja istih sredstava za zaštitu repe od pjegavosti, a zbog nedostaka sredstava dozvoljenih za tu namjenu. Naime, u Hrvatskoj se već godinama za zaštitu repe uglavnom koristi strobilurini i triazoli i u posljednjih je nekoliko godina primjećeno kako takvi konvencionalni zaštitni programi, uslijed sve veće pojave rezistentnosti, ne pružaju adekvatnu kontrolu Cercospore pod iznimno povoljnim uvjetima za razvoj bolesti. Hrvatski su proizvođači stoga primorani slijediti nove tehnologije zaštite šećerne repe od pjegavosti lista, uvođenjem novih komponenti s visokom učinkovitosti na koje nije zabilježena rezistentnost i u kombinaciji s različitim visoko učinkovitim fungicidima primjenjenim u pravo vrijeme.

Fungicidi i razvoj rezistentnosti

Fungicidi se, s obzirom na mogući razvoj rezistentnosti, mogu podijeliti na one visokog ili one niskog rizika rezistentnosti. Visok rizik razvoja rezistentnosti posjeduju fungicidi koji ciljano djeluju na patogena ometajući samo jednu funkciju u njihovom razvoju zbog čega isti, vrlo lako, razvija mutaciju kojom se prilagođavaju na djelovanje takvih fungicida i postaju rezistentni. S druge strane, fungicidi niskog rizika razvoja rezistentnosti, „multi-side“ fungicidi, simultano ometaju nekoliko različitih metaboličkih reakcija ciljanog patogena pa je za razvoj rezistentnosti potrebno nekoliko različitih genskih mutacija koje se teško razvijaju.

Međutim, to ne znači da fungicide ciljanog djelovanja treba isključiti iz programa zaštite. Naprotiv, njihova uloga u suzbijanju Cercospore je neosporna, ali ih je izuzetno važno kombinirati s fungicidima višestrukog djelovanja kao što je bakar (NEORAM WG) i izmjenjivati s fungicidima drugačijeg mehanizma djelovanja kao što je tiofanat - metil (TOPSIN M 500 SC). Sve u svrhu usporavanja razvoja rezistentnosti i postizanja željene učinkovitosti.

Program zaštite šećerne repe

Vodeći se primjerima iz susjednih zemalja i najnovijim tehnologijama u zaštiti šećerne repe, programi zaštite bi za ovu godinu svakako trebali uključivati i bakar kao bazu u zaštiti od pjegavosti.

Zbog višestrukog i inhibirajućeg djelovanja, u kombinaciji s fungicidima ciljanog djelovanja, bakar ostvaruje željene rezultate usporavajući pritom razvoj rezistentnosti na ciljane preparate, a jedini registrirani pripravak za ovu namjenu je NEORAM WG, čiju je primjenu tvrtka AgroChem MAKS, proširila upravo na zahtjev hrvatskih proizvođača. NEORAM WG je svakako najbolji bakreni pripravak na tržištu jer su mu svojstva poboljšana u odnosu na ostale bakrene pripravke, a doza značajno smanjena. NEORAM WG se u šećernoj repi može kombinirati sa svim ostalim fungicidima u dozi od 2,5-3 kg/ha.

Također, treba izmjenjivati i fungicide različitog mehanizma djelovanja, pa u vašu zaštitu svakako uključite i novi fungicid TOPSIN M 500 SC, odlične učinkovitosti, a novog mehanizma djelovanja što Vašoj zaštiti daje potpunost i sigurnost. Topsin M 500 SC, osim pjegavosti lista, suzbija i ramularijsku pjegavost (Ramularia beticola), a primjenjuje se u količini 1,2 l/ha, preventivno ili nakon pojave prvih simptoma bolesti. Tvrtka AgroChem maks i dalje nudi provjereni fungicid EMINENT 125 EW kako u cilju sprečavanja rezistentnosti patogena na strobilurinske fungicide tako i s vrlo učinkovitim ciljem suzbijanja patogena Cercospore beticola u dozi od 0,8 - 1 L/ha. Tretiranje se obično provodi oko faze zatvaranja redova (BBCH 39-44), uz utrošak vode 200 - 400 l/ha.

Autorica članka: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Agrochem Maks Ratarstvo Fungicidi Pjegavost šećerne repe Nove tehnologije Bolesti šećerne repe Zaštita šećerne repe


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com