Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarske kulture
  • 06.08.2013.

Suša u Baranji

Iako je početkom godine bilo i previše padalina, suša pogađa ratare i stočare već treću godinu za redom

  • 929
  • 99
  • 0

Suša u Baranji (i jednom dijelu Slavonije) se nastavlja i treću godinu - iako je početkom godine bilo i previše padalina. Nažalost već sad svim kulturama nedostaje vlage, zemlja je ispucala i suha kao da kiše ove godine nije ni bilo. Prije samo mjesec dana sve kulture su bile u zavidnom stanju i obećavale su rekordne prinose, i već sada se vidi da to neće biti ni blizu očekivanog, a ratari se pribojavaju da će proći isto kao i sa pšenicom koja je jesenas izgledala odlično. Otkupljivači su to iskoristili kako bi srušili cijene pšenice da bi na kraju pšenica zbog velike zime u proljeće i viška vlage, jednostavno podbacila i sada su ratari uglavnom na gubitku sa trenutnom cijenom pšenice od 1.05 kn za standardnu kvalitetu.

Što se tiče proljetnih usjeva (kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe), trenutno se osjeti velik nedostatak vlage u ovim usjevima i nitko ne zna šta se može očekivati sve dok kombajni ne uđu u polja. Cijena je poznata samo za šećernu repu, dok se za ostale kulture zasad samo nagađa - ali postoje naznake da cijena neće biti na razini prošlogodišnjih pa se tako spominje da bi cijena suncokreta bila na razini uljane repice (2,55 kn za standard), dok se za kukuruz očekuje oko 1 kn. Ovo su neslužbene informacije jednog od naših najvećih otkupljivača.

Prognoze idućih dana nikako ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima jer su prognostičari najavili temperature do 40 stupnjeva što nikako neće pomoći usjevima na kojima se već vide tragovi suše tj. potpaljeni su. Ovih dana bi mogle biti još više što će se itekako odraziti na prinose, a ratari se nadaju da će svi pripaziti sa procjenama uroda i da će cijene biti realne, jer nakon neisplate poticaja i sramotne cijene pšenice jednostavno većina neće podnijeti još jednu katastrofu.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Suša Cijena Kukuruz Suncoket Ratarske kulture Prinosi


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]