Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 30.09.2014. 20:25

Suncokretu cijenu ruše troškovi sušenja!

Zbog obilnih kiša kasni žetva suncokreta, godina nije rekordna, ali je zadovoljavajuća. Uz primjerenu agrotehniku - urod suncokreta je prosječan i iznosi 2,5-3 t/ha, a otkupna cijena mu je od 1,70-1,80 kn.

Foto: depositphotos.com
  • 1.220
  • 120
  • 0

"Žetva suncokreta ove godine je započela oko 8. rujna, skinuto je 30 - 40 % roda, a ostalo je na poljima. Rokovi žetve ovise o sjetvi, a negdje je bilo i presijavanja. Suncokret je standardne kvalitete, a nečistoća je minimalno 40 %. Urodi za požeto iznose 2,5 do 3,2 t/ha, a otkupna cijena je od 1,70 do 1,80 kn, plus PDV. Vlaga je u prvim rokovima žetve iznosila 7,40 - 8,20 % i nije bilo troškova sušenja.

Cijena sušenja suncokreta koji se sada skida i ima do 10 % vlage, je 180 kn/t, a ovisno o postotku vlage se povećava. Većina uroda se prerađuje u uljari Čepin, Zagrebačkoj uljari ili su se proizvođači udružili i organizirano suše, a financiranje ide preko Zadruga", kaže Katica Maras iz Savjetodavne službe za Agroklub.

Veliki troškovi sušenja za suncokret s velikim postotkom vlage

Zbog kiša, žetva se prekidala, sve dok nije zasjalo sunce. Za to vrijeme, suncokret je trunuo zbog velike vlage, morao se spremati u hangare, a proizvođačima se ne isplati plaćati sušarama. Mnogi nisu imali izbora pa su suncokret vozili na otkup unatoč velikim troškovima sušenja. Kada vlaga iznosi 10 %, cijena sušenja je 14 lipa po kilogramu, a s povećanjem vlage iznad 10 % povećava se i cijena.

Kada je dobra godina, dobre su i cijene, no ova je prosječna pa je proizvođačima otkupna cijena od 1,70 kn katastrofična. Do dana žetve, točna cijena nije poznata, a tržište je neumoljivo. Suncokret se okreće i novim tržištima, dio će se izvoziti u okolne zemlje, Mađarsku, Srbiju u kojoj je nešto viša vrijednost otkupa - čak 2,05 kn. Uljara Čepin je po ugovoru preradila suncokret sa 15.000 ha, a 2,80 kg suncokreta je potrebno za jednu litru ulja.

Branko Batinac ispred Strukovne skupine HGK navodi, "Suncokret je zastupljen na 42.000 - 43.000 ha, očekivali smo rekordnu godinu, ali kiše u vegetaciji bilo je 400 litara više od očekivanog u Slavoniji i Baranji, a u zapadnom dijelu i do 700 litara oborina, što je poremetilo vegetaciju. Od Iloka do Valpova skinuto je 80 % suncokreta, spašeno je što se može spasiti.

U zapadnom dijelu, Donji Miholjac, Slatina i Virovitica bila je zakašnjela sjetva, pa je i žetva kasnila. Suncokret koji se skinuo je zadovoljavajući, prinos je do 4t u Baranji, kakvoće 44 %. Cijena nije zvanično donešena. Zbog plodoreda ga treba skinuti što prije jer dolazi sjetva pšenice. Domaći otkupljivači čekaju sa žetvom. Koliko će se suncokreta posijati sljedeće godine ovisi o cijeni, interesu otkupljivača, a zbog plodoreda se planira zastupljenost na 25 - 42.000 ha.“

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba HGK Suncokret Otkup Vlaga Katica Maras Branko Batinac Baranja. Troškovi Otkupna cijena Izvoz Strana tržišta Plasman Zadruge Udruživanje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić