Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Polja nakon oluje
  • 04.07.2016. 15:00

Suncokret polegao, oštećena zrna pšenice...

Na 25 hektara suncokreta šteta je oko 200 tisuća kuna, a to je dovoljno da možemo reći da ove godine nismo ništa zaradili, kaže Domagoj Blažević.

Foto: Patrik Maturić
  • 3.683
  • 502
  • 0

Od Osijeka do Bizovca danas se dolazi doslovce za pet, šest minuta. No, oluja je došla mnogo brže. I kada je rušila krovove i drveće po Osijeku ljetinu je već obrala zapadnije od grada. I kako je rekao Domagoj Blažević, voditelj OPG-a koje se ratarstvom bavi na području sela Bizovac i Novaki, prvo smo se dva dana isplakali i onda rekli da moramo nastaviti dalje raditi. Pozvao nas je da zajedno s njim provedemo to vruće, ustvari vrelo i sparno, srpanjsko, subotnje poslijepodne na njegovim poljima.

Žetva ide svojim tijekom, no oluja je učinila svoje

Sastali smo se prvo na površini između Samatovaca i Bizovca u njegovu New Hollandu. Čekali smo u hladovini njegova traktora da brat Marko stigne s njihovim Deutzh Fahr kombajnom. Onim iz Županje. Vršio je, prašilo se. Da stigne i istovari u prikolicu nam upravo požnjeveno žito. Radi se o sorti Kraljica osječkog poljoprivrednog instituta koja se ponovno pokazala dobrom.

Suncokret i dalje leži, pet dana nakon oluje

I pored utvrđenih 22% štete u zrnu koje možete vidjeti na fotografijama koje je napravio obiteljski prijatelj Patrik Maturić. No, kraljica je i ove godine kod Blaževićevih bila bolja od srpanjke. Srpanjka je dala u biti svoje koliko se očekuje, ali Kraljica i bolju kvalitetu daje. Odlučili smo sjesti. Naš domaćin Domagoj, i ja u njegovo caddy vozio i obiđemo ratarske površine oko Bizovca.

Točnije na području između Novaka, Bizovca, Creta, Habjanovaca i Brođanaca. Prvo smo se idući drndavom lenijom zadržali na parceli gdje nam pamet stane. Osjećaji kod Domagoja su proradili. Sav, apsolutni sav suncokret je još uvijek, pet dana nakon oluje ležao. Onako su se cvjetovi još držali, ali ništa se nije ispravljalo. Da se u roku nekoliko dana bar napola diglo moglo bi se nešto očekivati.

Šteta na suncokretu je 200.000 kuna

"Ovako ništa. Sad čekamo komisiju da procijeni štetu i onda ćemo potanjurati i najesen posijati pšenicu ili ječam. Osiguravali nismo od oluje. Ne znam ni da li to postoji. Pa nikada se nije ništa slično dogodilo. Osiguravamo od leda, ali od ovoga orkanskog nevremena ne. Pomoći će bar malo ako županija proglasi elementarnu nepogodu, da nam se vrati bar dio uloženog. Ovako na ovih nekih 25 hektara suncokreta šteta je oko 200 tisuća kuna, a to je dovoljno da možemo reći da ove godine nismo ništa zaradili", kaže Domagoj Blažević pokazujući površinu pod Syngentinim suncokretom koji je trebao dati rekordni urod.

U biti i ako na svim drugim kulturama dobro prođu, ova šteta na suncokretu dovoljna je da ih ukupno stavi u minus, i to debeli. Sjeli smo dalje u automobil i pregledali dalje polja. Kukuruz se počeo podizati što je bio znak da i pored štete koja je svejedno velika, valja ga ostaviti da njivi da se pokuša oporaviti koliko može. Normalno, ne u nekim prinosima, ali do situacije da se kaže kako će berbe biti. Prošli smo kroz voćnjak višanja jednog suseljanina.

Voćnjaci zadržali vjetar i spasili kukuruz

Približno 10% stabala je srušeno, a ostalo više nije bilo za brati. Svaka višnja dobila je i počela truniti tako da ovaj voćar neće ni pokušati dalje brati. No, točno se vidi i kako su voćnjaci kao što je ovaj zadržali vjetar, pa suncokret ili kukuruz koji je bio iza njega nije doživio štete poput ovoga. No, kako to i radi orkansko nevrijeme. Tako i sada dio parcele potpuno uništi a onu do nje ni ne zahvati. Tako obilazeći polja stigli smo i do Novaka.

I koliko je bilo nevrijeme odmah nam je bilo jasno kada sam vidio da je savilo nadstrešnicu na stajalištu i reklamne panoe s jumbo plakatima pored ceste. I put nas ponovno odveo do brata Marka, do žita, do kombajna. I dalje se mora raditi. Ostavio sam ih obojicu u žetvi i u vlastitu znoju. Moraju dalje. Posao na polju jednostavno ne može čekati.

Foto: Patrik Maturić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Blažević Bizovac Novaki Cret Brođanci Habjanovci New Holland Kraljica Syngenta


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.