Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muke po konoplji
  • 17.10.2016. 16:30

Stroj je u kvaru pa se konoplja bere ručno!

Spor je to i dugotrajan posao za koji Kelić radnike plaća 150 kuna po danu, a koji su pak za mjesec dana, unatoč dobro ispunjenoj satnici, uspjeli obrati tek 15 od 34 hektara zasijanih konopljom.

  • 7.716
  • 903
  • 0

O Ivi Keliću iz Marinaca, sela na pola puta između Vinkovaca i Vukovara koji je prošle godine zasijao po prvi put industrijskom konopljom oko 9, a ove godine čak 34 hektara i nadao se, kako je tada sam priznao, odličnom urodu, pisao sam početkom ljeta kada je njegova konoplja bila u punom rastu.

Sredina je listopada, a Ivo Kelić obračunava se sa zadnjim nasadima konoplje iako je, priznaje cijeli posao oko skidanja i skladištenja te biljke morao biti odavno gotov, ali problemi se uvijek jave kada se tome najmanje nadaš.

Konoplja narasla do visine od 4m

Priča o konoplji Ive Kelića započla je prošle godine kada su u selo došli stručnjaci iz tvrke Artopus iz Zagreba koji su tom vrijednom Marinčanu iznijeli plan o sadnji značajnih količina konoplje i Ivi nije dugo trebalo da razmisli i uđe u cijeli poduhvat te konopljom zasadi 34 hektara. I konoplja je rasla i rasla i narasla u visinu začuđujućih i do četiri metra.

Radnici u branju konoplje

"Svi su se čudili kada su vidjeli konoplju koju sam zasadio oko Marinaca. Kazali su da tako visokih biljki još nisu vidjeli", kaže ponosno Kelić dodajući kako je berbu započeo sredinom rujna, ali su se stvari iskomplicirale jer mu nije došao stroj predviđen za strojno branje, koji se našao u kvaru. Druge nije bilo nego krenuti u ručno branje.

Beru se samo cvjetovi

"Trenutačno je u Hrvatskoj dozvoljeno samo korištenje sjemena konoplje za ljudsku i životinjsku prehranu te se beru samo cvjetovi odnosno vrhovi biljke u kojima se nalazi sjeme dok ostatak ploda propada iako se od stabljike u svijetu pravi oko 2.000 proizvoda, ali naši zakoni su, za sada, takvi kakvi jesu i valja ih poštivati", pojašnjava. Za branje je unajmio četrdesetak radnika od kojih je u tome, nimalo lakom poslu, ostalo njih dvadesetak.

Cvijet konoplje

Princip je da radnik stoji na traktorskoj prikolici i dok traktor prolazi poljem škarama reže cvijet, odnosno vršni dio konoplje. Spor je to i dugotrajan posao za koji Kelić radnike plaća 150 kuna po danu, a koji su pak za mjesec dana, unatoč dobro ispunjenoj satnici, uspjeli obrati tek 15 od 34 hektara zasijanih konopljom.

Veliki gubitak u sjemenu

"Spor je to i zahtjevan posao koji od radnika traži dosta. Dnevno uberemo oko 3,5 tona cvjeta koji se odvozi na sušenje u sušaru u Stare Mikanovce", navodi Kelić upozoravajući na još jednu lošu nuspojavu ručnog branja konoplje, a tiče se velikih gubitaka u sjemenu. Naime, kada se konoplja ručno bere nemoguće je izbjeći da dio sjemena ostane na tlu, a Kelić procjenjuje kako je u njegovom slučaju tu gubitak čak dva vagona po hektaru odnosno 350.000 kuna, kada računa svih 34 hektara.

Sjeme konoplje

"Srećom konoplja je rodila iznimno, a kvaliteta je kako tvrde stručnjaci vrhunska tako da će se taj gubitak anulirati", kaže. I taman kada je već pomislio kako će s ručnim branjem ući i u zimu, stiže stroj impresivnih mogućnosti. Dnevno je strojno moguće obrati čak 10 hektara konoplje i bez gubitaka u sjemenu kakvih ima kod ručnog branja. Prema Kelićevim riječima, kod konoplje je dobro što ima dugi rok branja tako da joj kvaliteta ostaje ista iako ne bude u roku ubrana.

Kuda sa stabljikom?

Ono što ga sada zabrinjava je kuda s stabljikom konoplje čije korištenje država ne dozvoljava. "Probat ću sve zaorati pa na proljeće posijati uljanu repicu pa i nju zaorati, pa vidjeti što će biti", kaže nadajući se najboljem. I nije, dodaje, požalio što je ušao u sadnju konoplje.

Stabljike konoplje prekrile polje

Riječ je o visokoprofitabilnom poslu koji bi se Kelićevima u konačnici trebao isplatiti i pored svih problema na koje su naišli ove godine u berbi te biljke čiji je uzgoj u Hrvatskoj legaliziran 2012. godine na način da je dopuštena sjetva sorti konoplje sa EU sortne liste. Kolika će u finacijskom smislu biti ta isplativnost, Ivo Kelić ne želi govoriti dok ne pobere svu konoplju i tek će tada, kako kaže, vidjeti na čemu je. U svakom slučaju, računa na plus. I to podebljani.


Fotoprilog


Tagovi

Konoplja Industrijska Sortne Liste Uzgoj Berba Stroj Berači Ručno kelić Ivo Marinci Hektara Stabljika Svijet Sjeme Radnik Isplativost Kvaliteta Stručnjaci


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024