Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 25.07.2016. 12:00

Soja skupocjena, a suncokret rekorder?

Vremenske nepogode u SAD-u izazvale su val zabrinutosti za usjeve soje, što je na tržištu uljarica dovelo do rasta cijena.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 5.229
  • 262
  • 0

Žetva uljane repice počela je diljem Europe, a vremenske nepogode u SAD-u izazvale su val zabrinutosti za usjeve soje, što je na tržištu uljarica dovelo do rasta cijena.

Njemačka asocijacija kooperativnih farmi prognozirala je žetvu uljane repice 2016 ispod 5.4Mt u prosjeku. To je zbog obilnih kiša tijekom posljednjih mjeseci, posebno u sjevernoistočnoj Njemačkoj gdje se očekuju niži prinosi.

Takva očekivanja podupiru europske cijene jer tržišta tek čekaju vidjeti koliko je kiša pogodila usjeve uljane repice i koliko će zapravo prinosi biti smanjeni u Francuskoj i Njemačkoj, koje su najveći proizvođači u Europi.

Suho i vruće vrijeme pogodit će prinose?

Što se tiče soje, vremenska prognoza kaže da će SAD u kolovozu pogoditi više temperature i niža količina padalina. Američka soja je u ključnom stadiju razvoja, što je posebno važno za prinose. Suho vrijeme je obično specifično za La Niñu i moglo bi pogoditi američke usjeve ove sezone.

Nedavne obilne padaline u nekim područjima Indije koja su ključna za proizvodnju soje, oštetile su usjeve soje. Niža proizvodnja znači i veći uvoz jestivih ulja.

Rekordna proizvodnja suncokretovog ulja?

Uvoz kineske soje u sezoni 2016/17 mogao bi pasti po prvi puta u 15 godina. Mnogo je nesigurnosti, ali tri su ključna faktora: kineska Vlada prodaje 4.3Mt zaliha soje, visoke zalihe uvozne soje i i oporavak domaće proizvodnje. Kineska Vlada je prodala preko 300Kt soje po promotivnim cijenama.

Povoljni vremenski uvjeti za suncokret se nastavljaju u Rusiji i Ukrajini pa se tamo očekuje i rekordna proizvodnja ulja.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište uljarica Uljana repica Soja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]