Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljišni insekticid
  • 09.04.2014. 13:21

Smanjite populaciju zemljišnih štetnika

Primjenom zemljišnog insekticida FORCE ® 1.5 G smanjujete populaciju zemljišnih štetnika i učinkovito štitite Vaše usjeve

  • 809
  • 49
  • 0

U proizvodnji kukuruza posljednjih godina bilježimo sve veće i jače štete koje uzrokuju zemljišni štetnici od kojih su najopasniji žičnjaci.

Žičnjaci su polifagni štetnici koji kao ličinke veći dio svog životnog vijeka prežive u tlu, hrane se korijenjem i drugim podzemnim dijelovima biljaka što kao posljedicu ima rijedak sklop i slabu kondiciju usjeva. Pri proizvodnji krumpira i korijenastog povrća, znatno se smanjuje njihova tržna vrijednost.

Nažalost, žičnjake nije moguće suzbiti jednokratnim mjerama (npr. jednokratnom primjenom insekticida). Zaštita je obično ograničena na usjeve koji su jače napadnuti žičnjacima (krumpir i kukuruz), no zaboravljamo da mogu napraviti velike štete i na drugim usjevima kao što su npr. žitarice.

Kukuruzna zlatica

Prilikom suzbijanja tj. smanjenja šteta od žičnjaka vrlo je važno uzeti u obzir provođenje svih agrotehničkih mjera koje pridonose smanjenju populacije zemljišnih štetnika kao što su; široki plodored, uvođenje proizvodnje kultura iz obitelji krstašica (npr. uljana repica), česta obrada zemlje, kontrola korova, izbjegavanje proizvodnje na preoranim travnim površinama kao i primjena insekticida u kulturama gdje je to dozvoljeno.

U slučaju visokih populacija žičnjaka najučinkovitija mjera zaštite svakako je primjena zemljišnih insekticida. Syngenta je za tu namjenu registrirala zemljišni insekticid Force 1,5 G koji je pokazao odlične rezultate, kako u pokusima tako i u praksi.

U zadnjih 5 godina Syngenta je imala 15 insekticidnih pokusa. Rezultati pokusa su pokazali iznimnu učinkovitost insekticida Force 1,5 G.

Primjenom Force 1,5 G u prosjeku smo zabilježili 31% veći sklop u odnosu na kontrolu na kojoj nije bio primijenjen insekticid i gdje su uočene značajne štete od zemljišnih štetnika.

Kad govorimo o zemljišnim štetnicima kukuruza, moramo skrenuti pozornost i na kukuruznu zlaticu. Iz sezone u sezonu sve su veće štete od ličinki kukuruzne zlatice koje izgrizaju korijenov sitstem biljke kukuruza. Štetnik je izuzetno prilagodljiv različitim situacijama i zbog toga je vrlo nepredvidiv i još opasniji. U Sjevernoj Americi, gdje se velike površine kukuruza uzgajaju u monokulturi, ličinke kukuruzne zlatice su najopasniji štetnik koji godišnje nanese štete u iznosu od milijarde dolara, zbog čega je nazivaju „milijardu dolara štetnik“!

Kukuruzna zlatica

U EU, ličinke kukuruzne zlatice u veljači ove godine, skinute su s liste karentenskih štenika.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da je kukuruzna zlatica vrlo opasan štetnik kojeg je, ukoliko se namnoži, izuzetno teško nadvladati. Prinos kukuruza može biti smanjen i do 30%, prema nekim izvorima 50%, pa čak i više.

Dakle, poželjno je provoditi mjere kako bi se spriječio rast populacije štetnika. Jedna od mjera koja se najviše preporuča je plodored. Na gospodarstvima gdje zbog različitih razloga nije moguće provesti plodored, najučinkovitija mjera je primjena zemljišnih insekticida prilikom sjetve.

Primjenom pripravka Force 1,5 G, koji je trenutno jedini insekticid u RH registriran za tu namjenu, možemo lako i vrlo efikasno smanjiti štete koje uzrokuju ličinke kukuruzne zlatice.

Djelatna tvar insekticida Force 1,5 G je teflutrin koji se u doticaju s vlagom pretvara u plin i postepeno otpušta u pore tla te na taj način osigurava dugotrajno djelovanje. Slabo je topiv u vodi te se ne ispire u dublje slojeve tla, ostaje na mjestu aplikacije. Nije sistemik zbog čega nema ostataka djelatne tvari u biljkama.

Force 1,5 G je insekticid u obliku granula, primijenjuje se pri sjetvi kukuruza protiv kukuruzne zlatice u dozi 10-15 kg/ha (u redove), dok se za suzbijanje žičnjaka i drugih zemljišnih štenika primijenjuje u dozi 7-10 kg/ha (u redove).

Maximalni učinak osigurava pravilna primjena pripravka:

  • Force 1,5 G sadrži vrlo sitne granule zbog čega mora biti apliciran jednakomjerno po cijeloj površini sjetvene brazde i dobro pokriven tj. utisnut u tlo jer se djelatna tvar otpušta u krugu od 5 cm. U tom slučaju mlade biljčice će biti najučinkovitije zaštićene od štetnika.

Iz tog razloga skrećemo Vam pozornost da precizno podesite depozitore kako bi primijenili potrebnu dozu.

Pripremila: Silva Kuharić Grabovac, Syngenta Agro d.o.o.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Zemljišni štetnici Hibrid kukuruza Pšenica Žičnjak Krumpir


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]