Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 23.11.2014. 19:45

Smanjena sjetva uljane repice - raste uzgoj soje!

Prošlog je tjedna tržištem žitarica i uljarica odjeknula vijest o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Australije i Kine, a zabrinutost je izazvalo veliko sniježno nevrijeme koje je zaprijetilo usjevima u SAD-u.

Foto: depositphotos.com
  • 947
  • 104
  • 0

Na tržištu žitarica prošlog je tjedna bilo vrlo aktualno pitanje vremenskih uvijeta koji su doprinijeli najvećem tjednom dobitku britanskih budućnosnica žitne krme za svibanj 2015. godine, još od veljače 2013.

Hladnoća i snijeg prijete usjevima američkog srednjeg zapada, a još uvijek nisu sigurni ni usjevi u Rusiji i Ukrajini. Australija i Kina potpisale su ugovor slobodnoj trgovini, a tu su i nove procjene američkog Ministarstva poljoprivrede za proizvodnju pšenice i kukuruza. Sve detalje možete saznati u nastavku.

Velika Britanija pšenicu izvozi i izvan EU

Najnoviji podaci o trgovini pokazali su rast izvoza britanske pšenice, koji je u rujnu porastao za 20,6 Kt na 150,3 Kt, u usporedbi s brojkama iz kolovoza. Gledajući kumulativno, izvoz pšenice za sezonu do kraja rujna iznosio je 292,1 Kt , što je ispod tempa koji je Velika Britanija bilježila ranijih godina, kada je imala izvozni suficit. Inače, u rujnu su zabilježene i prve veće pošiljke koje je Velika Britanija ostvarila prema zemljama izvan EU. Tako je u Alžir izvezeno 26,3 Kt, a prema Maroku 7,6 Kt.

No u rujnu je zabilježen i jak uvoz pšenice pa je u Veliku Britaniju uvezeno 188 Kt i to uglavnom iz Francuske, Njemačke i Kanade. I uvoz kukuruza je relativno visok. Kumulativno, do kraja rujna uvezeno je 301,1 Kt. To pokazuje da unatoč velikom urodu domaće pšenice, kukuruz i dalje ostaje glavni kandidat u potražnji stočne hrane.

Rezultati Early Bird ankete predviđaju pad područja zasijanih pšenicom u Velikoj Britaniji i to za 5 %, na 1,83 Mha, dok će područja ozimog i proljetnog ječma, mahunarki, ali i nezasijanog zemljišta, biti viši nego prethodne godine, potencijalno ukazujući na utjecaj pravila sadnje 3 usjeva kod donošenja odluka. Površina zobi trebala bi za 13 % biti manja nego u 2014. godini, što ukazuje na povratak na "uobičajene" sjetvene površine.

Hladnoća i snijeg prijete američkim usjevima

U Americi raste zabrinutost koju je izazvalo hladno i sniježno vrijeme diljem američkog srednjeg zapada koje se pojavilo početkom i nastavilo tijekom cijelog tjedna. Najveća je zabrinutost za ozimu pšenicu te mogućnost nižih prinosa ukoliko biljke odu u mirovanje ranije nego što je to uobičajeno. S druge strane, hladno, ali suho vrijeme moglo bi uzrokovati štete na kasnije zasađenim usjevima u Rusiji i Ukrajini.

Australija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

Sa australskom žetvom se polako postavljaju pitanja kako će se suha proljeća u Južnoj Australiji odraziti na proizvodnju, a trenutno zabrinutost za kvalitetu usjeva pšenice i ječma izazivaju jake kiše u zapadnom dijelu. Zanimljivo je spomenuti i da su Australija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini kojim će 95 % australskog izvoza u Kinu, uključujući i poljoprivredne proizvode, biti oslobođeno carina. Predviđa se da će carine za pšenicu ponovno biti razmatrane za tri godine.

Indija razmišlja o izvozu pšenice

Višak pšenice čini se, ima Indija čija je vlada objavila kako je stanje na dan 1. studeni 2014. godine, 30,1 Mt što je duplo od planiranih zaliha pa se predviđa da će Indija morati viškove izvoziti ukoliko ih ne bude moguće prodati na domaćem tržištu.

Smanjena sjetva ozime uljane repice u VB i Njemačkoj

Prema prvoj snimci stanja Early Birda o planovima sjetve za žetvu 2015. godine, zabilježen je pad od 4 % sjetvenog područja uljane repice u Velikoj Britaniji na 649 Kh, što je ispod petogodišnjeg prosjeka, ali i najniži rezultat od 2010. godine. Za to su djelomično zaslužne i niže cijene uljane repice, kojima se pripisuje i procjena pada sjetvenih područja ozime uljane repice u Njemačkoj za 5,2 % na 1,32 Mha. Podaci su to njemačkog udruženja za uljanu repicu (UFOP). Od poljoprivrednika koji su sudjelovali u istraživanju, 11 % ih je odlučilo da neće sijati ozimu uljanu repicu, što je uzrokovano nižim cijenama.

Amerikanci uvoze sojino brašno

Prema posljednjim prognozama američkog Ministarstva poljoprivrede, predviđa se rast globalne proizvodnje soje na 312,1 Mt, za 0,9 Mt više nego je prognozirano prethodnog mjeseca. Do ovakve promjene došlo je zbog velikih prinosa zabilježenih u SAD-u. A revidirane su i procjene za izvoz američke soje i to za 0,5 Mt na rekordnih 46,8 Mt, kao odraz snažne izvozne prodaje koja je nastavljena i tijekom tjedna završenog 06. studenog 2014. godine.

Prema Reutersu, Amerika je poduzela pomalo začuđujući potez uvezavši sojino brašno iz Argentine, unatoč vlastitim rekordnim usjevima soje. Kupci na Istočnoj obali su zbog problema sa željezničkim prometom sojino brašno sa Srednjeg zapada dobili sa zakašnjenjem, a osim toga, to je brašno oko 57 $/t skuplje od onog iz Argentine, prije uzimanja u obzir troškova prijevoza.

Ukupne izvozne obveze za američku soju rastu

U tjednu koji je završio 06. studenog 2014. godine, ukpne američke izvozne obveze za soju za 2014. /15. dosegnule su 36,7 Mt, dok su prošle godine u istom razdoblju iznosile 34,0 Mt. Akumulirani izvoz sojinog brašna SAD-a za tekuću tržnu godinu iznosio je 841,2 Kt u tjednu koji je završio 06. studenog, što je povećanje od 153,3 Kt u odnosu na prethodni tjedan, no ispod prošlogodišnjeg izvoza u ovo vrijeme koji je iznosio 1,1 Mt. Ipak, ukupne izvozne obveze koje uključuju izvanrednu prodaju plus akumulirani izvoz iznose 6,3 Mt što je iznad prošlogodišnjih 5,2 Mt.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica i uljarica Budućnosnice Proizvodnja pšenice i kukuruza Soja Zob Ječam Rast izvoza Izvozni suficit Uvoz kukuruza Early Bird Sniježno vrijeme Ozima pšenica Slobodna trgovina Domaće tržište Sjetveno područje Uljana repica Nje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]