Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viro
  • 17.01.2017. 15:00

Slovenci će sijati 500 ha šećerne repe za Viro

Tvornica šećera Viro započela je ugovaranje proizvodnje šećerne repe na 500 hektara sa slovenskim poljoprivrednicima, u okolici Ormoža. Govori se o otkupnoj cijeni od 36 eura za tonu šećerne repe!

Foto: fedi/pixabay.com
  • 5.094
  • 602
  • 0

Tvornica šećera Viro započela je ugovaranje proizvodnje šećerne repe na 500 hektara sa slovenskim poljoprivrednicima, u okolici Ormoža, gdje je do prije 10 godina i bila šećerana. U Ormožu je do 2006. radila tvornica šećera, a repa se u Sloveniji sijala na 20-ak tisuća hektara.

"Repom ćemo zasijati oko 500 hektara, a okvirno smo dogovorili otkupnu cijenu od 36 eura za tonu repe, koju će Viro preuzeti na njivi", rekao je Miroslav Kos, osnivač zadruge proizvođača šećerne repe za ljubljansko Delo.

Slovenci zainteresirani za proizvodnju

Slovenski proizvođači koji su nekad sadili za nekadašnju šećeranu u Ormožu jako su zainteresirani za ulazak i revitalizaciju proizvodnje i nedavno su bili u posjetu našim tvornicama i proizvođačima, rekao je Ivo Rešić, član uprave Viro Tvornice šećera. Iz Tvornice naglašavaju da se radi o planovima i pregovorima s potencijalnim kooperantima te stoga ne mogu potvrditi da će započeti pregovori zaista i rezultirati sklapanjem odgovarajućih ugovora za navedene površine.

Iz Viro šećerane ističu kako se radi o planovima i pregovorima s potencijalnim kooperantima.

"Viro je prošle godine imao ugovorenu proizvodnju na između 12.000 i 13.000 hektara, a plan nam je da ove godine proizvodnju repe ugovorimo na oko 30% više površina", ističe Rešić. Osim u Hrvatskoj, ugovorenu proizvodnju šećerne repe tvornica Viro ima i u Mađarskoj i Srbiji.

"Unatoč padu prosječnih cijena šećera u dvije godine, proizvodnja šećerne repe i dalje je jedna od najprofitabilnijih ratarskih proizvodnji, zbog čega se slovenski poljoprivrednici žele vratiti u nju", rekao je predsjednik zadruge Kooperativa iz Ormoža Miroslav Kristal.

Foto: fedi/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Viro Šećerana Poljoprivrednici Šećerna repa Slovenci Sjetva Proizvodnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce