Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 18.06.2015. 18:30

Skidali smo ječam s Versatile Vektor kombajnom!

Na imanju obitelji Zadravec isprobali smo u žetvi ječma kombajn marke Versatile Vektor 420

  • 2.149
  • 283
  • 0

Lipanjsko jutro u Baranji. U Petlovcu. Onako, malo sunca, malo oblaka. Idealno vrijeme za prve žetve, a mi smo ovoga puta bili u žetvi ječma. No, nije se radilo o običnoj žetvi, jer smo ovu kod Benjamina Zadraveca iskoristili da u radu probamo i novi kombajn marke Versatile Vektor 420 za naše ljude prilično nepoznat.

Radi se o kombajnu kanadske marke, ali koji se proizvodi u Rusiji. U samo nekoliko kilometara udaljenoj Mađarskoj veoma čest kombajn na gospodarstvima srednje veličine do nekoliko stotina hektara. Jednostavan, i za rad i za održavanje, male potrošnje goriva. Radi se o kombajnu koji je u svojoj klasi jedan od najučinkovitijih na svijetu a proizvodi se u Rostovu na Donu u Rusiji. Prezentaciju je organizirala tvrtka AgroPMD iz Koprivnice koja u Hrvatskoj i prodaje sve strojeve marke Versatile.

Vršidba bez lomljenog sjemena

Nakon što nam je prošli tjedan u Ivanić-Gradu prezentirala traktor Versatile od 550 konjskih snaga, sada smo pogledali kako skida ječam tip 420 koji ima motor Cummins QSB 6,7 litarski. Širina kose je pet metara, a bunker od šest tisuća litara. Promjer bubnja je 800 mm. Inače ista firma nudi i tip Acros 560 s motorom od 300 konjskih snaga. Taj, također Cummins motor ima u tom tipu kombajna 8,3 litarski kapacitet, ali i bunker od devet tisuća litara. AgroPMD je na sajmu u Bjelovaru izložio i tip Versatile RT 490 s aksijalnim rotorom i motorom od 450 konjskih snaga, kojemu je širina kose šest do devet metara i bunker od 10.500 litara.

U AgroPMD-u ističu vršidbu bez lomljenih sjemena, čistim sjemenom u bunkeru te naročito malu potrošnju goriva i niske troškove ulaganja pošto se i radi o kombajnu koji nije opterećen pretjeranom elektronikom. Ove nove serije kombajna se odlikuju osobinama jednostavnosti i pouzdanosti koja se uvijek i očekuje od Versatile-a. Jedinstveni dizajn rotora i impresivni kapacitet vršidbe svrstavaju u sam vrh ove klase kombajna. Kod tipa RT490 ističemo rotacioni sustav vršidbe.

RCR (Rotacioni Konkavni Rotor), čini kombajn posebno produktivnim kada se koristi na poljima velike površine, a u isto vreme je u stanju da obavlja žetvu i u najtežim uvjetima. I ovaj, a i onaj koji smo gledali na polju obitelji Zadravec stabilan je rad u visokoj vlažnosti ili pri ubiranju zamršenih usjeva. Tu je i prevencija od začepljenja kosog transportera, samočišćenje korpe, spriječava prolazak slame u korpe a poboljšava prolazak zrna kod izvršavanja.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Versatile Traktor Kombajn Kemper Champion Cummins Mađarska Comon raiil Petlovac Baranja Vektor Ječam Zadravec Bunker


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]