Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja šećerne repe
  • 27.11.2015. 09:35

Šećerane i kooperanti zajedno i kroz ovu kampanju

Ove godine je u tri šećerane proizvedeno repe na 13 tisuća hektara.

  • 430
  • 39
  • 0

Iz tvorničkog kruga Sladorane otišli su kamioni puni repe. Kako smo već izvijestili, prerađeno tek 280.000 tona slatkoga korijena na 6 tisuća hektara, što je za čak 50% manje nego prijašnjih godina.

Prema riječima izvršnog direktora Sirovinske službe Sladorane Ive Rešića, ovogodišnja kampanja osim znatnog podbačaja u proizvodnji, bit će upamćena i po velikim odstupanjima u prinosima i digestiji.

Propusti došli do izražaja

"U ovakvoj godini dolaze do izražaja propusti kod gnojidbe, sjetve, zaštite od cerkospore pa i same pripreme tla. Velik je broj čimbenika koji su utjecali na rezultate. S druge strane, to je i važan pokazatelj potencijala za budućnost jer bilo je i kooperanata sa vrlo visokim prinosima i velikom digestijom. Zahvaljujem im ovim putem što su ostali uz nas i što su shvatili što repa znači za ovaj kraj", kaže Rešić. Ipak, izgleda da jedni bez drugih ne mogu.

700 eura po hektaru bespovratnih sredstava

Međutim, negativan odraz prošlogodišnjeg smanjenja otkupne cijene šećerne repe još uvijek se osjeti. Rijetke su godine kada je bilo manje prerađene repe nego u ovoj kampanji. Ove godine je u tri šećerane proizvedeno repe na 13 tisuća hektara. Jasno je da šećerane ne rade punim kapacitetom pa je teško očekivati i dobar rezultat. Oko 300 tisuća tona repe u svakoj, što znači 35 do 40 tona šećera. Uzmimo u obzir da je svaka sposobna proizvesti 100 tona.

Zbog smanjenih površina će ipak proizvođači bolje proći zbog povećanja poticaja. Preko 700 eura po hektaru bespovratnih sredstava motivirajući je faktor za proizvođače, kaže Miroslav Kos, savjetnik u industrijskoj proizvodnji šećera.


Tagovi

Kampanja šećerne repe Sladorana Otkupne cijene Šećerne kvote Ivo Rešić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]