Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija Kutina
  • 21.11.2015. 18:00

Savjeti za jesensku gnojidbu šećerne repe

Gnojidba fosforom i kalijem obavlja se u pravilu u jesen zaoravanjem na veću dubinu, koja za šećernu repu iznosi 30 cm i dublje tako da ta dva hranjiva budu raspoređena u sloju

  • 529
  • 21
  • 0

Gnojidba šećerne repe mineralnim gnojivima ima važnu ulogu u povećanju prinosa korijena i njegove tehnološke kvalitete. Zbog toga valja posebnu pozornost obratiti pravilnoj i pravodobnoj gnojidbi kako bi se izbjegao negativan efekt da visok prinos korijena ne znači nužno i dobru tehnološku kvalitetu, a to se uglavnom javlja kao posljedica promjenjivog omjera hranjiva koje biljka ima na raspolaganju tijekom vegetacije.

Temelj za pouzdanu preporuku gnojidbe šećerne repe svakako je kemijskom analizom utvrđivanje raspoložive količine hranjiva u tlu te njihov međusobni odnos.

Kemijska analiza tla provodi se u ovlaštenim laboratorijima, a jedan od njih je i Laboratorij za plinove, sirovine i primjenu Petrokemije d.d. Kutina.

Duboka i neutralna tla odgovaraju šećernoj repi

Šećernoj repi odgovaraju duboka i neutralna do slabo akalna tla, vrlo dobre strukture i lakše do srednje teksture, a po jednoj toni prinosa korije-na usvoji 3 do 6 kg dušika (N), 1,5 do 2 kg fosfora (P2O5) i 4 do 6 kg kalija (K2O).

Budući da šećerna repa producira veliku količinu organske tvari po jedinici površine potrebno joj je osigurati i veliku količinu hranjiva.

Osigurati dostatnu količinu hraniva

Dušik je neophodno hranjivo koje predstavlja sastavni dio proteina, nukleinskih kiselina, fotosintetskih pigmenata, amina i drugih spojeva koji uvjetuju rast i razvoj biljaka, a time izravno utiču na prinos korijena i šećera.

Fosfor ima manji utjecaj na tehnološku kvalitetu šećerne repe ali je zato njegov utjecaj na ukupni prinos šećera vrlo značajan. Fosfor sudjeluje u izgradnji stanica od kojih se sastoji biljno tkivo, a ima i vrlo veliki utjecaj na izgradnju korijena pa je zbog toga jako bitan u početku vegetacije.

Kalij je hranjivo koje šećerna repa usvaja u velikim količinama. Važan je jer utječe na porast biljke i količinu šećera kao i na regulaciju protoka vode kroz biljku što je čini otpornom na stresne uvjete manjka ili suviška vlage. Još jedno neophodno hranjivo važno za digestiju i visinu prinosa je bor. Bor ima važnu ulogu u formiranju stanične stjenke, metabolizmu ugljikohidrata, proteina, nukleinskih kiselina i dr.

N i P gnojidba u jesen na većoj dubini tla

Gnojidba fosforom i kalijem obavlja se u pravilu u jesen zaoravanjem na veću dubinu, koja za šećernu repu iznosi 30 cm i dublje tako da ta dva hranjiva budu raspoređena u sloju u kome će se razvijati glavnina korijena.

Osnovnom obradom u tlo se treba unijeti i 1/3 do 1/2 dušika. Na laganim, pjeskovitim tlima primjenjuje se 1/3 dok se na težim tlima primjenjuje 1/2 od ukupno potrebne količine dušika. U jesenskom periodu, u osnovnoj gnojidbi, se primjenjuje NPK 7-20-30 i Urea. U proljeće se u predsjetvenoj gnojidbi može primijeniti Urea, UAN ili Petrokemijas dok se startna gnojidba i prihrana obavljaju KAN-om.

Primjer gnojidbe šećerne repe za planirani period 60 t/ha na srednje teškom tlu:

NPK 7-20-30

600 kg/ha

osnovna gnojidba (zaorati)

UREA

80 kg/ha

osnovna gnojidba (zaorati)

PETROKEMIJAS

150 kg/ha

predsjetvena gnojidba

KAN

150 kg/ha

prihrana (faza 3-4 lista)

Fertina B

25 l/ha

prihrana (prije zatvaranja redova)

Savjeti za zimske obroke preživača

U sastavljanju zimskih obroka za preživače predlažemo korištenje proizvoda:

  • Benural S - mješavinu dodataka stočnoj hrani za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa
  • Ubea 70 - mješavina dodataka hrani za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa te konzerviranje vlažnih (preko 30% vlage) krmiva
  • Urea za hranidbu stoke - dodatak hrani za životinje za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa te siliranje kukuruzne biljke i kukuruznog zrna.

U hranidbi svih kategorija domaćih životinja koristite mineralne mješavine koje ne sadrže komponente životinjskog porijekla:

  • Fosfonal forte 22% P - mineralna mješavina za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa
  • Fosfonal 18% P - mineralna mješavina za izradu potpunih i dopunskih krmnih smjesa
  • Benal - tehnološki dodatak hrani za životinje koji se upotrebljava u proizvodnji dodataka stočnoj hrani i mineralnih krmiva

Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja.... Više [+]

Tagovi

Gnojidba Jesenska gnojidba Petrokemija Šećerna repa Fosfor Kalij Tlo Osnovna obrada Primjer gnojidbe Stočna repa


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P