Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 16.09.2015. 18:40

Samo jedan posto do rekordne proizvodnje žitarica!

Donosimo pregled svjetskih procjena za žitarice u sezoni 2015/2016. Procjene svjetske proizvodnje žitarica (pšenice i krupnozrnih žitarica) u kolovozu 2015. povećane su u odnosu na prethodni mjesec.

Foto: depositphotos.com
  • 305
  • 32
  • 0

Procjene svjetske proizvodnje žitarica (pšenice i krupnozrnih žitarica) u kolovozu 2015. povećane su u odnosu na prethodni mjesec za 18 milijuna tona, ali su i dalje za 1% niže u odnosu na prošlogodišnji rekord.

Pozitivan doprinos boljim procjenama dali su proizvodni podaci za pšenicu i ječam iz EU i crnomorske regije i sirak i kukuruz iz SAD-a. Negativan doprinos procjenama dali su proizvodni podaci za kukuruz iz EU i Ukrajine te jaru pšenicu iz Kanade.

Raste svjetska potrošnja

Svjetska potrošnja procijenjena je za 7 milijuna tona više u odnosu na srpanj uz nove rekorde u potrošnji za ljudsku ishranu, ishranu životinja i industrijsku preradu. Procjene početnih zaliha također su više nego prethodnih mjeseci. Pa iako su procjene potražnje povećane, nisu apsorbirale povećanje procjena dostupnosti za korištenje (početne zalihe + proizvodnja).

Popravljaju se prognoze za soju

Iz tog razloga, procjene krajnjih zaliha porasle su za 12 milijuna tona, što je za 1% više u odnosu na prošlu godinu. Procjene svjetske trgovine žitaricama u odnosu na prošli mjesec više su za 2 milijuna tona. U odnosu na prošlu godinu, procjene svjetske trgovine nisu se značajnije mijenjale i ostale su visoke. Popravljene procjene proizvodnje soje u SAD-u utjecale su na procjene svjetske proizvodnje soje u sezoni 2015/2016 za 2 milijuna tona, što je neznatno manje od prošlogodišnjeg rekorda.

Uz smanjenje procjena početnih zaliha i povećanje procjena ukupne potrošnje, projekcije krajnjih zaliha smanjene su za skoro 4 milijuna tona u odnosu na prošli mjesec, no i dalje su blizu rekorda iz prošle godine. Procjene trgovine sojom blago su povećane. Uz povoljne procjene žetve u sezoni 2015/2016 i zabrinutosti za globalnu ekonomiju IGC-GOI Indeks (GOI) smanjen je za 5% u odnosu na prošli mjesec.

Sirak spasio sezonu?

Procjene su da će svjetska proizvodnja žitarica (pšenice i krupnozrnih žitarica) u sezoni 2015/2016 biti 1% manja u odnosu na prošlu godinu. Razlog tome su dobre prognoze proizvodnje sirka, koji bi mogao dostići dvadesetogodišnji maksimum, zatim pšenice i ječma, ali i smanjenja procjena svjetske proizvodnje kukuruza.

Uz dobre procjene proizvodnje i velike prenesene zalihe iz prethodne sezone procjenjuje se da bi ukupna dostupnost žitarica mogla porasti za oko 10 milijuna tona i time dostići najveću vrijednost ikada zabilježenu. Očekuje se da će globalna potrošnja blago porasti. U usporedbi sa nekoliko prethodnih godina, procjenjuje se da će na rast potražnje najviše utjecati potražnja za ljudsku prehranu, dok bi rast potrošnje za ishranu životinja mogao biti manji od očekivanog, ali ipak na visokoj razini.

Zalihe žitarica rastu

Procjene krajnjih zaliha žitarica u sezoni 2015/2016 od 447 milijuna tona neznatno su više u odnosu na prošlu godinu. Procjenjuje se da će krajnje zalihe pšenice, ječma, sirka i zobi porasti, dok će krajnje zalihe kukuruza biti nešto manje. Procjene su da će trgovina u sezoni 2015/2016 biti manja za 2% u odnosu na prošlu sezonu, ponajviše zbog opreza trgovaca jer Kina kao najveći uvoznik žitarica za stočnu hranu, razmatra mogućnosti promjena mehanizma državnih potpora, što bi moglo promijeniti uobičajene obrasce trgovine.

Trgovina sojom ovisi o Kini

Uz pretpostavku ograničavanja proizvodnje kod najvećih proizvođača soje, procjena je da će proizvodnja te uljarice biti neznatno manja nego prošle godine uglavnom zbog blagog smanjenja prinosa. Iako se predviđa da će potrošnja soje nastaviti rasti nešto sporije u odnosu na prethodne procjene, očekuje se i rast krajnjih zaliha.

Od ukupnih krajnjih zaliha, prognoze su da bi krajnje zalihe najvećih izvoznika mogle biti za 16% veće u odnosu na prethodnu godinu, pošto rast zaliha u SAD-u uvelike premašuje pad zaliha u Argentini i Brazilu. Trgovina sojom bi mogla blago porasti, na 125 milijuna tona, zbog rasta potražnje u Kini. Ali predviđanja trgovine sojom nisu posve sigurna zbog pojačanih bojazni o mogućim smjerovima kretanja Kineskog gospodarstva.

Izvozne cijene pšenice pod pritiskom žetve

Nakon početnog rasta početkom kolovoza, globalno tržište žitarica i uljarica je tijekom mjeseca oslabilo predvođeno smanjenjem procjena dostupnosti soje i pšenice, što je dovelo do pada IGC-GOI Indeksa (GOI) za 5%. Svjetske izvozne cijene pšenice bile su pod pritiskom sezone žetve i rastućim očekivanjima rekordne globalne proizvodnje. Uz dobru žetvu i nedostatak svježe potražnje IGC-GOI Sub-indeks za pšenicu smanjen je za 4% u odnosu na prethodni mjesec.

Globalna trgovina kukuruzom tijekom kolovoza bila je neznatno slabija nego u srpnju. Dok su unutarnji i vanjski utjecaji na tržištu SAD-a spuštali cijene, zabrinutost za potencijal proizvodnje na srednjem zapadu SAD-a ih je oporavila. Naprotiv, u Južnoj Americi cijene su bile u blagom porastu potpomognuti dobrom izvoznom potražnjom, pogotovo u Brazilu.

IGC-GOI Sub-indeks za soju bilježi pad od gotovo 7% najviše zbog rasta procjena globalne dostupnosti, ali i naznaka slabljenja kineskog gospodarstva, što je potaknulo nesigurnosti u razvoj uvoznog potencijala. Slabljenje trgovine u Južnoj Americi, posebno Brazilu, popravila je stabilna potražnja.

Izvor: IGC kolovoz 2015., obrada: TISUP, Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Pšenica Kukuruz Sirak Krupnozrnate žitarice Svjetska trgovina Ljudska prehrana Stočna hrana Trgovina sojom Zalihe žitarica Ječam Zob Kina SAD Južna Amerika Brazil Argentina Najveći izvoznici Žetva Indeks pšenic


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]