Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.06.2015. 16:30

Rusija odobrila novi izvozni režim za pšenicu!

Prošli tjedan obilježile su velike kiše na američkom kontinentu, kao i El Nino koji bi mogao uzrokovati profit za brazilske farmere, a Rusija je odobrila novi izvozni režim za pšenicu

Foto: depositphotos.com/jovanjaric
  • 734
  • 74
  • 0

Ulaskom u posljednji mjesec tekuće sezone, tržišna pozornost sve je više usmjerena na vremenske prilike koje bi mogle utjecati na usjeve za narednu žetvu.

Tijekom prošlog tjedna, postalo je očito da se zabrinutosti oko potencijalnog oštećenja na usjevima ozime pšenice u Americi neće ostvariti do te mjere koje su se pribojavali, što je potvrdilo i Američko ministarstvo poljoprivrede, izjavljujući da je većina usjeva u dobrom do izvrsnom stanju.

Međutim, obilne kiše padale su prošloga tjedna diljem američkog kontinenta, uzrokujući poplave pa će i dalje biti potrebno stalno praćenje stanja.

Ovogodišnji usjevi žitarica u pravilu su u dobrom stanju, s niskom razinom pojave bolesti u usjevima pšenice. Ipak, primijećene su povećane količine korova u usjevima ozimog i jarog ječma.

El Nino - prijetnja ili profit?

Iako izgledi za uljane kulture u sezoni 2015/2016 i dalje uglavnom izgledaju povoljno, protekli su tjedan obilježile oscilacije. Naime, visoku cijenu uljane repice i dalje podržava njezin manjak na EU tržištu, no očekuje se da takve tendencije neće biti dugog vijeka.

Također, postoji bojazan da utjecaj El Nina na proizvodnju palminog ulja može lančano utjecati na povećanje cijena ostalih biljnih ulja. Brazil bi od El Nina mogao i profitirati pa se očekuje njegov blagotvoran učinak na farmere koji će početi planirati sjetvu za žetvu 2016. godine, a postoji mogućnost da iz tog razloga dođe i do povećanja brazilskih površina pod sojom za 2%.

Izvješća pokazuju da je većina usjeva ozime uljane repice u Velikoj Britaniji općenito u dobrom stanju, a rast je uglavnom u skladu s prošlom godinom, čak i veći od prosjeka. Proljetna sjetva uljane repice je uglavnom završena.

Ruska vlada pristaje na novi režim oporezivanja izvoza

Nakon razdoblja kontinuiranih spekulacija, ruska vlada prošli je tjedan odobrila novi izvozni porez za pšenicu koji će stupiti na snagu 1. srpnja 2015. Cilj poreza je pokušati ograničiti izvoz pšenice iz Rusije u slučaju pada rublje.

Porez će se ravnati s 50% od cijene tone pšenice minus 5.500 rubalja (trenutno 68 funti), ali vrijednost neće pasti manje od 50 rubalja po toni.

Kretanje cijena

Nakon analize tjedna, budućnosnice pšenice u Ujedinjenom Kraljevstvu pale su ispod 120 funta/tona, zaključujući prošli tjedan s iznosom 119,45 funta po toni.

Pad cijena pratio je trend postavljen od strane cijena žitarica na međunarodnom tržištu. Pšenica na burzi u Chicagu završila je tjedan s vrijenošću cijene manjom za 14,7 američkih dolara po toni u usporedbi s prethodnim tjednom, a kukuruz sa cijenom od 144.88 dolara po toni, što je vrijednost manja za 3,84 dolara.

Budućnosnice soje i uljane repice kretale su se u suprotnim smjerovima. Vrijednost soje na burzi u Chicagu neznatno je pala i to za 0,46 dolara po toni, dok su budućnosnice uljane repice na pariškoj burzi dosegle vrijednost od 367.75 eura po toni, što je za oko 6,25 eura po toni više u usporedbi s prethodnim tjednom.

Foto: depositphotos.com/jovanjaric


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Europska unija SAD Američki kontinent Cijene uljarica Cijene žitarica El Nino Ruska vlada Izvoz pšenice Kretanje cijena


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]