Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 30.01.2017. 15:00

Rusija najveći izvoznik pšenice na svijetu

Pretekli donedavno najveće svjetske izvoznike. Najveći kupac ruske pšenice je Egipat.

Foto: pixabay.com, Barescar
  • 7.505
  • 533
  • 0

Ruska federacija se s 25 milijuna tona izvezene pšenice u 2016. godini. što je za više od 14% više nego u godini ranije, pozicionirala kao najveći svjetski izvoznik ove žitarice i tako pretekla unazad nekoliko desetljeća najveće svjetske izvoznike pšenice - Ameriku i Kanadu, javljaju ruska Izvjestija i Russia Beyond the Headlines.

Prema podacima stručnih službi, Amerika je prošle godine izvezla 24, a Kanada i Australija po 20 milijuna tona, dok su Francuska i Ukrajina izvezle po 18 milijuna tona pšenice.

Tradicionalni uvoznici ruske pšenice

Tradicionalno je najveći kupac ruske pšenice Egipat kojemu je, prema podacima Ruskog izvoznog centra, lani isporučeno oko 5,7 milijuna tona, što je najveća do sada izvezena količina i čini više od polovice egipatskog uvoza krušarica. Ruska federacija, inače, pšenicu izvozi u 70 država svijeta, ali najviše u Tursku, Bangladeš, Azerbajdžan i afričke i srednjoazijske države s kojima Rusija održava tradicionalne prijateljske odnose.

Prošlog ljeta je postojao ozbiljan problem sa izvozom ruske pšenice u Egipat zbog prisustva ergotne gljive u nekim regijama svijeta pa je egipatsko ministarstvo poljoprivrede objavilo popis zemalja čiju pšenicu neće kupiti. Rusija nije bila na tom popisu jer su ih ruski stručnjaci uvjerili kako pšenica namijenjena izvozu u Egipat nije iz područja gdje je otkrivena ergotna gljiva.

No, odlukom Ministarstva poljoprivrede Egipta iz pravila se ne izuzima pšenica čija je kupnja dogovorena prije uvođenja novih mjera pa nekoliko velikih pošiljki pšenice iz Rusije i Rumunjske, koje se nalaze u lukama za istovar, Egipat nije preuzeo iako je i dalje najveći kupac ruske pšenice.

Foto: pixabay.com, Barescar90


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Rusija Pšenica Tržište Izvoz Uvoz Egipat


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]