Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 19.02.2015. 16:30

Revolucija u proizvodnji ječma?

Europski pivarski ječam ove je sezone vrlo konkurentan, što je dijelom uzrokovano i slabljenjem eura u odnosu na dolar. Izvanredna kvaliteta ječma Velikoj Britaniji je donijela rekordan izvoz.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.114
  • 129
  • 0

Iza nas je prilično miran tjedan na svjetskom tržištu žitarica i uljarica, gdje su cijene većinu tjedna bile u padu, dok je porast zabilježen tek u petak pred zatvaranje Burze. O vrlo malim promjenama u procjenama za veljaču, u odnosu na siječanj, izvijestilo je i američko Ministarstvo poljoprivrede u svom redovitom izvješću.

Najviše pozornosti izazvala je prognoza daljnjeg porasta zaliha pšenice na kraju sezone, što je globalnom tržištu pšenice donijelo negativna kretanja po pitanju cijena.

No kod kukuruza i soje, stvari nisu bile tako jednolične. Konkretno, zabilježeno je povećanje potražnje za obje kulture u SAD-u, ali istovremeno se bilježi i prilagodba proizvodnim rezultatima žetve u Južnoj Americi, koja je upravo u tijeku.

Rekordan izvoz ječma Velike Britanije

Prema najnovijim podacima, Velika Britanija i dalje bilježi snažan izvoz ječma u odnosu na pšenicu. U razdoblju između srpnja i prosinca izvezeno je 743 Kt, što je u velikoj mjeri potaknuto potražnjom iz Španjolske (190 Kt) te Alžira (164 Kt), a može se reći da ječam, u ovoj sezoni, do sada, bilježi izvrsne izvozne rezultate, kako na tržištu EU, tako i izvan njega. Prema Reutersu, Velika Britanija bi mogla ove godine zabilježiti rekordan izvoz ječma. Sa 11. veljače, izvozne obveze EU za ječam dosegnule su 5.5 Mt, što je povećanje od 13% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Možemo li govoriti o revoluciji ječma?

Ipak, kada se sve dobro promotri, malo je vjerovatno da ćemo moći govoriti o rekordnom globalnom prinosu u skorije vrijeme jer se ječam, kada su u pitanju sjetvene površine, na tržištu natječe sa usjevima koji bilježe puno veće prinose. Iako dugoročno, prognoze američkog Ministarstva poljoprivrede, koje obuhvaćaju razdoblje do 2024. godine, predviđaju stalan rast proizvodnje ječma, još uvijek se ne očekuje da bi output mogao dosegnuti razinu iz sezone 2008./2009.

Ove sezone bilježi se vrlo jaka konkurentnost pivarskog ječma EU, no na to je utjecalo i slabljenje eura u odnosu na američki dolar. Naime, to je Europskoj Uniji omogućilo iznimnu konkurentnost u izvozu prema trećim zemljama, kako za ječam, tako i za pšenicu. Promatrajući ovo u kontekstu britanskih usjeva, gdje je kvaliteta ječma ove godine zabilježila povijesno visoku razinu, posljednje izvozne cijene predstavljaju izvrsnu priliku za izvoz britanskog pivarskog ječma. U prilog Britaniji ide i loša kvaliteta pivarskog ječma u SAD-u, ali i poteškoće s usjevima u Australiji, što na međunarodnom tržištu otvara mogućnosti izvoza drugim zemljama.

Ostale vijesti sa tržišta žitarica i uljarica

  • Soja

Izvozne obveze za američku soju povećane su za 0.75 Mt, na 46.2 Mt, a prošlog su tjedna podignuta i očekivanja od argentinske proizvodnje soje.

  • Pšenica

Iako se spekuliralo da bi Rusija mogla popustiti i olakšati izvoz pšenice prema Egiptu, to se neće dogoditi. Potvrdio je to i ruski ministar koji je naglasio kako neće biti promjena poreznih stopa.

  • Kukuruz

Burza žitarica u Buenos Airesu objavila je prvu prognozu za output kukuruza za 2014./15. Sa 22.5 Mt, prognoza je niža u odnosu na onu koju je objavio Rosario Grain ali i američko Ministarstvo poljoprivrede. Prošle je godine Argentina proizvela 26 Mt kukuruza.

  • Palmino ulje

Indijski uvoz palminog ulja pao je za 21% u razdoblju između prosinca i siječnja. Malezijska je vlada potvrdila da će produžiti razdoblje bez oporezivanja izvoza palminog ulja na ožujak, a izvoz bez poreza se primjenjuje od listopada 2014. godine. Prema podacima malezijskog odbora za plamino ulje, zalihe palminog ulja najniže su od srpnja 2014. godine.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @aiaikawa


Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Zalihe pšenice Potražnja soje Snažan izvoz ječma Prinosi Pivarski ječam u EU Palmino ulje