Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 02.10.2014. 16:00

Rekordna žetva usporila transport žitarica!

I ovog tjedna donosimo zanimljivosti sa svjetskog tržišta žitarica i uljarica!

Foto: depositphotos.com
  • 928
  • 107
  • 0

Svjetsko tržište žitarica i uljarica proteklog je tjedna donijelo novosti, ali i potvrde nekih postojećih prognoza. Tako Međunarodno vijeće za žitarice i dalje prognizira porast proizvodnje žitarica na svjetskoj razini, dok se procjenjuje da će u Australiji, zbog suše, proizvodnja pšenice biti manja za 1,5 Mt. Amerika bilježi idealne uvjete za žetvu soje, a Indonezija je, kako se i pretpostavljalo, najavila ukidanje poreza na izvoz palminog ulja. U nastavku saznajte što je još novo na tržištu žitarica i uljarica.

Neki i smanjili prognozu proizvodnje žitarica

Međunarodno vijeće za žitarice u svom je rujanskom izvješću povećalo prognoze za globalnu proizvodnju žitarica u 2014. godini, iako su njihove prognoze nešto niže od onih koje je dalo američko Ministarstvo poljoprivrede. Ipak, za Australiju su, zbog suše, smanjene prognoze za proizvodnju pšenice i to za 1,5 Mt. Sa 25 Mt, australski su usjevi za 2 Mt manji nego u 2013., no, još su uvijek iznad razine u 2012. godini.

Prognoze za proizvodnju žitarica za 5 % odnosno na 60 Mt, smanjilo je i ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede, a uzrok tome su, između ostalog, i niži prinosi u istočnim područjima koji su pogođeni nemirima. Prema Međunarodnom vijeću za žitarice, ukrajinska proizvodnja žitarica je na 60,4 Mt, dok je prošle godine bilježila 62,5 Mt.

Prema ruskom Ministarstvu poljoprivrede, rezultati žetve u toj zemlji do sada pokazuju urod žitarica veći za 100 Mt, uključujući 56 Mt pšenice. Ministar je komentirao kako će urod ove veličine svakako poduprijeti izvozni suficit od 27-30 Mt. U 2013. /14. godini, prema podacima Međunarodnog vijeća za žitarice, ukupno je izvezeno 25 Mt.

Pogoršanje kvalitete žitarica

Drugi privremeni rezultati Izvještaja o kvaliteti žitarica AHDB/HGCA potvrdili su blago pogoršanje kvalitete u usporedbi s prvim rezultatima objavljenima krajem kolovoza. Prosječna razina dušika u britanskom ječmu najniža je još od 1977. godine. Analize pokazuju i da je veličina zrna trenutno iznad trogodišnjeg prosjeka, dok je prosječna specifična težina niža od one zabilježene u kolovozu ove godine. Pšenica je također pokazala blago pogoršanje u kvaliteti u odnosu na ranije rezultate objavljene u kolovozu.

Južna Amerika nastavlja sa sjetvom soje

Tržište uljarica po pitanju cijena i dalje bilježi negativna kretanja, što i ne čudi, jer su diljem Amerike vremenski uvjeti za žetvu soje u ključnim regijama za tu uljaricu idealni pa su poljoprivrednici ubrzano nastavili sa žetvom, što je dovelo do najniže razine cijena američke soje još od veljače 2010. godine. Sjetva soje nastavlja se u najvećoj brazilskoj proizvodnoj regiji, Mato Grosso, a Državni poljoprivredni institut procjenjuje da je do 25. rujna 2014. zasađeno 1,7 % površine, što je 0,8 % više zasađenih površina nego 26. rujna 2013. godine. Argentina očekuje da će ove sezone, površine zasađene sojom dosegnuti 20 Mha, što će biti na razini prošle godine.

Indonezija ukida porez na izvoz palminog ulja

Nakon što se neko vrijeme o tome spekuliralo, sada je jasno da će Indonezija ukinuti svoj porez na izvoz sirovog palminog ulja za listopad. Ovaj potez ukidanja poreza koji trenutno iznosi 9 % ima za cilj povećati prodaju u inozemstvo u ovom razdoblju slabe potražnje. No, dok je to potpora lokalnim cijenama zbog potencijala povećanja izvoza, ukoliko gledamo šire tržište, to nikako nije pozitivno, jer smanjuje cijenu biljnog ulja na izvoznim tržištima.

Očekuje se da će Indija kao najveći uvoznik biljnog ulja ove sezone uvesti niže razine sojinog ulja. Naime, iako je bilo govora o tome da bi kasni val monsuna mogao naštetiti urodu soje, to se nije dogodilo. Naprotiv, domaći urod soje je potaknut, pa se očekuje da će godišnje zalihe sojina ulja porasti za oko 300 Kt u odnosu na prošlu godinu.

Rekordna žetva dovela do problema u transportu - cijene rastu

Rekordna žetva te povećanja potražnja za brodskim kapacitetima stvorile su pritisak na američki riječni transportni sustav, a dodatno ga opterećuje i zagušenje željezničkog prometa. Američko Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će cijene prijevoza od Srednjeg zapada do obale Zaljeva, u listopadu, najprometnijem žetvenom mjesecu u godini, dosegnuti svoj šestogodišnji vrhunac.

Glavni plovni put ponovno aktivan

Brazil ponovo planira otvoriti glavni plovni put, koji se uglavnom koristi za prijevoz soje, a koji je prethodno zatvoren zbog niskog vodostaja. Nakon jedne od najvećih suša u poljednjih nekoliko desetljeća u Južnom Brazilu, vlada planira smanjiti količinu vode koju koriste tri hidroenergetske brane kako bi se povećala razina vode u transportnom sustavu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Uljarice Suša Proizvodnja pšenice Žetva soje Izvještaj o kvaliteti žitarica Ječam Mato Grosso Palmino ulje Indonezija Porez na izvoz Sojino ulje Riječni transportni sustav Brazilski plovni put Povećanje proizvodnje