Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Početak berbe
  • 30.09.2016. 13:30

Ratari očekuju rekordne prinose kukuruza!

Ratari su ovih dana na poljima, a jesen, koja je i službeno zavladala, pokazat će koje će kulture donijeti rekordne prinose,a koje će podbaciti.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 4.891
  • 633
  • 0

Ratari su ovih dana na poljima, a jesen, koja je i službeno zavladala, pokazat će koje će kulture donijeti rekordne prinose, a koje će podbaciti. Poljoprivrednici su optimistični sto se kukuruza tiče, a počelo je i vađenje šećerne repe.

Dok su proizvođači ranih sorti već krenuli u berbu, Marinko Barišić, poljoprivrednik iz Novih Jankovaca tek je u izvidu na svojoj njivi, jer njega berba očekuje kroz desetak dana. "Ako usporedimo pretprošlu godinu sa prošlom, kada su prinosi bili 50% slabiji, ove se godine nadamo da će prinosi biti 8, 10 pa i 12 tona suhog zrna po hektaru", kaže. Cijena je neizvjesna, kaže Marinko.

Iako je kukuruz kao i pšenica nezamjenjiva kultura, ipak sve više ratara svoju priliku u uljaricama, suncokretu i uljanoj repici, što dokazuje porast proizvodnje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uljana repica je ove godine zasijana na čak 28 tisuća hektara, što je 27% više nego prošle godine, dok je suncokret za 38 tisuća hektara, odnosno 9% više nego lani. Razlog su manja ulaganja a veća isplativost. Svaka kuna je važna, posebno hrvatskim ratarima jer konstantne borbe s cijenama i tržište, uz pad stočnog fonda, itekako su valjan razlog za dignuti ruke od osnovnih kultura.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Zlatna dolina Jesen Berba Radovi u polju


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]