Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 19.04.2014. 08:00

Raste cijena kukuruza, pšenica i repica u padu

Globalne cijene kukuruza i soje su u porastu, dok je kod pšenice i uljane repice zabilježen pad. Primjerice, cijena tone kukuruza iznosi 143 eura, dok pšenica kotira oko 178 €/t

Foto: depositphotos, mycola_adams
  • 1.462
  • 152
  • 0

Situacija na svjetskom tržištu žitarica ukazuje na zabrinjavajuću situaciju po pitanju zaliha soje u Americi, dok Brazilci koriste situaciju i po tom pitanju postaju još dominantniji. Također, procjenjuje se da će američki farmeri zasijati manje površine kukuruza za ovogodišnju žetvu. Hladno vrijeme u SAD-u moglo bi odgoditi početak sjetve kukuruza, ali ukoliko se uvjeti poprave, očekuje se brz napredak. Što se tiče situacije u zemljama Europske uniije, analitičari ukazuju na dobro stanje usjeva namijenjenih berbi u 2014. godini.

Brazil dominira u proizvodnji soje, Amerika u deficitu sa zalihama

Zalihe soje u Americi na dan 1. ožujka 2014. iznosile su 27 Mt, što je najniža zabilježena količina te uljarice u posljednjih 10 godina. Što se tiče novih usjeva soje, očekivanja su da će Amerikanci zasijati na rekordnih 33 Mha u predstojećem periodu.

Izvoz brazilske soje u ožujku je dosegnuo 6.2 Mt, što je dvostruko više u odnosu na veljaču, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine izvoz je veći za 3.5 Mt. Također, u subotu, 5. travnja, iz Brazila je u SAD stigla pozamašnija pošiljka soje, a očekuje se da će u narednom periodu biti još takvih isporuka. Sve je to u cilju zadovoljenja američke potražnje za sojom, a sve u skladu sa situacijom u Americi, koja je manjkava sa zalihama. Agroprognostičari procjenjuju da će proizvodnja brazilske soje za razdoblje 2013./14. dosegnuti 86.9 Mt.

Amerikanci će odgoditi sjetvu kukuruza zbog lošeg vremena

Izvješća pokazuju da američki farmeri namjeravaju zasijati nešto manje, ali i dalje respektabilne površine kukuruza. Dugotrajno razdoblje hladnog vremena, u glavnim američkim područjima za uzgoj kukuruza - predstavlja značajan rizik za usjeve.

Američki agronomi, u proteklih nekoliko tjedana, ukazuju na činjenicu da hladno vrijeme, koje traje duži vremenski period, nije pogodno za sjetvu kukuruza te u skladu s tim sugeriraju odgađanje sjetve kukuruza u glavnim američkim regijama za uzgoj te žitarice. Ističu kako je idealna temperatura tla za sjetvu kukuruza oko 10°C, kako bi došlo do kvalitetne klijavosti. Krajem ožujka i početkom travnja, temperatura tla ostala je ispod tih razina, tako da će se sjetva ipak odgoditi.

Međutim, slična prošlogodišnja situacija, pokazuje kako napredak u sjetvi može biti vrlo rapidan, uslijed povoljnih vremenskih prilika. Tako su, primjerice, američki poljoprivrednici u 2013. godini, između 12. i 19. svibnja, zasijali 43% od ukupne površine kukuruza, što je ekvivalent od oko 41 milijuna hektara (16.6 Mha). Prema tome, prerano je donositi zaključke o mogućim učincima kašnjenja ovogodišnje sjetve.

Raste cijena kukuruza i soje, cijena pšenice i uljane repice u opadanju

Prošlog tjedna došlo je porasta cijena soje. U usporedbi sa krajem mjeseca ožujka, kada je tona soje iznosila 381 euro, početkom mjeseca travnja cijena je porasla na 392 /t. Nasuprot tome, u istom vremenskom razdoblju cijena uljane repice u Parizu zabilježila je lagani pad od 0,61 €/t, tako da cijena tone uljane repice trenutno kotira oko 411 eura.

Cijena kukuruza u Chicagu dosegla je 143,14 eura po toni, što je najviša cijena od kolovoza 2013, a što je rezultat vremenskih neprilika. Cijena pšenice pak iznosi 178,31 €/t, što je pad od 6,72 €/t, u odnosu na tjedan dana ranije.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

  • * 1 Kt = 1.000 t
  • **1 Mt = 1.000.000 t
  • *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos, mycola_adams


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Kukuruz Soja Uljana repica Amerika Cijene žitarica Brazil


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.