Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 27.04.2015. 17:35

Ptičja gripa u SAD-u pogađa cijene žitarica!

Ruska pšenica dobiva na vrijednosti, posebno na istočnim tržištima. Britanske premije za mljevenje još se uvijek drže prilično nisko. Pad budućnosnica američke soje i kukuruza gotovo preko noći, povezan je s nedavnim širenjem ptičje gripe u SAD-u. Kako će ona utjecati na kretanja na globalnom tržištu?

Foto: depositphotos.com,
  • 419
  • 60
  • 0

Nedovoljan napredak sjetve mogao bi reducirati prognoze za ukrajinske usjeve ječma. Cijene soje su se digle uslijed slabog dolara, kao i snažnom potrebom za preradom. Općenito su bolji i kvalitetniji uvjeti u ključnim američkim regijama, dok će proizvodnja argentinske soje biti viša.

Ruska pšenica dobiva na vrijednosti, posebno na istočnim tržištima. Britanske premije za mljevenje još se uvijek drže prilično nisko, a izgledno je i rušenje rekorda - u niskim cijenama. Pad budućnosnica američke soje i kukuruza gotovo preko noći, povezan je s nedavnim širenjem ptičje gripe u SAD-u. Kako će ona utjecati na kretanja na globalnom tržištu?

Ruska pšenica ponovno kompetitivna

Unatoč izvoznom porezu koji je bio nametnut još od veljače, ruska pšenica sada na tržištu izgleda konkurentno. Odmah nakon uvođenja poreza, ponude za rusku pšenicu nestale su s globalnog tržišta jer se nije mogla konkurentno prodati. No, posljednjih dana se na tržištima Egipta i Iraka ruska pšenica pokazala konkurentnom. Iako je većina pšenice predviđena za izvoz iz Rusije prevezena prije veljače, postojali su znakovi usporavanja nakon uvođenja poreza.

Kako proljeće napreduje, protok novca ključan je za ruske farmere jer je većina ruske pšenice posijana u proljeće. To je navodno povećalo pritisak prodaje. S visokim zalihama (zbog sporog izvoza) došlo je i do pada domaćih cijena, što utječe i na konkurentnost na svjetskom tržištu, unatoč porezima na izvoz. S obzirom da oni ističu tijekom lipnja, postoji nesigurnost oko njihovog produženja. No, ruska pšenica mogla bi osigurati veliku konkurenciju na tržištu, što bi europskim proizvođačima mogao biti velik problem do kraja sezone.

Britanske premije za mljevenje još uvijek nisko

Premije za mljevenje pod utjecajem su kretanja cijena pšenice i stočne hrane i zasad se drže dosta nisko. Cijene stočne pšenice ostaju čvrste, s obzirom na početak sezone. Cijena pšenice za mljevenje se drži relativno dobro na tržištu, iako su premije niske. Američka ptičja gripa radi pritisak na budućnosnice kukuruza i uljarica.

Pad budućnosnica američke soje i kukuruza gotovo preko noći, povezan je s nedavnim širenjem ptičje gripe u SAD-u. 12 američkih država ozbiljno je pogođeno ovim virusom. U Wisconsinu je pogođeno čak 5.3 milijuna ptica (peradi). No, koja je poveznica s budućnosnicama žitarica i uljarica?

Ptičja gripa pogađa cijene budućnosnica za žitarice i uljarice

Cijene budućnosnica soje i kukuruza pogođene su zbog potražnje u proizvodnji stočnog hraniva. Restrikcije na uvoz američke peradi i jaja pak su započele u mnogim zemljama, najviše Meksiku, njihovom najvećem kupcu. Takos manjena potražnja za peradi stavila je indirektan naglasak na količinu hraniva koje peradarska industrija zahtijeva.

EU je zaštićena izglednim padom američkih cijena, kako stoji na pariškoj burzi. Tamo su cijene kukuruza i repice nepromijenjene. No, tržište pomno prati događanja i utjecaj ptičje gripe u SAD-u koja će pogoditi svijet žitarica.

Foto: depositphotos.com, @branex


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ruska pšenica Konkurentnost Svjetsko tržište Ptičja gripa Perad SAD Ukrajina Egipat Irak Istočna tržišta Pad cijena Budućnosnice Soja Kukuruz Burza Stočna pšenica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]