Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kodeks otkupa žitarica i uljarica
  • 17.07.2015. 07:20

Pšenicu ne prodaju - već predaju zbog duga!

Iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život od Ministarstva poljoprivrede traže odgodu primjene objavljenog Kodeksa o otkupu žitarica i uljarica, jer je sačinjen na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: iStock
  • 923
  • 122
  • 0

"Sijat ćemo ono što se od nas traži, ali želimo cijenu koja jamči isplativost proizvodnje!", jasno poručuje Antun Laslo, predsjednik Udruge obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život.

Predlažu zbog toga i sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, sjemenara i otkupljivača na kojem bi se definirale potrebe i najbolji sortimenti jer će ove godine, kažu iz Života, 70% pšenice završiti kao stočna - prema novom Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica, iako se takva, sa hektolitrom iznad 74, lani koristila za ljudsku prehranu. Od Kodeksa koji ih je doveo pred gotov čin, se ograđuju, jer je donesen prošlog studenog, a u njegovoj izradi, napominju, nisu ni sudjelovali. Nepoznati su i uvjeti prema kojima će pšenica biti isplaćena.

"Kodeks je napravljen na štetu OPG-ova koji proizvode pšenicu i to je još jedna velika pljačka".

"Kodeks je napravljen planski, na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i to je još jedna velika pljačka onih koji se bave proizvodnjom žitarica. Trebao se izraditi u kolovozu, pred sjetvu, kada se trebalo znati koji sortiment pšenice Hrvatskoj treba te se proizvođače uputiti na nju", dodao je Laslo.

Preprodaju pšenicu za veću cijenu?

Prema navodima poljoprivrednika Dražena Tonkovca iz Čepina, u Hrvatskoj ne postoji niti jedna tvrtka koja je ovlašteni baždaritelj instrumenata s kojima se mjeri količina proteina i glutena u sjemenu. "U Hrvatskoj ne postoji tržište pšenicom kada imate takvu situaciju", upozorava Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život.

Domaće tržište pšenice smatraju neorganiziranim i načetim, a netočnim drže i navode kako njegovu cijenu formiraju tržišta u okruženju jer se trenutno u Europi za kilogram ove krušarice može dobiti 1,50 kuna, dok ju domaći farmeri predaju za 1,05 do 1,15 kn/kg. "Imamo čak i dojava kako silose s pšenicom prazne kamioni koji ju odvoze u nepoznatom pravcu. Mešetari su tu pšenicu preprodali, uzeli dobre novce, oštetili proizvođače, ali i potrošače jer izvozimo pšenicu, a uvozimo brašno, tjesteninu pa čak i kruh", ističe Laslo.

Instrumenti intervencije na razini EU

Život predlaže sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, sjemara i otkupljivača na kojem bi se definirale potrebe i najbolji sortimenti pšenice.

Samo prošle godine, iznijeli su podatak, iz Hrvatske je izvezeno 480.000 tona ove krušarice što smatraju ogromnom količinom koja kod nas nije samljevena, prerađena i distribuirana. "Seljaci pšenicu ne prodaju, nego predaju zbog duga", upozorava Kovač.

Problem otkupne cijene koja se ne zna ni nakon završetka žetve vuče se već godinama, a sve bi bilo jednostavno, kažu, kada bi se pridržavali europskih uredbi o regulaciji tržišta.

"Hrvatska ima instrumente koje joj je dala Europska unija čija smo članica, a naša Vlada i Ministarstvo trebalo bi se pridržavati onih insturmenata i načina prema kojima može intervenirati na ovako načetom i neorganiziranom tržištu pšenice, kao što je danas u Hrvatskoj", zaključuje Kovač.

U Hrvatskoj ne postoji tržište otkupa pšenice

Miroslav Kovač, tajnik udruge, iznio je i neslužbeni podatak kako je omjer proteina bio veći na poljima koja su zasijana tavanušom nego certificiranim sjemenom, a Zvonko Pipić, potpredsjednik Udruge, rekao je kako su se poljoprivrednici u ovakvoj situaciji potpuno predali pa ni za prosvjede više nemaju snage. Nitko ne stoji iza njih, prepušteni su sami sebi.

Naglašavaju kako u Hrvatskoj više ne postoji tržište otkupa pšenice, dio otkupljivača pšenicu uzima prema starom, a dio prema novom pravilniku. "Ne postoje partneri, ugovorni odnosi, burza - kod nas jači kvači. Ucjenama dolaze do sirovine i dalje se sa pšenicom manipulira prema volji otkupljivača."

Foto: iStock


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Krušarica Cijena Otkup Silos Antun Laslo Miroslav Kovač Udruga OPGH Život Europska unija Sortiment Antun Laslo Miroslav Kovač Sortiment Tavanuša Prosvjedi Isplativost Kodeks otkupa


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]