Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 27.03.2015. 18:00
  • Varaždinska

Pšenici i ječmu prijeti bolest pjegavosti

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 79
  • 5
  • 0

Zadnjih desetak dana intenzivno pratimo ozime usjeve pšenice i ječma. Kako ova godina spada u one, koje su, barem za sada, po temperaturama i vlazi, prosječne, za očekivati je da u ovo vrijeme na polju nađemo neke od karakterističnih bolesti pšenice i ječma.

Žitarice se sada nalaze u fazi busanja.

Pregledom pojedinačnih parcela ozimih žitarica ( pšenice i ječma) još smo prije sedam dana na nekima od njih primijetili početnu zarazu sive pjegavosti ječma ( Rhynchosporium secalis), mrežaste pjegavosti ječma ( Pyrenophora teres), te pjegavosti ( Septoria) na pšenici i početnu zarazu žute hrđe ( Puccinia) kojoj trebamo posvetiti posebnu pažnju, jer je prošle godine upravo ta bolest uzrokovala velike štete na usjevima pšenice.

Predlažemo da pregledate usjeve te ovisno o prisutnosti patogena, provedete zaštitu nekim od registriranih fungicida za tu namjenu.

U našoj zemlji postoje registrirani fungicidi koji uspješno suzbijaju spomenute bolesti. Osim što ih suzbijaju, djeluju i na još neke karakteristične patogene organizme u žitaricama kao što su pepelnica i smeđa hrđa ječma.

Neki od registriranih preparata koje možemo koristiti sukladno uputama za uporabu su: Amistar 250 EC, Amistar Extra 280 EC, Controlan, Caramba, Falcon EC 460, Duett Ultra i Folicur EW 250.

Prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja obavezno pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja, odložite u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list tvrtke C.I.A.K. d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu. Također su dužni nakon provedenog tretmana, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Martina Borić dipl.ing.agr.
E-mail: Martina.Boric@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ozimi usjevi Pšenica Ječam Busanje Siva pjegavost ječma Mrežasta pjegavost Žuta hrđa Patogeni Fungicidi Pepelnica Smeđa hrđa ječma Duett Ultra Folicur EW 250 Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)