Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Moro
  • 04.02.2017. 07:30

Prva dalmatinska konoplja na 6 hektara OPG Moro

Konoplja u rukama obitelji Moro u potpunosti dobiva svoju moć, održivost i višestruku korisnost što joj povećava vrijednost i naglašava prepoznatlljivost.

  • 20.739
  • 2.679
  • 0

OPG Moro iz Sinja čiji vlasnik je Frano Moro je prikaz visoke kvalitete, velikog znanja, neizmjernog truda i najveće ljubavi prema jednoj biljci - konoplji.

Ta biljka u rukama obitelji Moro u potpunosti dobiva svoju moć, održivost i višestruku korisnost što joj povećava vrijednost i naglašava prepoznatlljivost. Da biste počeli uzgajati neku biljku trebate je znati cijeniti. Ovo je primjer obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koja ne krije veliku ljubav prema prirodi posebice konoplji.

"Naš OPG zapravo postoji oduvijek jer se obitelj uvijek bavila poljoprivredom i stočarstvom, a formalno ga je osnovao djed Jure 2003. godine kako bi baka Iva, inače poznati glas s Radio Dalmacije u džinglu najveća kvaliteta, mogla nesmetano prodavati sinjski kiseli kupus na splitskom Pazaru. Interes za ovu biljku pak nastao je tako što smo i sami bili korisnici proizvoda od konoplje pa smo na taj način uvidjeli njene blagodati", istaknuo je vlasnik OPG-a Moro.

Cijela obitelj uključena u rad OPG-a

"Trenutno u radu OPG aktivno sudjeluju svi članovi obitelji: roditelji u slobodno vrijeme, najmlađa sestra kada nema škole i brat pomorac kada je na odmoru, a dvije sestre i ja smo najaktivniji članovi s obzirom da smo nezaposleni pa sve svoje vrijeme i misli ulažemo u posao.

Čaj od konoplje

Radimo na principu podjele rada jer inače ne bismo drugačije mogli. Od ove sezone planiramo sezonsko zapošljavanje pomoćnika pogotovo u vrijeme berbe čaja jer potražnja za njim raste iz dana u dan. S obzirom da čaj beremo ručno, sušimo prirodnim putem, prebiremo i također neusitnjen pakiramo sami, možete zamisliti koliko je zapravo vremenski posla potrebno za pakiranje jedne vrećice čaja."

Imali su prilike prisustvovati Svjetskom kongresu konoplje koji se održavao u kolovozu 2013. u Lendavi (Slovenija) kada su zapravo i konačno odlučili baviti se samim uzgojem. Svemu tomu pridonio je, naravno, i ulazak Hrvatske u EU iste godine jer je tek tada uzgoj industrijske konoplje omogućen preuzimanjem postojeće EU sortne liste.

Konoplju nazivaju i supehranom

Konoplju nazivaju i superhranom jer je spoj raznovrsnih bogatih svojstava koji je karakteriziraju. Na prvom mjestu nalaze se spojevi zvani kanabinoidi od kojih je najzastupljeniji CBD. Neki od ostalih svojstava su polinezasićene masne kiseline, među kojima omega-3 i omega-6 u optimalnom omjeru 3:1, proteini (najzastupljeniji je edestin), sadrži u sebi svih 20 esencijalnih aminokiselina od kojih 10 ljudski organizam ne proizvodi nego se u organizam unose hranom. Također je spoj brojnih vitamina i minerala, sadrži i folnu kiselinu te je iznimno jak antioksidans. Svi proizvodi od konoplje u sebi sadržavaju ove i brojne druge sastojke, ali svaki proizvod u drugom omjeru.

Površina na koju siju konoplju varira iz godine u godinu zbog plodoreda. U sezoni 2016. imali su pod konopljom 6 ha zemlje. S obzirom da nemaju uvjete poput, recimo, Slavonije, ovdje se radi o nekoliko parcela jer u Sinjskom polju nije provedena komasacija pa je teško imati toliku površinu na jednom mjestu.

Prva dalmatinska konoplja

Priprema zemlje za sjetvu počinje već zimskom brazdom, a sama sjetva je sredinom proljeća kada se stvore povoljni uvjeti. Osnovan uvjet je temperatura tijekom noći koja nakon sjetve ne bi smjela više padati na nula stupnjeva. Od sjetve do žetve prođe oko četiri mjeseca. Naravno, brzina sazrijevanja sjemena ovisi o količini sunca kao i o količini kišnih dana.

Ljekovitost ove biljke je itekako velika

U skladu s prethodno navedenim sastavom same konoplje, može se reći da se njezina ljekovitost najviše očituje u omjeru svih sastojaka koji nije poznat ni u jednoj drugoj biljci. Proizvodi od konoplje idealni su za svakoga tko brine o zdravoj ishrani - idealni su za osnaživanje imuniteta, održavanju hormonalne ravnoteže, pospješuje rad metabolizma, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, reguliraju probavu, poboljšavaju krvožilni sustav, rad srca i mozga.

Odličan su izvor energije, štite od infekcija potičući proizvodnju antitijela regulirajući rad jetre i gušterače. Na svakodnevnoj bazi objavljuju se rezultati istraživanja koji potvrđuju ljekovitost kanabinoida odnosno njihovo djelovanje pri suzbijanju određenih bolesti. Tako je primjerice dokazano da kanabinoid CBD pomaže u liječenju epilepsije kod djece.

Trenutno od konoplje imaju 4 proizvoda: čaj, ulje, protein i brašno. Svaki od njih ima svoje ''ciljane'' korisnike pa je teško reći koji bi bio najbolji.

Čaj od konoplje - napitak budućnosti

"Naša konoplja je iz ekološkog uzgoja što laički govoreći znači da se u njenom uzgoju ne koriste pesticidi i herbicidi. Čaj je vrlo dobro primljen jer je iznimno ukusan i ne iziskuje dodatno zaslađivanje, a može se miješati i s drugim vrstama čaja. Što se tegoba tiče, po dosadašnjem iskustvu pokazao se vrlo uspješnim kod problema s probavom (primjerice opstipacija i kiselina u želudcu), pri urinarnim infekcijama (upale mokraćnih puteva, mjehura, bubrega, kod razbijanja bubrežnih kamenaca i slično), kod grčenja mišića (konvulzije) jer je bogat magnezijem, smanjuje krvni tlak, razinu šećera u krvi i drugo", istaknuo je Frano Moro.

Proizvodi od konoplje

S druge strane ulje je vrlo traženo kod problema sa zglobovima, kod artritisa, problema "šupljih" kostiju, problema s kožom, za podizanje imuniteta i smanjenje negativnog kolesterola u krvi. Za proteinom posežu sportski aktivne osobe, profesionalni i rekreativni sportaši, osobe koje ne mogu konzumirati gluten, laktozu i orašaste plodove. Brašno imaju od ove sezone pa ne mogu još odrediti koji su im najčešći kupci.

Uskoro će u ponudi imati i kozmetiku od njihove konoplje: u pripremnoj fazi su krema za lice i tijelo kao i melem za usne od konoplje.

Klima u Dalmaciji može oštetiti konoplju

Na pitanje kako komentira to da su prvi proizvođač konoplje u Dalmaciji Frano Moro komentira kako vjerojatno postoji niz razloga, ali naveo bi par njih ovako na prvu.

"Pribavljanje dokumentacije koja je potrebna za ishođenje dozvola za samu sjetvenu sezonu je nešto što ljude u startu odbija. Već smo spomenuli problem malih zemljanih površina za sjetvu, a jedan od zakonskih uvjeta odnosi se i na sjetvu konoplje na minimalnoj površini od 1 ha. Isto tako, konoplja je kao poljoprivredna kultura u Dalmaciji poprilična nepoznanica. Za razliku od Slavonije, u Dalmaciji imamo i buru pa postoji mogućnost od velikih šteta pri otpadanju sjemena sa stabljike za burovita vremena. Tu se nalazi i problem prilagodbe odgovarajuće motorizacije kao što su kombajni jer je stabljika iznimno čvrsta pa zna uzrokovati probleme pri žetvi."

Povlašten status konoplje

"Moram biti iskren i reći kako smo bili spremniji na činjenicu kako ćemo morati obrazovati kupce i tako je i krenulo. I danas nam je cilj što više informirati javnost o konoplji, a taj cilj će i ostati jer smo sigurni da je konoplja biljka budućnosti. Već je tijekom povijesti imala povlašten status koji se u određenom trenutku 20. stoljeća izgubio zbog djelovanja razno raznih interesnih skupina.Sada se ponovno vraća na svoje i za očekivati je kako će zainteresiranost kupaca postati i veća nego što je sada, a trenutnom zainteresiranošću smo zbilja zadovoljni", istaknuo je Frano Moro.

Urođena ljubav prema prirodi kao pokretač

Ljubav prema prirodi kako kaže Frano Moro je u njihovom slučaju nešto što je u članovima obitelji urođeno - uvijek se živjelo s njom u skladu i sve ono što je bilo protiv nje, kod njih se nije prihvaćalo.

Konoplja OPG Moro

Nastojali su i danas nastoje zatvoriti krug proizvodnje tako da u potpunosti budu samoodrživo gospodarstvo. U taj plan konoplja se uklapa, rekli bismo, savršeno jer osim što je izvor hrane ljudima, izvor je hrane i životinjama koje uzgajaju za vlastite potrebe (zasada). U ovom pogledu vode se Hipokratovom izrekom: "Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana."

Bez rada nema uspjeha

Na putu su do uspjeha iako kako kažu nikada ne možete znati što bi vam se moglo ispriječiti putem, raditi i živjeti od poljoprivrede je uvijek velik rizik. Kao i u svakom drugom poslu, ne možete kako oni ističu sanjati uspjeh ako niste spremni na rad, rad i rad pa još malo rada.

"Trudimo se što više informirati, imamo sreću što kolege koji se bave konopljom duže od nas otvoreno dijele svoja iskustva, a i u stalnom smo kontaktu s agronomima i stručnjacima u ekološkoj poljoprivredi. Učlanjeni smo u udrugu DalmacijaEko, pohađamo radionice ekološke poljoprivrede, odlazimo na studijska putovanja i na taj način nadograđujemo svoja saznanja i poboljšavamo sustav rada novim znanjima" naglašava Frano Moro.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Moro Sinja Frano Moro Dalmacije Svjetskom kongresu konoplje Slavonije DalmacijaEko


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]