Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena oranica
  • 03.10.2015. 12:45

Prosječna cijena zakupa oranica 820 kn po hektaru!

Prosječna cijena kupljenih oranica u Repulici Hrvatskoj u 2014. bila je 28.583 kune po hektaru, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Foto: pixabay.com
  • 2.241
  • 215
  • 0

Prosječna cijena kupljenih oranica u Repulici Hrvatskoj u 2014. bila je 28.583 kune po hektaru, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Podaci DZS-a pokazuju i da su lani prosječne cijene kupljenih livada iznosile 11.423 kune po hektaru, a pašnjaka 7.077 kuna po hektaru.

Godišnja prosječna cijena zakupa oranica, prema prikupljenim podacima, iznosi 820 kuna po hektaru. Pritom cijena najma oranice u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 1.010 kn/ha, a u Kontinentalnoj Hrvatskoj 786 kn/ha.

Prosječna cijena oranica, livada i pašnjaka skuplja na Jadranu

Prosječna cijena oranice 28.583 kune po hektaru!

Prosječna cijena zakupa livada iznosi 396 kuna po hektaru, pri čemu u jadranskoj Hrvatskoj 425 kuna po hektaru, a u kontinentalnoj Hrvatskoj 378 kuna po hektaru.

Cijena zakupa pašnjaka, pak, prosječno je lani iznosila 297 kuna po hektaru, i to u jadranskoj Hrvatskoj 376, a u kontinentalnoj 263 kune po hektaru. Podatke o cijenama i zakupu poljoprivrednog zemljišta za Hrvatsku DZS je preuzeo iz administrativnih izvora, od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i statističkog istraživanja o strukturi poljoprivrednih gospodarstava u 2014.

Iz DZS-a napominju da je metodologija za prikupljanje podataka usklađena s Eurostatovim preporukama. Objašnjavaju i da se podaci prikupljaju isključivo za poljoprivredno zemljište korišteno u poljoprivredne svrhe te da su iz cijene isključene vrijednosti bilo kakvih objekata na zemljištu i međurodbinski transferi.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Prosječna cijena oranice Cijena livada Cijena pašnjaka DZS Cijena zakupa Eurostat


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić