Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usjevi Velike Britanije
  • 08.04.2015. 18:00

Promjena kultivacijske prakse zbog mišjeg repka!

Velik oslonac pruža proljetna sjetva pšenice, područje pod ječmom najveće je od 2003. te postoji mogućnost za još jedan rekordan urod u Velikoj Britaniji. Područje pod uljanom repicom ostaje nepromijenjeno, a urod zobi još ostaje nepoznanica. Mišji repak predstavlja velik problem na poljima i mijenja se kultivacijska praksa.

Foto: depositphotos.com,
  • 346
  • 37
  • 0

Britanski usjevi zasad slijede norme! Jesenski uvjeti u 2014. su bili izvrsni, s većinom zimskih žitarica i uljanih sjemenki u uvjetima izvan optimalnih. Proljetni usjevi su dobro startali, a napredovali su puno ispred prošlogodišnjih u ovo vrijeme.

Zima 2014/15 sa sobom je donijela normalnu količinu padalina, sa sušnijim uvjetima kroz istočni dio zemlje u usporedbi sa zapadom. To je u snažnom kontrastu sa zimom 2013/14 kada su uvjeti bili iznimno vlažni. Većina tala postigla je kapacitet tla tijekom zime 2014/15, s ponešto lokalizirane vode i zasićene zemlje, ali relativno suhi proljetni uvjeti dopustili su većini tala da se prosuše za proljetnu kultivaciju.

Temperature tijekom zime bile su u granicama normale. Jesen je bila blaga pa čak i toplija nego inače. U ožujku ove godine bilo je također iznadprosječno toplo, no preko noći je došlo i do mraza.

Naglasak na proljetnoj sjetvi

Suhi jesenski uvjeti dopustili su farmerima završetak radova unutar optimalnih rokova, s nekoliko promjena plana. AHDB/HGCA anketa sjetve dala je rezultate o mogućem smanjenju zimskih usjeva, što daje naglasak na proljetnu sjetvu.

Bit će potrebna veća površina pod pšenicom u 2015. kako bi se postigle razine iz 2014.

Brojni su faktori koji stoje iza toga, tu su i zahtjevi ZPP, kao što je diverzifikacija, područja ekološkog fokusa, promjene u ekonomiji usjeva te promjene u tretmanima mišjeg repka. Trenutno se nazire da će područje pod ječmom biti slično kao i 2014. unatoč regionalnim varijacijama. U žitaricama je primijećen rani razvoj žute hrđe. Regionalne razlike u cijenama škotske pšenice moguće će se smanjiti u nadolazećoj sezoni.

Suzbijanje mišjeg repka

Otpornost mišjeg repka na herbicide je iznenađujuća, a 40 do 50% obradivih površina njime je zahvaćeno, a posebno teža glinena tla na jugu i istoku Engleske. Farmeri stoga mijenjaju praksu kultivacije jer nemaju načina kako da se riješe tog korova. Na starijim listovima nalazi se septorija na većini žitarica, a to će biti izvor infekcije ukoliko se vlažno vrijeme nastavi tijekom rasta stabljika u dužinu.

Treće po veličini područje pod ječmom?

Veliko područje pod ječmom stvara potencijal za treće po veličini područje pod tom žitaricom.

Prema procjenama, područje pod ječmom posijanog zimi je najveće u Velikoj Britaniji od 2003., i malo iznad prošlosezonske visoke razine. U 2014. su visoki zimski prinosi ječma bili pojačani proljetnim urodom i povijesno najvećim područjem pod tom žitaricom. Ostaje nam za pričekati hoće li se prognoze ostvariti.

Zob će biti veliko iznenađenje za tržište

Proljetna sjetva bit će odlučujuća za zob, posebno zato što se povijesno visoke zalihe mogu prenositi u sezonu 2015/16.

Na prvu, čini se da će engleske zobi biti manje, što će utjecati pozitivno na tržišne cijene. U Velikoj Britaniji posijano je oko 94Kha zobi do prosinca prošle godine, što je 31% manje nego što je požnjeveno u 2014. No, nije jasno koliko je točno područje pod zobi, a nakon proljetne sjetve stvari će se na tržištu iskristalizirati.

Uljana repica i dalje jaka

Zimski usjevi pod uljanom repicom se procjenjuju na 669Kha, 1% ispod sveukupne površine požnjevene u 2014. I dok su projekcije nešto više od očekivanih, to može biti i odraz velikih površina pod zimskim ječmom požnjevenog u 2013. - koji je idealna predkultura za uljanu repicu. Ako ne bude proljetne sjetve, područje pod repicom će biti gotovo 90Kha ispod rekorda 2012.

Postoji nesigurnost što se tiče finalnog područja pod uljanom repicom jer se ne zna koliko i hoće li biti proljetnih usjeva. Smanjenje područja pod uljanom repicom će pružiti i priliku za izvoz i formiranje dobre izvozne cijene, ako prinosi i daljnja proizvodnja nastave započeti trend. Dok su očite promjene među žitaricama, Velika Britanija će izgleda biti aktivna na izvoznim tržištima sljedeće sezone.

Foto: depositphotos.com, @NikitaN


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Britanski usjevi Proljetna sjetva Ječam Zob Vremenski uveti Uljana repica Septorija Mišji repak Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."