Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 18.07.2014. 09:00

Proizvođači: 1,15 kn za kg pšenice je malo!

Većina otkupljivača za kilogram pšenice nudi 1,15 kuna što je, u odnosu na ulazne troškove, sramotno niska cijena. Predsjednik HPK, Matija Brlošić, sumnja na dogovaranje cijena između otkupljivača

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul
  • 790
  • 113
  • 0

Cijena pšenice i dalje je vruća tema u poljoprivrednim krugovima. Prošlog je tjedna nekoliko tvrtki izašlo s konkretnim cijenama koje nikako ne zadovoljavaju poljoprivrednike. Tvrtka Granolio počela je s otkupom merkantilne pšenice roda 2014., 09. srpnja ove godine, a za kilogram pšenice standarnde kakvoće cijena je 1,15 kuna. Pod standardnom kakvoćom podrzumijeva se pšenica koja sadrži 13,5 posto vlage, 76 kg/hl hektolitarske mase i pet posto primjesa. Plaćanje je odmah, po izvršenom obračunu kvalitete. Granolio na području Brodsko-posavske županije raspolaže sa silosima u Velikoj Kopanici i Slavonskom Brodu.

Neki nude i manje!

S otkupnom cijenom od 1,15 kuna za kilogram pšenice izašla je i tvrtka Žito d.o.o. Osijek, koja također, isplatu garantira odmah nakon obračuna. Cijenu od 1,10 kuna za kilogram nudi tvrtka Ameropa Žitni Terminal d.o.o. i to uz maksimalnu dozvoljenu vlagu od 14 posto s primjesom od pet posto, dok stočnu pšenicu plaćaju 0,90 kuna po kilogramu, a u nju ulazi pšenica s hektolitrom manjim od 74. Na Osječkoj robnoj burzi cijena je i dalje bila 1,29 kuna, uz dospijeće 20. kolovoza.

Ovakvim stanjem na tržištu nije zadovoljan ni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić koji je za Glas Slavonije izjavio: "Očito se ponavlja slučaj kao što je bio lani kada su svi otkupljivači pšenice, koji su ujedno većinom i organizatori proizvodnje, dogovorili istu otkupnu cijenu. Ovogodišnja cijena od 1,15 kn/kg je i dalje proizvođačima neprihvatljiva s obzirom na uvjete i visoke troškove proizvodnje. Naime, većina poljoprivrednika ugovorno je vezana s organizatorima i otkupljivačima proizvodnje koji sami određuju cijenu repromaterijala i kamate, tako da će većina seljaka, posebice onih koji su ostvarili niske urode, organizatorima nakon predaje pšenice ostati još i dužna".

Među proizvođačima vlada nezadovoljstvo

Ministar Tihomir Jakovina ne očekuje nestašicu pšenice niti probleme sa žitaricama u Hrvatskoj. Sada kada smo punopravna članica Europske unije i poslujemo po principima otvorenog tržišta, ministar naglašava da nam nisu na raspolaganju više administrativna ograničavanja uvoza ili izvoza kao mjere rješavanja problema.

Poljoprivrednici su ogorčeni i krajnje nezadovoljnim cijenama pšenice koje im se nude u ovom trenutku. Daleko je to od održive proizvodnje pa smatraju da je od presudne važnosti uređeno tržište kako se ne bi događale situacije dogovaranja cijena.

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul1


Tagovi

Matija Brlošić Tihimir Jakovina Otkupna cijena Granolio Žito Osijek Ameropa Žitni Terminal Standardna kakvoća Poljoprivrednici Uređeno tržište Administrativna ograničavanja