Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište poljoprivredne mehanizacije
  • 10.02.2016. 13:30

Prodaja traktora u zadnjih 10 godina

Nakon slabe 2015., ove se godine očekuje stabilizacija europskog tržišta poljoprivredne mehanizacije.

Foto: PMT
  • 2.411
  • 212
  • 0

Europski proizvođači poljoprivredne mehanizacije (CEMA) zbrajajući mršave rezultate na kraju prošle godine, na svim najvažnijim tržištma bilježe pad potražnje odnosno prodaje u svim segmentima mehanizacije u odnosu na 2014. godinu.

Unatoč tome, optimistično ulaze u ovu godinu. "Obzirom da smo došli do dna jednog ciklusa, u ovoj se godini očekuje stabiliziranje tržišta", prognoziraju iz CEMA udruženja.

Glavna europska tržišta kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u ovoj godini imali pad prodaje od 10,11 i 15%, dok je u Italiji taj pad nešto manje izražen s 4%. Nasuprot tomu, španjolsko tržište pokazuje povećanje prodaje za 6%.

Hrvatski traktori su spremni za mirovinu!

Došli smo do dna?!

Dok se u Italiji i Velikoj Britaniji očekuje stabilizacija tržišta u 2016. godini, analitičari CEMA-e predviđaju da će Njemačka i Francuska još uvijek imati manji pad, a Španjolska nastaviti s rastom prodaje.

Gledajući po različitim sektorima mehanizacije, prodaja silažnih kombajna je jedina kategorija čija potražnja raste (2,8%), dok se tržište svih drugih smanjuje. U Francuskoj i Španjolskoj je zabilježen snažan rast prodaje silažnih kombajna, u Belgiji značajan pad, dok su sva druga tržišta ostala relativno stabilna. Ni u 2016. se ne očekuju veće promjene na tržištu u ovom segmentu.

2015. je rasla jedino prodaja silažnih kombajna!

Najveći pad na tržištu kosilica

I tržište standardnih kombajna pokazalo je mješovite periodične rezultate u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj i Nizozemskoj, a pozitivne signale iz Italije i Njemačke. Sve u svemu, procjenjuje se pad prodaje za oko 5% u prošloj godini, a za 2016. predviđa stabilizacija.

Prošle je godine prodaja strojeva za baliranje pala 8,7%, s tim što je najveći pad bio u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a manji u Italiji. I u ovoj se godini očekuje nastavak relativno malog pada prodaje. Najveći pad, od 10% zabilježen je na tržištu kosilica.

Očekuje sa stabilizacija

Ni rezultati tržišta prskalica također nisu bili pozitivni, osobito u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Belgiji. Zabilježen je prosječan pad od 6%. Relativno velik rast prodaje signaliziran je sa španjolskog i nizozemskog tržišta. Prskalice su jednini sektor u kojem se u većini zemalja očekuje povećanje prodaje u 2016. godini.

Podvlačeći na kraju crtu ispod cjelokupne slike prodaje poljoprivredne mehanizacije koja pokazuje negativni trend u prošloj godini, CEMA-in poslovni barometar ipak prikazuje uzlazni trend posljednjih mjeseci koji je poništio prethodni pad i signalizira sličana kretanja odnosno očekivanu stabilizaciju u 2016. godini.

Pad prodaje traktora u EU pao za 7,1%

Registracija traktora je u zemljama Europske unije prema evidenciji CEMA udruženja u prošloj godini pala prosječno za 7,1%. Jedino je u Španjolskoj tržište traktora stabilno, dok su sva druga tržišta u minusu, što se otprilike može očekivati i ove godine, procjenjuju analitičari CEMA-e.

Sudeći prema konkretnim brojkama, Hrvatska je na europskom dnu. Brojke jasno pokazuju da izostanak adekvatnih potpora i programa subvencije igra presudnu ulogu pa je trenutno puno aktivnije tržište rabljenih traktora. Naime, na našem je tržištu prošle godine ukupno prodano samo 281 novih traktora, što je za oko 3% manje u odnosu na prethodnu godinu, no za 86,7% manje od zlatne 2008. kad je prodano 2.120 traktora. Najprodavaniji je brand u Hrvatskoj i prošle godine bio John Deere koji drži prvo mjesto sa 65 prodanih traktora, a slijede ga Deutz-Fahr sa 33 i New Holland sa 25 prodanih traktora.

Za usporedbu, u Sloveniji je prodano četiri puta više traktora nego u Hrvatskoj. No, s 1.101 ukupno prodanih traktora slovensko tržište bilježi pad od 18,6% u odnosu na 2014. godinu. Prvo mjesto na top listi naših susjeda drži New Holland, dok je drugi John Deere a treći Deutz-Fahr.

Prodaja traktora u RH u zadnjih 10 godina

Godina

Ukupno prodano traktora u RH

2005.

1.278

2006.

1.586

2007.

1.662

2008.

2.120

2009.

1.502

2010.

440

2011.

577

2012.

495

2013.

400

2014.

291

2015.

281

Foto: PMT


Tagovi

Silažni kombajn Tržište mehanizacije CEMA Kosilice Prskalice Strojevi Baliranje Registracija traktora Rabljeni traktori Prodaja mehanizacije


Autor

Jozo Radišić

Više [+]

Stručnjak za mehanizaciju i zaljubljenik u poljoprivredu, s velikim iskustvom u proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.