Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 19.10.2016. 15:00

Prinosi čak 18 do 20 tona po hektaru

Na velikom pokusnom polju Poljoprivrede Lipik tvrtka Pioneer imala je pokuse 26 hibrida od FAO grupe 200 do FAO grupe 600. Među ostalim, ispituju i tehnologiju sjetve kukuruza u duple redove - umjesto 75 tisuća ide se na sklop od 90 tisuća biljaka po hektaru kako bi se što bolje iskoristio potencijal rodnosti kukuruza!

  • 10.434
  • 771
  • 0

Iako pomalo ćudljiva, osobito na početku, ova godina, gledajući u globalu, bila je pogodna za proizvodnju kukuruza, pa će neki proizvođači, osobito oni koji su izabrali sjeme dobrih hibrida i uz primjenu vrhunske tehnologije ostvariti i rekordne prinose ove žitarice, čulo se na Danu polja kukuruza Pioneer koji je za središnji dio kontinentalne Hrvatske održan na površinama tvrtke Poljoprivreda Lipik.

"Ta uspješna tvrtka naš je dugogodišnji partner, a na ovom projektu portfolio farme radimo već treću godinu. To je jedan veliki, ogroman kompleks gdje u pokusu imamo čitavi sortiment, sve ono što nudimdo na hrvatskom tržištu. Isto tako, ovdje ispitujemo i neke nove tehnologije da vidimo ima li za njih mjesta na hrvatskim poljoprivrednim površinama ili ne. Radi se o twinrow tehnologiji, dakle o sjetvi kukuruza u tzv. duple redove gdje povećavamo broj biljaka po hekaru.

Domaćini Dana polja govore o hibridima Pioneer

Na taj način već drugu godinu uzastopno radimo taj projekt, vidjet ćemo da li ova tehnologija ima prostora na hrvatskim parcelama ili ne te koje su njene prednosti ili eventualni nedostaci", istaknuo je Mario Bačani, produktni marketing menadžer u Pioneeru.

Ispituju tehnologiju sjetve u duple redove

Za jaču agrotehniku i intenzivniju proizvodnju stručnjaci tvrtke Pioneer preporučuju sklop oko 75 tisuća biljaka po hektaru, a u ovoj novoj twinrow tehnologiji sjetve u duple redove ciljani sklop je oko 90 tisuća biljaka po hektaru, kako bi se što bolje iskoristio potencijal rodnosti biljaka.

"Tu se zaista teži najvišim prinosima, ono što smo ove godine postigli konkretno prvi dosadašnji rezultati sa obranih pokusa govore da se ti prinosi se kreću i na razinama čak od 18 do 20 tona, prosječan prinos sa pokusa je oko 14 do 15 tona", kaže Bačani.

EDOUŠ JAREŠ/DONJI SREĐANI

Bjelovarsko-Bilogorska

Vlaga zrna %

Prinos kg/ha

P9537

22,5

16135

P9900

24

15760

P9903

22,4

16834

P0023

22,8

16578

PR37N01

22

16196

P9911

24,5

16791

P0216

24,6

16212

P0412

25,8

16542

To su zaista vrlo visoki prinosi sa kojima se mogu postići i dobri financijski rezultati u proizvodnji kukuruza. No, to zahtijeva i primjenu najsuvremenije agrotehnike, uz dobru gnojidbu i zaštitu, sjetvu kukuruza na dobrim tlima sa uvjetima na kojima potencijali hibrida zaista mogu doći do izražaja u punom smislu riječi.

Važno je zapisati dobre rezultate

Odlični novi hibridi

Uz površine Žito grupe Novi Agrar i Srednje gospodarske škole u Križevcima, površine Poljoprivrede Lipik bile su jedna od tri velike lokacije u Hrvatskoj na kojoj su postavljeni veliki Pioneerovi pokusi, a koje su sa velikim zanimanjem obišli i razgledali brojni poljoprivrednici, stručnjaci i distributeri sjemena. Na parcelama je bilo organizirano i kombajniranje kukuruza, te mjerenje prinosa i vlažnosti zrna.

"Ovdje imamo pokuse 26 hibrida od FAO grupe 200 do FAO grupe 600, od toga imamo nekoliko eksperimentalnih koji se nalaze u preliminarnoj fazi ispitivanja, i neki koji će doći druge godine na tržište. To je, primjerice, hibrid P1535, iz FAO grupe 650, isključivo je silažni hibrid za ovaj kraj Hrvatske, u istočnom dijelu Slavonije se može sijati za proizvodnju u zrnu. P9900 iz FAO grupe 390 novi je hibrid upravo za ovaj dio Hrvatske, hibrid koji ima izrazito visoki potencijal rodnosti, brzog otpuštanja vlage, a zrno je u tipu zubana", istaknuo je Bačani i usput podsjetio na ranije poznate i dobre hibride P9903, P0023 i P9911 iz AquaMax grupe s kojima su poljoprivrednici vrlo zadovoljni.

Na 70% površina Pioneerovi hibridi

Domaćin Dana Pioneer kukuruza Poljoprivreda Lipik uspješna je poljoprivredna tvrtka koja obrađuje tisuću hektara zemlje na kojoj sije većinu ratarskih kultura: pšenicu, ječam, soju, kukuruz, šećernu repu, uljanu repicu, a ove godine posijali su i kamilicu na 60 hektara.

"Pod kukuruzom imamo 240 hektara, četvrtinu ukupnih površina, a od toga čak oko 70% zastupljeni su upravo hibridi tvrtke Pioneer. Na našim ternima ovi hibridi su se pokazali najstabilnijima, tako da smo s njima zadovoljni. U dobrim godinama daju odlične prinose, ali solidno urode i u godinama koje nisu najpogodnije za uzgoj kukuruza.

Oni su optimalan izbor za naš tip tla. Inače, ove godine kukuruz na našim površinama odlično izgleda, primijenili smo dobru suvremenu agrotehniku, vrijeme je pogodovalo rastu i razvoju, kukuruz je rodan i očekujemo solidne prinose, da ne kažem i rekordnu proizvodnju u posljednjih nekoliko godina", zadovoljan je ovogodišnjim stanjem te naše najraširenije žitarice Željko Viboh, direktor poljoprivrede Lipik.

Visoki urodi

Uspješno surađuju dvadesetak godina

Ističe odličnu suradnju sa tvrtkom Pioneer sjeme s kojom Poljoprivreda Lipik uspješno radi dvadesetak godina i drago mu je da upravo na njihovim površinama postavljaju ovako velike i važne pokuse na kojima se i sami odlučuju za nove hibride koji se pokažu najboljima u ispitivanjima.

"Mogu reći da je ta suradnja na vrhunskoj razini i što se tiče pokusa, ali i što se tiče kupovanja sjemena, kreditiranja i pomoći u nabavi repormaterijala, ne samo sjemena visokorodnih hibrida nego i gnojiva, a vrlo nam je važna i pomoć stručnjaka Pioneera s kojima odlično surađujemo", kaže Viboh.

Željko Viboh zadovoljan ovogodišnjim urodom

Od drugih kultura čije sjeme distribuira tvrtka Pioneer na površinama Poljoprivrede Lipik siju još uljanu repicu, a ove godine u pokusima su imali i tri sorte soje, pa će i njih sijati sljedeće godine.

Nažalost, ističe direktor Viboh, dobre prinose kukuruza ove godine zasjenila je loša otkupna cijena jer je petnaestak posto niža u odnosu na prošlogodišnju, pa je pitanje hoće li i koliko visoki urodi kompenzirati tu nisku cijenu. Ipak, nada se da svi oni koji su izabrali dobro sjeme i primijenili odgovarajuću agrotehniku mogu očekivati uspješnu godinu, barem što se kukuruza tiče.


Fotoprilog


Tagovi

Danu polja Poljoprivreda Lipik Kukuruza Pioneer Mario Bačani Žito grupe Križevcima FAO Hibrid AquaMax Željko Vibooh Vjeko Hudolin.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić