Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrtlarima
  • 18.02.2014. 10:30
  • Virovitičko-podravska

Preventivno zaštitite rasadu u plastenicima

Obaviještavaju se ratari neka poduzmu neke od preventivnih mjera kako bi presadnice održali u zdravom stanju

  • 381
  • 27
  • 0

Vrijeme je sjetve i rasađivanja biljčica povrća u zaštićenom prostoru. Zdravi i njegovani rasad preduvjet je sigurnog i visokog uroda povrća. Nastale propuste u uzgoju u ovome periodu kasnije ne možemo nadoknaditi što rezultira slabom kvalitetom presadnica sa smanjenim urodom u tijeku vegetacije. Da bi presadnice održali u zdravom stanju potrebno je poduzeti neke od preventivnih mjera: certificirano sjeme, sterilizirani supstrat, regulirati vlagu zraka u zaštićenom prostoru, osvjetljenje, ishranu i navodnjavanje kako ne bi uzgojili izdužene, tanke i osjetljive biljčice podložne napadu patogena.

Održavanjem ovih faktora pod nadzorom uvelike smanjujemo upotrebu pesticida i imamo preduvjet za zdrav rasad. Relativna vlaga zraka u zaštićenom prostoru održava se redovitim provjetravanjem prostora (prozora)u najtoplijem dijelu dana na suprotnim stranama od pravca vjetra. Osvjetljenje prostora odnosi se na položaj zaštićenog prostora sa jednakomjernim osvjetljenjem tijekom dana - ujednačena visina biljčica. Ishrana rasada započinje kad se formira prvi par pravih listova. Ishranu vršimo folijarno, u početku sa svim hranjivima podjednako u omjeru za brži porast, a kasnije u fazi četiri prava lista pojačamo ishranu fosfornim gnojivima za bolje formiranje korijena i povećanje otpornosti biljčica. Zadnji preduvjet zdravog rasada je optimalno navodnjavanje. Preobilnim navodnjavanjem, koje se vrlo često provodi (pokazatelj je mahovina koja se razvije oko biljčice) biljka razvije plitak korijen te je podložna napadu patogenih gljivica iz nedovoljno steriliziranog supstrata.

Patogene gljivice koje mogu uzrokovati polijeganje rasada su iz rodova Verticillium, Rhizoctonia, Pythium, Sclerotinia ili gljivice uzročnici bolesti rasada koje se prenose sjemenom Botrytis, Alternaria, Phoma, Fusarium. Navedeni patogeni inficiraju biljčice uslijed velike vlage koja nastaje kao rezultat obilnog zalijevanja, te visoke relativne vlage zraka koja nastaje kao rezultat nedovoljnog provjetravanja i gustog sklopa sadnje. Simptomi bolesti vidljivi na kotiledonama su:

  • nekroze u zoni korijenovog vrata koje se šire prema vrhu i korijenu biljčice
  • omekšanje tkiva
  • onemogućen protok hranjiva i vode koje se na kraju vidi kao venuće i polijeganje rasada

Ako dođe do pojave bolesti, uz prethodno pridržavane preventivne mjere, potrebno je takav rasad iznijeti iz zaštićenog prostora jer u kratkom vremenu takav inficirani usjev može biti uzrok polijeganja ostatka uzgoja. Nakon iznošenja iz prostora rasad treba kemijski zaštititi nekim od fungicida dozvoljenim za tu namjenu, a sve u cilju sprečavanja masovnog propadanja rasada. Registrirani fungicidi koji imaju dozvolu za tu namjenu su: Previcur 607 SL, Trepak 607 SL, Proplant, Previcur energy. Potrebno je pridržavati se pravilnika o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.


Tagovi

Rasada Presadnice Navodnjavanje Plastenik Trepak Povrće Povrtlarstvo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P