Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HyVido
  • 23.05.2015. 11:00

Prekretnica u proizvodnji hibridnog ječma

HyVido tehnologija proizvodnje hibridnog ječma zahtijeva nov agronomski pristup proizvodnje kako bi se maksimalno iskoristio potencijal prinosa.

  • 1.306
  • 57
  • 0

Niti kiša nije spriječila Syngenta stručnjake koji su 22. svibnja na Poljoprivrednom institutu u Osijeku prisutnima predstavili najnoviju tehnologiju u uzgoju hibridnog ječma - HyVido. Naoružani kišobranima i bogatim znanjem, pričali su o razvoju agrotehnike proizvodnje hibridnog ječma koja omogućuje proizvođačima atraktivan povrat dodatnih ulaganja.

Prednosti Hyvido tehnologije proizvodnje hibridnog ječma

HyVido (gore) i Standard (dolje)

HyVido je tehnološka prekretnica proizvodnje hibridnog ječma razvijena u Syngenti, pozicionirana na tržištu kao novi standard proizvodnje ječma za stočnu ishranu i bioplin. Kao što smo bili svjedoci transfera kukuruza sa sortimenta na hibride, tako i sada dolazi vrijeme istinske agronomske revolucije u proizvodnji ječma.

Hyvido hibridni ječam ima jak vigor i brzi porast, neuporedivo bolji potencijal produktivnog busanja, moćan korijenov sistem koji omogućava prebroditi sušne uvjete te unapređuje usvajanje hranjiva i vode. Navedene prednosti vidljive su u poboljšanju prinosa zrna i biomase.

Poseban protokol proizvodnje hibridnog ječma

Syngenta je osmislila posebne protokole za agrotehniku proizvodnje HyVido hibridnog ječma kako bi pomogli poljoprivrednicima postići najbolje prinose. Zbog manje gustoće sjetve, preporučeno je rano suzbijanje korova.

Četiri područja protokola proizvodnje na koja treba posebno obratiti pažnju prilikom proizvodnje HyVido hibridnog ječma su:

  1. Sjetvena norma
  2. Primjena dušika
  3. Primjena fungicida
  4. Regulacija rasta

1. Sjetvena norma (niža od konvencionalne)

Lijevo HyVido, desno Standard

Sjetvom HyVido hibridnog ječma od sredine rujna do sredine listopada sa dobrom pripremom tla, sjetvena norma od 200 sjemenki/m2 će osigurati ekonomski optimum s dubinom sjetve 2-3cm max (dublja sjetva uzrokuje nisku produktivnost busanja).

2. Primjena dušika (ranije od konvencionalne)

Raniji razvoj HyVido hibridnog ječma i rijeđi sklop razlog su ranije potrebe biljke za dušikom. Rana primjena dušika (30% ukupne doze) je potrebna za održavanje sklopa, poticanje i podržavanje busanja i set broja zrna. Za HyVido hibridni ječam prekasno je čekati BBCH30/31 (početak vlatanja do pojave prvog koljenca) da bismo prvi puta primijenili dušik obzirom da hibridni ječam u ovu fazu dolazi ranije od konvencionalnog ječma zbog čega vrijeme primjene može biti prekasno.

Stoga je preporuka prema analizi tla:

  • BBCH 25, 30% N
  • BBCH 30/31, 70% N

Dušik bi trebao biti samo u lako apsorbirajućem obliku (KAN).

Snažniji i moćniji korijen HyVido ječma

3. Primjena fungicida

Važna je primjena fungicida koji će osigurati dugotrajnu zaštitu.

4. Regulacija rasta (MODDUS za povećanje snage stabljike i korijena)

Korištenjem MODDUSA poboljšava se sposobnost ukorjenjavanja HyVido hibridnog ječma, omogućuje veću korijenovu masu a time učinkovitije usvajanje vode i hranjivih tvari.

Iz Syngente su tijekom radionice par puta naglasili kako je vrlo bitno držati se protokola tijekom proizvodnje hibridnog ječma jer hibridni ječam nije isti kao konvencionalni. On se dakako treba i prilagoditi stanju na usjevu i klimatskim uvjetima.

Predbilježbe za kupovinu već sada!

HyVido hibridni ječam biti će u prodaji na jesen, međutim, radi velike zainteresiranosti, Syngenta uzima predbilježbe već sada tako da se zainteresirani mole da se jave voditeljima područnih prodaja kako bi se na vrijeme rasporedilo sjeme i što kvalitetnije pokrilo tržište Hrvatske.

Ispod članka pogledajte fotogaleriju sa Syngentine zaradionice, a za više informacija o HyVido hibridnom ječmu se obratite Syngentinim stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata!


Fotoprilog


Tagovi

Syngenta HyVido hibridni ječam Protokol proizvodnje Sjetvena norma Regulacija rasta Primjena fungicida Syngenta zaradionica Poljoprivredni institut Osijek HyVido


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs