Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 27.07.2015. 18:10

Predstavljanje HE-VA strojeva u radu!

AgroPMD je prikazao u radu Cambridge valjak 63, gruber, kratku tanjuraču, te kao novitet i žitnu sijačicu Kulti seeder.

  • 715
  • 71
  • 0

He-Ve je na području Europe poznata tvornica iz Danske, a najpoznatija po proizvodnji valjaka, tanjurača i drugih strojeva za pripremu tla te sijačica. Kod nas ih odnedavno djelatnici tvrtke AgroPMD promoviraju i plasiraju. Ti masivni strojevi od besprijekornog švedskog čelika, u radu su se mogli vidjeti u Magadenovcu, u sklopu natjecanja orača. He-Va najviše pažnje posvećuje razvoju oruđa, koja su pogodna za obradu zemljišta sa aspekta očuvanja vlage i sijačica za poludirektnu ili izravnu sjetvu.

Tvornica He-Va je u poziciji da brzo isporučuje strojeve, pa čak i one s posebnim specifikacijama namijenjene poznatom korisniku. Najistaknutiji proizvodi tvrtke HeVa su svakako valjci. SAT sustav (Spring Active Transfer) HeVa Tip valjaka je jedinstven u svijetu i predstavlja novinu koja je He-Va valjke lansirala nu sam vrh europskih proizvođača valjaka.

Predstavljanje strojeva na polju

Valjak, tanjurača, gruber i sijačica poznatog danskog proizvođača pred publikom.

"HeVa valjci s aktivnim opružnim sustavom i sa središnjim vješanjem sekcija za centralni dio raspodjeljuju pritisak ravnomjerno sa središnjeg dijela valjka na ostale sekcije. Time se osigurava ravnomjeran pritisak po cjelokupnoj radnoj širini. Opremanjem valjka s hidrauličnim prednjim ravnjačima omogućuje da se valjak koristi izravno na oranju gdje se u jednom prohodu vrši predsjetvena priprema, valjanje, ravnanje, sitnjenje grudvi, razbijanje pokorice, kultiviranje. Ako se valjak koristi nakon sjetve, hidraulikom iz kabine traktora se ravnjaca mogu podići. HeVa Tip valjci se isporučuju u radnim širinama od 4,5m pa sve do 20,2m, a najčešći korišteni prstenovi su Cambridge prstenovi i Kroskil prstenovi. Korišćenjem Kroskil prstenova se može izbjeći da u vlažnim uvjetima zemljište bude suviše nabijeno, jer se zbog same konstrukcije prstenova na površini ostavlja rastresit sloj zemljišta koji će kasnije potpomoći da se višak vlage provede u dublje slojeve zemljišta. Nakon sjetve se mogu također koristiti Kroskil prstenovi. U tom slučaju se radna brzina treba uskladiti da prstenovi ne bi čupali izdanke iz zemlje", ističu u AgroPMD-u.

Posebnosti He-Va strojeva

Tanjurača

Prvo smo vidjeli He-Va valjak 6,3 metara s Cambridge prstenovima koji je ravnao nakon oranja. Korišten je Massey Ferguson traktor Dyna VT 6480. Nakon njega u rad je išla He-Va kratka tanjurača disc roller. Snažan je i kompaktan i radi se s njim pri brzini od 16 kilometara na sat. Pritisak je jedna tona po metru dužine i odlično miješa ostatke i reže ih, te je savršen za pripremu oranice prije sjetve.

Slijedeći stroj koji smo vidjeli na njivi tvrtke Melem d.o.o. je bio gruber. Taj stroj je u biti trostruki. I ime mu je Triple tiller. Prvo u tri reda gruber, pa onda red tanjurača ili tanjurača i valjaka. Maksimalna radna dubina je 30 cm i mogu se birati vrste nožica.

Na kraju je po prvi puta u Hrvatskoj i predstavljena sijačica Kulti seeder. Ulaganje sjemena se obavlja preko diska promjera 400 mm koji se nalazi na jakom opružnom nosaču i omogućava sjetvu tamo gdje ima dosta sjetvenih ostataka. Sistem s ulagačem je kao na klinu drljače, što omogućava sjetvu na lakšem zemljištu i direktno na oranje. Ima i gumeni valjak, a moguće je i da se koristi obični cjevasti. U kutiji mjenjača su smještene dvije brzine i garantira se preciznost sjetve, od 1,5 kg po hektaru kao i kod 400 kilograma po hektaru.


Fotoprilog


Tagovi

HE-VA Tanjurača Valjak Sijačica Kulti seeder Gruber Magadenovac Massey Ferguson SAT sustav Očuvanje vlage Razvoj oruđa Kroskil prstenovi Cambridge prstenovi Rastresit sloj Dyna VT6480 Drljača


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.