Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer ForwardFarming
  • 08.07.2015. 11:30

Povratak u budućnost na belgijskoj farmi!

Belgijska farma Hof ten Bosch živi je primjer održive poljoprivredne prakse.

  • 971
  • 139
  • 0

Belgijska farma Hof ten Bosch živi je primjer održive poljoprivredne prakse, a njezini vlasnici smatraju da je održivo gospodarenje jedini način suočavanja s izazovima koje donosi povećanje broja stanovnika i istovremeno smanjivanje obradivih površina.

Agroklub je Hof ten Bosch farmu smještenu u mjestu Huldenberg nedaleko Bruxellesa u Belgiji posjetio prošloga petka, 03. srpnja. Gospodarstvo je u vlasništvu braće Peeters, Jan i Josse vode farmu još od 1980. godine, a sama farma potječe još iz 13. stoljeća.

Važno je ukazati na utjecaj koji poljoprivreda i proizvodnja hrane danas imaju na društvo.

Opstanak proizvođača i naš je opstanak

Na ukupno 150 hektara obradivih površina poglavito se bave uzgojem krumpira, pšenice, šećerne repe i kukuruza te posjeduju tri hektara voćnjaka kruške, a Hof ten Bosch farma prošle je godine postala Bayer farma budućnosti i njome se upravlja prema posljednjim standardima održivoga razvoja, odnosno ušla je u projekt Bayer ForwardFarming.

Bayer ForwardFarming je svojevrsna platforma znanja iz održive poljoprivredne prakse, dizajnirana kako bi dodatno potaknuo dijalog u industriji i šire.

"Ideje pretvaramo u praksu", Marc Sneyders

Marc Sneyders, voditelj sektora marketinga poduzeća Bayer u Belgiji napominje da oprema prisutna na farmi nije financirana od strane tvrtke Bayer, već isključivo sredstvima obitelji Peeters, u suprotnom njihovo poslovanje ne bi bilo održivo i takvo djelovanje ne bi imalo smisla. Svaka investicija za farmera mora biti održiva.

"Obratili smo se obitelji Peeters zbog duge baštine koja krasi farmu, mnoštva potencijalnih projekata i njihovoj spremnosti da gledaju izvan konvencionalnih rješenja. Na ovoj farmi naše ideje pretvaramo u praksu", istaknuo je Marc Sneyders te naveo da je tek 12% površina u svijetu pogodno za poljoprivrednu proizvodnju, a ta se količina iz dana u dan smanjuje.

Farma budućnosti?

Uz pristanak braće, na njoj se provode istraživanja vezana za promicanje održivog načina poljoprivredne proizvodnje. Budući da je hrana u svijetu i dalje vrlo skupa, ona predstavlja ekonomsku, socijalnu i okolišnu odgovornost onima koji ju proizvode. Istovremeno, postoji globalna tendencija smanjenja poljoprivrednog zemljišta, stoga je neophodno u poljoprivredu uvesti inovacije i održivi način gospodarenja okolišem.

Josse Peeters kod meteorološke stanice

Kako povećati produktivnost proizvodnje i istovremeno zadovoljiti sve potrebe održivoga razvoja? Odgovor je u održivoj poljoprivredi.

Veza preciznosti i povećanja produktivnosti

Da je primjena pesticida prema navici i kalendaru stvar prošlosti, govori činjenica da su braća dala izraditi meteorološku postaju kojom precizno prate stanje atmosfere i prema tome donose odluke vezane za primjenu srestava za zaštitu bilja. Također, prate zbivanja na poljoprivrednim površinama te prema tome usklađuju primjenu zaštitnih sredstava.

"Za nas to nije samo novac. Mora postojati ravnoteža između podizanja produktivnosti uz zaštitu i očuvanje biološke raznolikosti, kao i održavanja naše odgovornosti prema zajednici. A sve mjere na našoj farmi moraju biti ekonomski održive", navode braća Peeters.

Ove su im aktivnosti drastično smanjile intervale primjene pesticida, kao i njihovu potrošnju, a primjena GPS sustava navođenja dovela je do 4% uštede u korištenju pesticida i gnojidbi. Osim smanjenja ekonomskih izdataka, investicija im je osigurala i zaštitu okoliša te tla, koje je za njih neprocjenjivo.

Održiva obrada tla

Inovacije su osigurale obitelji prosječan prinos od 45 do 50 tona krumpira prve klase, od kojega se proizvodi čips. Osim toga, u mehanizaciju su ugradili i satelitski sustav navođenja. Za ovu investiciju vrijednu 20 tisuća eura odlučili su se zbog činjenice da je danas izrazito važno iskoristiti i posljednji djelić obradivoga zemljišta. Sustav im omogućuje da s preciznišću od 1 do 2 centimetra obave prskanje i gnojidbu.

U Belgiji i pčele odsjedaju u hotelima

Jan i Josse na 3 hektra uzgajaju i krušku, od koje proizvode prirodni sok. Ovu kulturu, nažalost, pčele ne vole, reći će brojni voćari. Budući da cvijet kruške pčelama nije dovoljno sladak, ona će otići dalje ukoliko se u blizini pronađe bilo kakva druga alternativa.

U Belgiji su i tome odlučili doskočiti na inovativan način. Tako su u vanjske redove uveli druge voćne vrste, kao što je lješnjak. Ovi cvjetovi privlače oprašivače te je veća vjerojatnost da će doći i na krušku. Osim toga, osigurali su oprašivačima praktične kućice koje ih privlače i nagovaraju na ostanak. U voćnjaku su smještene feromonske klopke za kukce pomoću kojih se određuje jačina infestacije i prema tome određuje primjena odgovarajućeg insekticida, odnosno primjenjuju se sva dostignuća održive zaštite bilja. Naravno, voćnjak je navodnjavan sustavom kap po kap.

Integrirana zaštita voća

Održiva poljoprivreda je ključ budućnosti

Poljoprivredni se proizvođači danas susreću s brojnim izazovima - od njih se traži povećanje produktivnosti, prilagodba klimatskim promjenama, optimalno upravljanje tlom i vodom, održavanje biološke raznolikosti na svom poljoprivrednom zemljištu pa i ispunjavanje potreba potrošača. S tim u skladu, stručnjaci iz Bayera u suradnji s brojnim poljoprivrednicima provode aktivnosti sa ciljem uvođenja inovacija i poticanja održive poljoprivredne prakse.

"Možemo reći da se danas vraćamo tehnikama koje su naši djedovi koristili u prošlosti, kako bismo ih iskoristili pri izradi novih tehnologija, podizanja produktivnosti i očuvanja okoliša. Prepoznajemo i podržavamo one proizvođače koji su spremni okrenuti se budućnosti i novim poljoprivrednim praksama, na kojima leži svjetska sigurnost hrane", zaključuje Marc Sneyders.


Fotoprilog


Tagovi

Jan Peeters Josse Peeters Bayer ForwardFarming Hof ten Bosch Održiva poljoprivreda Farma budućnosti Bruxelles Belgija Huldenberg Marc Sneyders Satelitski sustav navođenja


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]