Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 27.09.2014. 18:30

Porez na uvoz će ublažiti pad globalnih cijena?

I ovog tjedna donosimo Vam pregled najvažnijih događanja na svjetskom tržištu žitarica i uljarica

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 662
  • 89
  • 0

Proteklog tjedna, prodaja američke soje nadmašila je sva očekvanja, procjene za proizvodnju žitarica u EU revidirane su na više, dok Britanija bilježi najviše zalihe žitarica od sezone 2008./09. Štete od mraza na američkom Srednjem Zapadu trebale bi biti umanjene povećanim prinosima južnih predjela. Detaljnije o ovm temama, ali i o novim zbivanjima na svjetskom tržištu žitarica i uljarica donosimo u nastavku teksta.

Ponovno povećanje procjena proizvodnje žitarica

Tržište žitarica prošli je tjedan završilo u svjetlu negativnih tržišnih kretanja po pitanju cijena. Za to je svakako jednim dijelom zaslužna i ponovna procjena povećanja proizvodnje. Naime, Institucija za analizu tržišta žitarica dodatno je povećala procjenu za EU proizvodnju za 2014. godinu pa su procjene za pšenicu porasle za 2,5 Mt u odnosu na prethodni mjesec i sada iznose 146,6 Mt, procjene za ječam povećane su za gotovo 2 Mt, na 59,6 Mt, a procjene za kukuruz više su za 3,3 Mt čime je postignut novi rekord od 71,3 Mt.

Kada je pšenica u pitanju, i dalje su u fokusu cijena i trgovina. Egipat je primjerice, prošlog tjedna kupio 180 Kt francuske pšenice, što bi moglo značiti da francuska pšenica ipak nije u potpunosti za otpis ili bi se moglo pokazati točnim da cijena određuje tržište. Francuska se ove godine borila sa nevjerojatnim ekstremima pa je tako lipanj bio izrazito suh i topao, poslije čega su uslijedili kišni srpanj i kolovoz, što je dovelo do kašnjenja u žetvi, ali i kvaliteti same pšenice, o čemu je već bilo riječi u prethodnim izvještajima. I dok kvaliteta francuske meke pšenice zaostaje za desetogodišnjim prosjekom, proizvodnja je trenutno iznad petogodišnjeg prosjeka.

Australija smanjila prognoze za ozime usjeve

Posljednje izvješće australske Vlade o usjevima upućuje na nešto nižu proizvodnju ozimih usjeva nego što je to bilo procijenjeno u posljednjem, lipanjskom izvještaju. Razlog takve prognoze su relativno suhe zime u Zapadnoj Australiji, Novom Južnom Walesu i Queenslandu. Za mnoge usjeve tijekom iduća dva mjeseca količine kiše bit će od presudne važnosti jer je u regijama ključnim za proizvodnju vrlo niska vlažnost tla.

Štete koje je na usjevima kukuruza i soje na području američkog Srednjeg Zapada izazvao preuranjeni mraz, svakako će dovesti do smanjenih prinosa, no ne očekuje se da će doći do poremećaja opskrbe jer bi se šteta trebala nadoknaditi većim prinosima koji se očekuju dalje na jugu.

Spas za argentinske usjeve žitarica

U Argentini je nedavno suho razdoblje pomoglo smanjiti učinke poplava koje su zahvatile ključne dijelove Argentine, što je izazvalu veliku zabrinutost za zasijane usjeve. Argentina vlažne uvjete bilježi od kraja srpnja, od kada je završena sjetva. Međunarodno vijeće za žitarice u svom izvješću za kolovoz uvjetno je procijenilo argentinske usjeve žitarica za 2014./15. na 12 Mt, što je povećanje od 3 Mt u odnosu na prethodnu sezonu i najviša od sezone 2011./12. S druge strane, nakon dugog sušnog razdoblja, središnji i južni Brazil u listopadu očekuju iznadprosječne padaline koje bi mogle pridonijeti rekordnoj proizvodnji soje i kukuruza.

Europski prodavači žitne krme, suočeni sa velikim domaćim i globalnim zalihama, mogli bi se malo utješiti porastom uvoznih carina na kukuruz u EU. Porez na uvoz kukuruza porastao je sa 5,32 €/t na 10,44 €/t pa iako bi to moglo ublažiti pad globalnih cijena, ne očekuje se da će ponuditi potpunu zaštitu.

I uljarice bilježe porast potražnje

Potražnja za uljaricama također bilježi povećanje. Porastao je i izvoz malezijskog palminog ulja i to za 30 % u prvoj polovini rujna u usporedbi s kolovozom. Taj skok u izvozu zapravo je posljedica smanjenja izvoznih poreza za palmino ulje od strane Malezije, a isto se sprema učiniti i najveći proizvođač palminog ulja, Indonezija. To bi moglo dodatno povećati udio palminog ulja u ukupnoj globalnoj potrošnji biljnog ulja.

Unatoč smanjenim površinama, Engleska povećala izvoz uljane repice

Prema posljednjim podacima britanskog Ministarstva okoliša i prehrane o obradivim površinama, objavljenima prošli tjedan, površine pod uljaricama u Engleskoj smanjene su za 9,1 % u usporedbi sa 2013. godinom, a izvoz uljane repice u srpnju ove godine ipak je zabilježio rast u usporedbi sa prošlogdišnjim srpnjem.

Žetva soje u Ukrajini napreduje brže nego prošle godine

U Ukrajini žetva soje napreduje puno bržim tempom nego što je to bio slučaj prošle godine. Sa 18. rujnom ovršeno je 1,1 Mt soje dok je prošle godine u isto vrijeme bilo ovršeno tek 396 Kt. Unatoč snažnom izvozu, budućnosnice soje za studeni 2014. u Chicagu pale su na novu najnižu razinu te su prošli tjedan zatvorene na 351,60 $/t, što je pad od 5,33 $/t u odnosu na prethodno razdoblje.

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Žetva Soja Pšenica Kukuruz Ozimi usjevi Tržišna kretanja Tržište žitarica i uljarica Povećanje proizvodnje Francuska pšenica Palmino ulje Uvozne carine na kukuruz Potražnja uljarica Uljana repica Žetva soje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]