Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 22.08.2013.

Počela žetva suncokreta

Ovih dana počela je žetva suncokreta u Slavoniji i Baranji, ova kultura je obećavala odličan urod ove godine, ali sada je gotovo sigurno da će i ona podbaciti

  • 1.952
  • 203
  • 0

Nakon burnog ljeta počela je žetva suncokreta u Slavoniji i Baranji, prvi kombajni su ušli u polja i već se sada vidi da neće biti rekordnih prinosa iako je jedno vrijeme ova kultura najviše obećavala, ali je dugotrajna suša činila svoje.

Ratari su krenuli u žetvu ove uljarice i kao što je to već običaj kod nas, nitko ne zna ni cijenu ni uvjete otkupa. Tako se može čuti svašta, a iako je sve neslužbeno spominje se cijena od 2 kn za kilogram, koja bi ratare nakon loše žetve i niske cijene pšenice bacila na koljena. Prošlogodišnja cijena od 3,5 kn je bila jedna od najvećih u zadnjih 10-ak godina i otkupljivači su prognozirali kako bi mogla ostati na toj razini, međutim sada se ili šuti ili spominje sramotna cijena koja ne pokriva ni uloženo u proizvodnju.

Svjesni da se takva cijena ne može ponoviti ratari nisu posijali previše ove uljarice - iako se trenutno tvrdi kako ima viškova. Imamo svoju uljaru koja može preraditi sve količine ponuđene na našem tržištu i izvesti eventualne viškove.

Pred nama je očito i burna jesen, otkupne cijene ratarskih kultura ne pokrivaju niti uloženo u nju, pa ratari sve češće posluju sa gubitkom te je moguće da će u jednoj godini mnogi zatvoriti svoja gospodarstva. Prema otkupnim cijenama jasno da imamo najjeftinije proizvode u svijetu, čak i od Mađarske na koju smo se uvjek pozivali.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Suncokret Žetva Otkupna cijena Ratarske kulture Tržište


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.