Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna zlatica
  • 23.07.2016. 09:00

Plodoredom do manjih šteta od kukuruzne zlatice

Kukuruzna zlatica se od početka srpnja hrani na biljkama kukuruza te su zbog njihove velike brojnosti vidljive štete na listovima i svili kukuruza.

Foto: regione.piemonte.it
  • 3.954
  • 194
  • 0

Posljednjih nekoliko dana brojni proizvođači kukuruza žale se da su im olujno nevrijeme i pijavice povalili kukuruz. Pregledom korijena povaljenog kukuruza vidljive su značajne štete od ličinki kukuruzne zlatice i one su glavni razlog što je kukuruz polegao nakon vjetra.

Iako je kukuruzna zlatica u Podravini prisutna već petnaestak godina, pojedini proizvođači još uvijek ne poznaju tog važnog štetnika kukuruza ili mu pridaju premalo važnosti, ističe mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera) se od početka srpnja hrani na biljkama kukuruza te su zbog njihove velike brojnosti vidljive štete na listovima i svili kukuruza. Iako se smatra da više od 20 kukuruznih zlatica po klipu može napraviti značajnu štetu i umanjiti prinos, glavnu štetu čine ličinke zlatice na korijenu kukuruza koje su u Podravini znale umanjiti prinos i za više od 50%.

Plodored najvažnija mjera

Najvažnija mjera kojom nastojimo izbjeći štetu je plodored. Poljoprivrednici koji su sada uočili polegli kukuruz ili velik broj zlatica u polju kukuruza naredne godine na toj parceli ne smiju ponovno posijati kukuruz, upozoravaju iz Savjetodavne službe.

Kukuruzna zlatica u ovo vrijeme odlaže jaja u tlo na parcelama kukuruza na kojima se hrani. Ta će jaja prezimiti u tlu, a narednog proljeća će se iz njih razviti ličinke koje oštećuju korijen kukuruza pa pod težinom klipa ili zbog jakog vjetra dolazi do povijanja stabljike ili potpunog polijeganja kukuruza, a prinos može biti prepolovljen. Da bi se to izbjeglo, potrebno je sada pregledati polja kukuruza, provjeriti brojnost zlatice na njima i planirati na kojim parcelama u 2017. godini se ne smije sijati kukuruz.

Foto: regione.piemonte.it


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Savjetodavna služba Kukuruzna zlatica Plodored Šteta


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.