Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita soje
  • 16.07.2016. 13:30

Plamenjača i koprivina grinja prijete soji

Vrlo visoka vlažnost zraka, učestalo noćno vlaženje usjeva (rose, vlaženje od kiše) uz temperature zraka između +15° i +25°C optimalne su za razvoj plamenjače soje, kaže mr.sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

  • 2.845
  • 107
  • 0

Uvođenjem integrirane proizvodnje i od jeseni 2014. godine "zelenih plaćanja" pri uzgoju ratarskih kultura sve veći dio poljoprivrednika na svojim oranicama započinje proizvodnju soje. Osim suzbijanja neželjenih biljaka (korova) važniji zdravstveni problemi pri uzgoju soje su pojava plamenjače (Peronospora manshurica) i prekomjerno množenje koprivine grinje (Tetranychus urticae).

Vrijeme optimalno za pojavu plamenjače

"Plamenjača soje (Peronospora manshurica) se sjemenom raširila diljem svijeta, a u našoj je zemlji opisana od 1983. godine i od tada se javlja gotovo redovito svake sezone ali u različitom intenzitetu. Vremenske prilike i osjetljivost sorata soje značajno utječu na pojavu ove bolesti, a štete se očituju u zbog ranije defolijacije, slabije kvalitete sjemena i gubitak uroda 8-12 %", objašnjava mr.sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

Vrlo visoka vlažnost zraka, učestalo noćno vlaženje usjeva (rose, vlaženje od kiše) uz temperature zraka između +15° i +25°C optimalne su za razvoj plamenjače soje. Plamenjača se, dodaje, uvijek javlja na mladim ili vršnim listovima soje u obliku svjetlo-žutih pjega vidljivih s gornje strane lišća, promjera približno 5 mm. S vremenom se pjege povećavaju i poprimaju nepravilne, zvjezdolike oblike. Naknadne tkivo unutar pjega postaje tamno-smeđe boje.

"Na naličju takvih pjega u povoljnim se uvjetima formiraju sivkasta prevlaka nespolnih organa uzročnika bolesti. U sjemenskim usjevima soje urod se ne može prihvatiti kao sjemenski materijal ako obavezne zdravstvene analize sjemena konstatiraju zarazu sa plamenjačom iznad 5%", kaže savjetnik.

Ali, naglašava, struka smatra da u merkantilnoj proizvodnji usjevi soje dobre kondicije imaju približno 30% više lisne mase koja joj treba za fotosintezu, pa kako zaraza od plamenjače ne prelazi taj "kritičan prag" u pravilu se plamenjača soje kemijski ne suzbija (izuzev u sjemenskoj proizvodnji)! U Republici Hrvatskoj dopuštenje za suzbijanje plamenjače soje imaju samo pripravci Galben-M (1,5-2,5 kg/ha) i Neoram DF (2,5-3 kg/ha).

Crveni pauk stvara daleko veće štete

"Puno veći zdravstveni problem i veće ekonomske štete od plamenjače soje pri merkantilnom uzgoju može izazvati pojava i prekomjerno umnažanje običnog crvenog pauka ili koprivine grinje (Tetranychus urticae), ali navedeni štetnik za svoj razvoj zahtjeva nešto nižu relativnu vlažnost zraka i vrlo visoke temperature zraka (veće od +30°C). U našoj su zemlji značajne štete na usjevima soje zabilježene tijekom 2003. godine", podsjeća.

Nažalost, registriranih pripravaka za suzbijanje koprivine grinje (Tetranychus) u usjevima soje trenutno u našoj zemlji nema!

Trenutna relativno visoka vlažnost zraka ne pogoduje jačoj pojavi koprivine grinje u usjevima soje. Tek s mogućim porastom temperatura na vrijednosti veće od 30°C uz pad vlažnosti zraka, kaže, možemo očekivati moguće prekomjerno množenje ove fitofagne grinje!

"Također, blizina zakorovljenih površina višegodišnjim korovima (koprivama) i/ili blizina polja na kojima se uzgaja celer korijenaš mogu pogodovati i jačoj pojavi koprivine grinje na usjevima soje", zaključuje.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Savjetodavna služba Milorad Šubić Zaštita usjeva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).