Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti pšenice
  • 20.04.2014. 12:30

Pepelnica i hrđa protiv pšenice!

Usjevi su prebujni za ovo doba godine, ječmovi već klasaju, a u pšenici se pojavila dosad neviđena količina bolesti koja ju doslovno uništava!

Foto: depositphotos.com
  • 2.336
  • 233
  • 0

Vremenske prilike (ili neprilike) ove godine nikako ne idu ratarima na ruku. Nakon dosta sušnog razdoblja, na Slavoniju i Baranju spustila se i kiša, a s njom i bolesti pšenice. Pepelnice i hrđe je znalo biti svake godine, međutim ovo dosad nije viđeno na slavonsko-baranjskim poljima. Na poljima koje su ratari uspjeli tretirati protiv bolesti, stanje još nije toliko katastrofalno kao tamo gdje nije izvršena nikakva zaštita. Pšenica je dobila boju hrđe i jednostavno, nitko ne zna što će se s njom dogoditi. Hoće li se oporaviti i ima li smisla sada izvršiti zaštitu od bolesti? Nije poznato ni koliko će ovaj napad bolesti smanjiti prinose i hoće li uopće nešto i biti na zaraženim poljima te kakvu će kvalitetu imati pšenica koja se uspije spasiti. Zasad procjene nisu obećavajuće.

Pepelnica i žuta hrđa pomele pšenice na poljima

Prognozira se da je već oko pola usjeva pšenica zahvaćeno pepelnicom i žutom hrđom, a prognoze su da će biti i još kiše te samim time - i još više bolesti. Na terenu se zasad jasno vidi koja je pšenica zaštićena, a koja ne, a ratari koji nisu uspjeli zaštititi svoju pšenicu, imaju dobar razlog za to. Prošle godine su imali totalne gubitke na ovoj kulturi, poticaji su umanjeni i dosad je isplaćen samo mali dio te je jasno da svi oni nisu mogli izvršiti sve što je potrebno da bi pšenica bila zdrava, ali nitko nije mogao ni zamisliti ovakvo stanje. Ječmovi koji su već u klasanju, zasad se dobro drže i nema toliko bolesti kao na pšenicama.

Predviđaju se veliki gubici u prinosima pšenice - cijena će joj porasti!

Stanje je više nego zabrinjavajuće, ratari kojima je bolest zahvatila usjeve, teško da će se oporaviti bez pomoći države, a koju opet, teško da mogu očekivati. Jednostavno, ništa ne ide na ruku ratarima, sjetva je uz to bila skromna, u većini slučajeva bez gnojidbe. Sada se već da naslutiti da će prinosi ove godine izostati i da je moguće da pšenice nećemo imati ni za vlastite potrebe.

Ratarima sada preostaje samo da čekaju. Neki od njih će možda naknadno ići u zaštitu da bi pokušali nešto i spasiti, ali trebali bi se dobro posavjetovati o vrsti sredstva koje će odabrati i u kojim količinama ih koristiti. Neki ratari nažalost već razmišljaju o zaoravanju tih usjeva, što je sad ipak najgore moguće rješenje. No, na područijima gdje je pšenica zahvaćena 100 posto, ništa im drugo ni ne preostaje, već da probaju zasijati neku drugu kulturu dok još nije kasno i na taj način donekle smanjiti gubitke kojih će ove godine biti itekako mnogo. Sa druge strane očekuje se i da će cijena pšenice značajno porasti u žetvi jer pšenice će nedostajati, a ona pak iz uvoza je uvijek daleko skuplja od domaće.

Upozorenja dolaze i iz PSS-a

I Poljoprivredno.savjetodavna služba upozorila je ratare da zbog vremenskih prilika (stalne izmjene kišnih i sunčanih sati), u ozimim usjevima koji intezivno rastu i stvaraju bujnu lisnu masu postoji mogućnost razvoja gljivičnih oboljenja. Mjestimično su, kažu, tamo gdje su usjevi bujniji, već primijećene pojave pepelnice i hrđa na listu pšenice. Usjeve je potrebno i preventivno pregledati i izvršiti tretman nekim od fungicida.

Obavezno je pregledati i usjeve ječma

Proizvođačima ozimog ječma preporučuje se pregled na napad bolesti sive pjegavosti lista i mrežaste pjegavosti u fazi klasanja. Simptomi sive pjegavosti lista vide se kao izdužene sive pjege omeđene tamnim rubom, a mrežasta pjegavost lista u pjegama mrežastog izgleda. Proizvođači jarog ječma također se upućuju na pregled njiva na napad mrežaste pjegavosti. Savjetodavna služba upozoravai na važnost uništavanja kukuruzovine (kukuruzinca) zaoravanjem do početka svibnja, jer iz zaraženih biljnih ostataka izlijeće leptir kukuruznog moljca koji pravi štete ne samo na kukuruzu, već i na paprici, rajčici, krizantemama i jabukama.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Bolest Pšenica Zaštita Pepelnica Hrđa Gubitci Gljivična oboljenja PSS Siva pjegavost Jari ječam Leptir kukuruznog moljca Mrežasta pjegavost Zaoravanje Kiša


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]