Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 07.02.2015. 11:45

Padaju cijene žitarica na svjetskom tržištu

Tržište žitarica zabilježilo je oštar pad cijena, a u padu je i potražnja za pšenicom u stočnoj ishrani, dok je tržište uljarica obilježio početak žetve soje u Južnoj Americi.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.169
  • 151
  • 0

Protekli tjedan svjetsko je tržište žitarica poljuljao oštar pad cijena pa su tjedan s padom završile pšenica, žitna krma, kukuruz ali i soja.

Britanske svibanjske budućnosnice žitne krme za 2015. godinu su prilikom zatvaranja u petak zabilježile najnižu vrijednost u posljednja tri mjeseca te sa 123.85 £/t bile niže od prošlotjedne vrijednosti za 6.60 £/t. U padu su bile i svibanjske budućnosnice pšenice u Chicagu, koje su tjedan završile na 9.55 $/t, a pale su i budućnosnice kukuruza i to na 6.59 $/t. Osim pšenice i kukuruza, u Chicagu je zbailježen i pad svibanjskih budućnosnica soje, a riječ je o najnižoj vrijednost još od početka listopada. Zatvorene su na 355.55 $/t. Na pad cijena nije ostao imun ni Pariz, gdje su svibanjske budućnosnice žitne krme pale za 11.75 €/t te su tjedan zaključile na konačnoj vrijednosti od 187.25 €/t.

Pad potražnje za pšenicom u stočnoj ishrani

Prema najnovijim podacima koje je objavilo britansko Ministarstvo okoliša i prehrane, u Velikoj Britaniji je, do sada ove sezone (srpanj – studeni), zabilježen pad potražnje krmnih smjesa za 1,3%. Pa iako potrošnja krmnih smjesa za ishranu svinja i peradi raste, značajan pad u ishrani goveda i ovaca ga neutralizira. Kao rezultat toga, siječanjske procjene ponude i potražnje pšenice za stočnu ishranu u Velikoj Britaniji ukazuju na smanjenje potražnje, i to za 176 Kt u odnosu na procjene iz studenog.

Budući da su kukuruz i ječam u nekim regijama postali cjenovno konkurentni pšenici, očekuje se da bi ove žitarice mogle preuzeti tržišni udio u drugom dijelu ove sezone. U odnosu na prethodne procjene, upotreba kukuruza porasla je za 184 Kt, na čak 941 Kt, a porast upotrebe u životinjskoj ishrani zabilježio je i ječam i to za 72 Kt, na 1.027 Mt. No, unatoč tome, potrošnja pšenice u stočnoj ishrani još uvijek je za 6% viša u odnosu na sezonu 2013./14. Detaljnije analize za prosinac još nisu dostupne.

Kratke vijesti sa ostalih tržišta žitarica

  • EU

Europska je komisija u siječanjskim procjenama ponude i potražnje povećala ukupnu ponudu žitarica za 2014./15. za čak 2 Mt, na 371.4 Mt. Ponuda kukuruza povećana je za 1,1 Mt dok je ponda pšenice povećana za 0.8 Mt.

  • Kina

Kina je povećala subvencije za izvoz kukuruza, uključujući i škrob i ostale proizvode na bazi kukuruza, do 13% kako bi povećala konkurentost. Očekuje se da će dosadašnji slabi izvozni rezutati kukuruza u Kini dovesti do rekordne razine zaliha ove sezone. Budući da pekinške subvencije potiču proizvodnju kukuruza, logično je povećanje razine zaliha. Razumljiva je stoga odluka o povećanju izvoznih subvencija za kukuruz.

  • Ukrajina

Ukrajinska je Vlada s trgovcima potpisala sporazum o ogrančavanju izvoza pšenice za mljevenje u drugoj polovini sezone 2014. /15. Tako u periodu od 01. siječnja do 30. lipnja izvoz pšenice neće preći 1.2 Mt.

Tržište uljarica u znaku žetve soje u južnoj Americi

U Južnoj Americi započela je žetva soje pa je tržište uljarica bilo fokusirano na zbivanja u toj regiji. Početkom tjedna vladala je posebna zabrinutost za brazilske usjeve i razinu njihova oštećenja s obzirom na iznimno suho vrijeme u siječnju. Zbog toga se očekuje smanjenje procjena uroda soje.

Zbog suše je odgođeno i planirano otvaranje jednog od ključnih brazilskih plovnih putova. Plovni put Piete – Parana ostat će zatvoren do daljnjeg jer su razine rezervoara na jugoistoku zemlje najniže još od 2000. godine, što će utjecati na početak izvozne sezone soje.

Indija bilježi najniži izvoz sojinog brašna

Očekuje se da će u sezoni 2014./15. Indija zabilježiti najniži izvoz sojinog brašna u posljednjih 26 godina, što je posljedica konkurentijih južnoameričkih zaliha. Iran, koji je bio ključni kupac indijskog sojinog brašna, smanjio je kupovinu od Indije sa 1.23 Mt u sezoni 2013./14. na samo 140 Kt do sada, u razdoblju od travnja do prosinca.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha
Foto: depositphotos.com, @ilfede


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Kukuruz Žitna krma Životinjska ishrana Izvozne subvencije Ječam Pad potražnje Pad cijena Škrob Ograničavanje izvoza pšenice Žetva soje Sojino brašno Indija Južna Amerika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo