Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana
  • 06.02.2014. 13:15

Ozime kulture trebaju prihranu

Ovih dana neki ratari su iskoristili niske temperature i prihranili pšenicu, ječam i uljanu repicu

Foto: depositphotos.com,singkham
  • 1.985
  • 153
  • 0

Većina ozimih kultura ove jeseni posijana je bez osnovne gnojidbe. Iako je nedostajalo gnojiva, pšenica i ječam su dobro ponikli, a pogotovo dobro je nikla uljana repica. Nakon toga uslijedilo je toplo vrijeme, a neki usjevi su postali prerazvijeni za ovo doba godine, a pokazivali su i nedostatak hranjiva.

Zato su mnogi iskoristili ove niske temperature i smrznuto tlo i počeli prihranjivati pšenicu, ječam i uljanu repicu, iako se to više može nazvati osnovnom gnojidbom koja je izostala u jesen. Neki ratari bacaju NPK gnojiva i postižu dobre rezultate na taj način, jer kod njih postoje već određene zalihe hranjiva u tlu. Dobra vijest je i snijeg koji je pao i zaštitio biljke od smrzavanja, međutim na mjestima ga nije bilo dovoljno i neke biljke koje su bile nešto veće, nisu u potpunosti prekrivene snijegom. Tu bi se moglo uskoro primijetiti i nešto oštećenja, ali nadamo se - ne previše.

Ratari koji su ipak uspjeli baciti nešto gnojiva jesenas, ipak ne moraju još ići u prihranu sa dušikom jer vegetacija miruje, ali ako nam opet dođe toplo vrijeme, možemo očekivati da će svi morati ići u prihranu. Ašto se cijene gnojiva tiče, unatoč obećanjima, nije pala otkad smo ušli u EU pa ne možemo očekivati da će hrvatski ratar imati proizvodnju kao npr. njemački - koji ima daleko jeftinije inpute u proizvodnji.

Bez obzira na sve poteškoće, na ratarima je da obave svoj posao i da ozimim kulturama omoguće sve što im je trenutno potrebno, u nadi da će vrijeme ipak biti na njihovoj strani i da će se postići itekako dobri rezultati. Iako se opet spominje velik broj hektara pod pšenicom, stanje na terenu je drugačije. Pšenice je zasijano dosta manje nego prethodnih godine, razlog tome je poznat, a to je sramotno niska cijena prošle godine.

Ipak, možda baš zato što je posijano dosta manje i to uglavnom sa minimalnim ulaganjem, ratari vide svoju priliku da bude nešto manje robe na tržištu jer onda obično budu i nešto veće otkupne cijene. Znači računica je jednostavna, puno ulaganja - dobar prinos, ali niska cijena. Ove godine - nadajmo se da ćemo sa malo ulaganja dobiti solidne prinose, ali zato i veću cijenu.

Foto: depositphotos.com,singkham


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Uljana repica Prihrana Usjevi Cijene Gnojivo Otkupna cijena NPK Snijeg Ozime kulture


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/