Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod pšenice
  • 01.09.2015. 13:30

Ovogodišnji urod pšenice 25 posto veći

Ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 814 tisuća tona, što je za 25 posto više od prošlogodišnjeg uroda, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS) u ranim procjenama priroda važnijih usjeva u 2015. godini.

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 345
  • 51
  • 0

Ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 814 tisuća tona, što je za 25% više od prošlogodišnjeg uroda, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS) u ranim procjenama priroda važnijih usjeva u 2015. godini.

Osim pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine povećan urod ječma i zobi, a smanjen uljane repice. Prema podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 138 tisuća hektara, a očekivani prirod je 5,9 tona po hektaru ili ukupno 814 tisuća tona, što je 25% više nego lani.

20% više ječma i 29% više zobi

Ječam je bio zasijan na površini od 44 tisuće hektara, a procjenjuje se da je urod po hektaru 4,8 tona. Tako je ukupan urod ječma procijenjen na 211 tisuća tona, što je za 20% više nego prošle godine. Procjenjuje se da je prirod zobi povećan za 29%, na 73 tisuće tona. Ukupno je pod zobi bilo 22 tisuće hektara, a procijenjeni urod po hektaru iznosi 3,3 tone.

Istodobno je urod uljane repice ove godine manji za 7% i procjenjuje se na ukupno 66 tisuća tona. Pod uljanom je repicom bilo 22 tisuće hektara, a očekivani prirod po hektaru je 3 tone, pokazuju rane procjene uroda važnijih usjeva u 2015. godini.

Ti su podaci prve informacije Državnog zavoda za statistiku o visini priroda ranih usjeva, a statistika ih temelji na rezultatima istraživanja o jesenskoj sjetvi za anketu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u 2014. godini, rezultatima istraživanja o zasijanim površinama i nasadima na kraju proljetne sjetve u ovoj godini te iz raspoloživih administrativnih izvora (Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i dr.).

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Zob Ječam Uljana repica DZS Državni zavod za statistiku Prirod Procjene uroda Visina priroda Usjevi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)