Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 09.11.2014. 08:15

Otežana sjetva ruske pšenice i brazilske soje!

Rusiji je probleme donijela slabija rublja, Brazilu niska prodaja soje i vremenski uvjeti, a prognoze za proizvodnju idu dalje.

Foto: depositphotos.com
  • 889
  • 88
  • 0

Prošlog se tjedna puno govorilo o procjenama proizvodnje žitarica i uljarica u sezoni 2014./15. jer su sa svojim izvještajima izašli Međunarodno vijeće za žitarice, Europska komisija te Institucija za analizu tržišta žitarica. Slabljenje ruske rublje najavljuje nove moguće probleme ovom najvećem izvozniku pšenice, Brazil bilježi povijesno nisku prodaju soje, a što na sve to kažu cijene?

Prognoze za proizvodnju žitarica opet porasle

Međunarodno vijeće za žitarice prošlog je tjedna u svojim mjesečnim procjenama podiglo prognozu za globalnu proizvodnju pšenice za sezonu 2014./15. za 1Mt te ona sada iznosi 718 Mt, a za 1 Mt revidirana je i globalna potražnja za pšenicom koja je procijenjena na 710 Mt. Procjene za kukuruz malo su drugačije. Iako je prognoza za globalnu proizvodnju kukuruza podignuta za 6 Mt i sada iznosi 980 Mt, potražnja je revidirana na samo 2 Mt više, odnosno na 961 Mt.

I Europska komisija očekuje veću proizvodnju žitarica

I Europska je komisija revidirala svoje prognoze na više. Tako je prognoza za ukupnu proizvodnju pšenice, u odnosu na prošlomjesečne procjene, podignuta za 1,4% što iznosi 155.1 Mt. Izgledi za proizvodnju ječma u EU podignuti su za 0,9%, na 58,4 Mt, dok su procjene za proizvodnju kukuruza gotovo nepromijenjene i drže se na rekordnih 71,8 Mt.

Izvozne dozvole za meku pšenicu u EU za sezonu 2014./15. dosegnule su 9,8 Mt, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan od 703 Kt te 0,8 Mt više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Kao odgovor, Europska komisija je za sezonu 2014./15. povećala prognozu za izvoz meke pšenice EU na 28 Mt, što je za 3 Mt više nego što je bilo procijenjeno proteklog mjeseca.

Slabljenje ruske rublje donijelo nove probleme

Slabljenje ruske valute uslijed viših međunarodnih cijena doprinijela je povećanju konkurentnosti ruske pšenice. Reuters je prošli tjedan izvjestio da je oko 66% izvoznih viškova ove zemlje već prodano, tako da više nema puno ruske pšenice za izvoz. Top tema već su postale spekulacije o ruskim usjevima pšenice za 2015. godinu. Zabrinutost je izazvala i nesigurnost po pitanju jesenske sjetve pšenice ovog najvažnijeg izvoznika koja je ocijenjena kao "izuzetno slaba". Osim toga, slabljenjem ruske rublje povećava se mogućnost stvaranja većih ulaznih troškova za proljetnu sjetvu. Oko polovice ukupnih usjeva ruske pšenice otpada na ozimu pšenicu, iako to varira od regije do regije. No, zima donosi rizik za one usjeve koji nisu uspjeli dostići dovoljan stupanj razvoja pa bi u nedostatku snježnog pokrivača, niske temperature mogle uzrokovati velike štete.

O pšenici sa svih strana svijeta

Prvi puta u posljednje dvije godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je SAD-u isporučilo žitnu krmu, a riječ je o količini od oko 25 Kt. Zbog logističkih problema u SAD-u, došlo je do povećanja troškova internog transporta pa je u nekim krajevima uvoz postao isplativiji.

Indijska je vlada povećala nabavnu cijenu domaće pšenice za 3,6% na 236 $/t u 2015. godini, sa ciljem motiviranja ratara na sjetvu pšenice.

Zbog suhog vremena u Australiji očekuje se pad prinosa usjeva pšenice i to za 1 Mt u odnosu na posljednju službenu procjenu američkog Ministarstva poljoprivrede, što je za 3 Mt niže u odnosu na rezultate sezone 2013./14. Očekuje se i pad proizvodnje ječma na 7,5 Mt, dok je proizvodnja ove kulture prošle sezone bilježila prinos od 9,5 Mt.

U idućoj se sezoni očekuje pad proizvodnje soje

Međunarodno vijeće za žitarice osvrnulo se u svom izvješću i na tržište uljarica. U tom je slučaju ova institucija revidirala prognoze za globalnu proizvodnju soje na niže i to za 3 Mt u odnosu na rujansko mjesečno izvješće, a to u konačnici znači količinu 307 Mt. Ovakve snižene prognoze su zapravo rezultat velikih vrućina koje su u nekim dijelovima Brazila zaustavile sjetvu.

Brazil bilježi povijesno nisku prodaju soje

Vremenska prognoza u Južnoj Americi i dalje je u fokusu. Prošlog tjedna kiša je obradovala brazilske i argentinske proizvođače te prekinula sušno i vruće razdoblje zbog kojeg je i došlo do zaustavljanja sjetve soje te velike zabrinutosti za rezultate u idućoj sezoni. No ni prodaja soje u Brazilu ne bilježi značajne rezultate. Upravo suprotno, prema nekim brazilskim izvještajima, tempo prodaje soje daleko je iza povijesnih trendova. Tako je prošle godine u ovo vrijeme, u najvažnijoj regiji za uzgoj soje, Mata Grosso, prodano 41% novih usjeva, dok je ove godine taj postotak jedva dosegnuo 13%.

Manje površine pod uljaricama u EU

Ista je institucija predvidjela i manje zasijanih površina uljanom repicom u EU u sezoni 2015./16. i to za 4% u odnosu na sezonu prije. Takvu je prognozu potvrdila i Institucija za analizu tržišta žitarica u svom posljednjem mjesečnom izvješću za uljarice. No prema njihovim prognozama pad će biti nešto blaži, točnije 3% u odnosu na sezonu 2014./15.

A kakva su kretanja cijena?

Britanske svibanjske budućnosnice žitne krme za 2015. godinu, sredinom prošlog tjedna doegnule su 129,55 £/t, no tjedan su ipak završile na 127,00 £/t, što je u odnosu na prethodni tjedan pad od 0,30 £/t.

Sličan su trend pratile i svibanjske budućnosnice pšenice u Chicagu koje su sredinom tjedna dosegnule 205,01 $/t da bi na kraju tjedna bile zatvorene na 203,26 $/t. No svibanjske budućnosnice kukuruza u Chicagu zabilježile su rast od 8,96 $/t u odnosu na protekli tjedan te su zaključene na 156,69 $/t.

Budućnosnice soje za svibanj 2015. u Chicagu su zabilježile rast od 22,50 $/t u odnosu na protekli tjedan te su zatvorene na 388,71 $/t. Pariške svibanjske budućnosnice uljane repice zabilježile su rast od 11,75 €/t, a zatvorene su na 348,75 €/t.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica i uljarica Proizvodnja pšenice Ozima pšenica Procjene proizvodnje Europska komisija Ruska rublja Soja Ječam Kukuruz Meka pšenica Žitna krma Izvoz Konkurentnost Sjetva Zasijane površine Budućnosnice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P